Siyaset Baydemir, yakın koruma istemedi
Paylaş
Baydemir, yakın koruma istemedi

Baydemir, yakın koruma istemedi

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı BDP'li Osman Baydemir, geçen ay kendisine yönelik suikast suikast hazırlığı yaptığını söyleyen bir kişinin vazgeçip teslim olmasının ardından, Diyarbakır Valiliği'nen res'en tahsis ettiği 3 yakın koruma polisini istemedi.

Haberin Devamı

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından son 3 yılda 5 kez güvenlik konusunda tebligatla uyarıldı. Ardından geçen ay Diyarbakır’a gelen bir kişinin Baydemir’e suikast hazırlığı yaparken, vazgeçip teslim olmasının ardından, valilik bu kez 3 yakın koruma polisini istememesine rağmen Baydemir’e tahsis etti. Güvenlik Şube Müdürlüğü’nden görevlendirilen 3 polis belediyeye giderek, yakın koruma olduklarını bildirdi. Durumun bildirildiği Baydemir, yakın koruma istemediğini belirtmesi üzerine polisler belediyeden ayrıldı.

Osman Baydemir’in yakın koruma polisi istmediğini, Emniyet Müdürlüğü’ne bir yazı ile de bildirdiği belirtildi. Baydemir’in kent merkezinde sürekli sosyal aktivitelere katılmasından dolayı yakın koruma istemediği ancak, polislerden kent içi ve dışındaki programlar için uzak koruma yapabileceklerini bildirdi.

Haberin Devamı

İSTEMESE DE KORUNACAK KARARI ALINMIŞTI

Diyarbakır Valiliği, Ankara'dan Diyarbakır’a gelerek Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'e suikast düzenlemek isteyen ancak bu kararından vazgeçen bir kişinin Emniyet Müdürlüğü'ne teslim olması üzerine, Baydemir'in talebi olmamasına rağmen aldığı bir karar ile kendisine yakın koruma tahsis etmişti.

Emniyet, güvenlik konusunda Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir’i bugüne kadar 5 kez yazılan tebligatlarla uyarmıştı. 13 Şubat ve 10 Ekim 2007, 23 Ocak 2008 ile 21 Mayıs 2009 ve 19 Ocak 2010'da Baydemir'e yapılan tebligatlarda, ‘Güvenlik önlemlerinizin artırılarak günlük programlarınızın gizli tutulması, geçiş güzergahlarınızın ve saatlerinizin sık sık değiştirilmesi ve şüphe arz eden durumların anında müdürlüğümüze bildirilmesi can güvenliğiniz açısından gerekli olduğu değerlendirilmiştir” denilmişti.

BÖLÜCÜ ÖRGÜTTEN EYLEM HAZIRLIĞI

Baydemir'e geçen 19 Ocak 2010'da yapılan tebligatta ise, bölücü terör örgütünün silahlı saldırı hazırlığı içerisinde olduğu belirtilerek şöyle denildi:

“Bu bağlamda müdürlüğümüzce çok yönlü çalışmalara başlanmış olup, her türlü gelişme tarafınıza ivedilikle bildirilecektir. Güvenliğiniz açısından şahsınıza ait koruma görevlileriniz ile müdürlüğümüzdeki daha önceden irtibatlandırılan görevlilerimiz arasındaki bahse konu güvenlik mevzusu ilgili irtibatın 24 saat esasına göre sürdürülmesi önem arz etmektedir. Ayrıca yukarıda bahsedilen güvenlik tedbirlerinin tekrar gözden geçirilmesinin ve ihtiyaç olması halinde ilave tedbirlerin aldırılmasının uygun olacağı değerlendirmekle birlikte kanuni olarak koruma talebinde bulunma hakkınızın olduğunu tekrar hatırlatır, talebiniz halinde il valiliğince değerlendirmeye alınacağı hususunu arz ederim.”

Haberin Devamı

Ferit ASLAN/DİYARBAKIR, (DHA)