Siyaset Baydemir: Silah dönemi bitmiştir
Paylaş
Baydemir: Silah dönemi bitmiştir

Baydemir, 21'inci Yüzyıl'da silahın rolünü tamamladığını, sorunların çözümünde silahın bir araç olma özelliğini yitirdiğini söyledi

Kanada'nın Ankara Büyükelçisi Mark E. Bailey, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'i makamında ziyaret etti. Büyükelçisi Mark E. Bailey, Diyarbakır'ın ciddi sorunlarla karşı karşıya olduğunun farkında olduklarını ve Kanada'nın bu durumu yakından izlediğini söyledi.

Haberin Devamı

Bailey, “İlk olarak önemli olan bu sorunun ne olduğunu anlamaktır” dedi. Baydemir, Türkiye'nin en güzel baharının Diyarbakır'da yaşandığını ancak kısa sürdüğünü belirterek, “En güzel sonbahar da Diyarbakır'da yaşanır ve uzun sürer. Güzel bir sonbahar gününde sizi ağırlamanın hazzı benim için bambaşka” dedi.

Birlikte yapılabilecek çok şeyin olduğuna inandığını söyleyen Baydemir, “Yaşadığımız bütün zorluk ve zahmetler aslında bir insan hakları sorunudur, bir demokrasi sorunudur” dedi. Türkiye'de yaşayan Kürt yurttaşların temel beklentisinin, adalete, eşitliğe ve özgürlüğe ulaşma çabası olduğuna söyleyen Baydemir, “Maalesef 70- 80 yıldır Kürt yurttaşlarımız bu evrensel değerler olan eşitliğe, özgürlüğe, adalete kavuşamadılar” dedi.

Haberin Devamı

Baydemir, “Kürt sorununu bir terör sorunu olarak kodlamamak lazım. Şüphesiz ki şiddet halen bir gerçeğimiz. Bir sorunu çözebilmek için nedenine bakmak gerekir. Dolayısıyla şiddet Kürt sorununun nedeni değil, şiddet Kürt sorunun çözülmeyişidir. Çözüme kavuşturulmayışının sadece sonuçlarından bir tanesidir” dedi.

TEMEL ÖNCELİĞİMİZ SİLAHLAR SUSMALI

Baydemir, 21’inci Yüzyıl'da silahın rolünü tamamladığını, sorunların çözümünde silahın bir araç olma özelliğini yetirdiğini belirterek, şöyle dedi:

“Bütün sorunların çözüm yöntemi sadece, diyalog, müzakere ve istişare olmalıdır. Kürt sorunu özelinde şiddet ve silahın yani askeri operasyon ve silahlı eylemin Kürt sorununun çözümünü tam tersine zorlaştırıyor. Dolayısıyla bizim temel önceliğimiz, temel duruşumuz, silahların bir an önce susmasıdır. Silahların bir daha konuşmaması için diyalog ve istişarenin başlamasıdır.

Hepimize düşen silahların nasıl çözüm yöntemi dışına çıkarabilmenin üzerinde yoğunlaşmamız ve onun üzerinde formüller üretmek olmalıdır. Hem hükümetin, hem devlet kurumlarının aynı zamanda uluslararası kurumların silahın yöntem dışına çıkarılması için cesaretlendirici, teşvik edici, motive edici çaba içerisinde olması lazım.”

BÜYÜKELÇİ: ÜLKE DENEYİMİMİZİ PAYLAŞABİLİRİZ

Türkiye ile aynı yaşta olan Kanada'nın da kimlik, dil, kültür ve bölgesel gelişim gibi sıkıntılar yaşadığını ifade eden Büyükelçi Bailey, Kanada'nın, Fransızca konuşanlar, İngiltere'den gelenler ve çeşitli ülkelerden gelen göçmenlerle birlikte üç kurucu kimliği olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

“Kanada bu konuda araştırma laboratuarı gibi oldu” diyen Bailey bu deneysel çalışma kapsamında farklı kimliklerin bir arada yaşamasını gerçekleştirdiklerini belirtti. İki resmi dili olan tek bir ülke çatısı altında yaşayan dilleri korumak ve yeşertmek adına çabaları olduğunu söyleyen Bailey, “Farklı formüllere ilişkin detaylı bilgi vermeye ve deneyim paylaşımına hazırız” dedi.

Baydemir, büyükelçiye üzerinde kilise ve cami motifi olan bir tablo hedieye etti. Bailey de Baydemir'e Kanada'yı tanıtan bir kitap armağan etti.