Siyaset Baykal: CHP, iki anahtarlı kasaya döndü
Paylaş
Baykal: CHP, iki anahtarlı kasaya döndü

Baykal , Soğuk Savaş dönemindeki Sovyet yönetimini hatırlatarak "CHP, iki anahtarlı kasaya döndü" eleştirisini yaptı

Kurultay çağrısı ile CHP'de yeni bir tartışma başlatan Deniz Baykal’ın en çarpıcı tespiti parti için sık sık dile getirilen politbüro eleştirilerine hak verir nitelikteydi. Baykal, "CHP, iki anahtar aynı anda çevrilmedikçe açılmayan kasaya döndü" dedi.

Haberin Devamı

Anahtarlardan birinin genel başkanda diğerinin genel sekreterde olduğunu hatırlatan Baykal, bu yapı ile dinamik, bürokrasiden arınmış bir parti yönetimine gidilemeyeceğine dikkat çekti.

İki anahtarlı sistemin Soğuk Savaş dönemine ait olduğunu savunan Deniz Baykal, genel başkan yardımcılarının arttığı, genel sekreterliğin sembolik düzeye çekildiği tüzük değişikliğinin partinin oylarını sıçratacağı görüşünde.

Seçim öncesi tüzük değişikliği yapmanın şart olduğunu vurgulayan Baykal, kurultay çağrısı ile Önder Sav'ı hedef aldığı iddialarına da karşı, "Önder Sav yeni modelde genel başkan yardımcılarında biri olarak daha aktif görev yapabilir" dedi.

Deniz Baykal, kurultayda genel başkanlığa aday olmayacağını bir kez daha tekrarladı.

Haberin Devamı

OKAY: HER ZAMAN TEK ANAHTAR VARDI

CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay ise bu benzetmeye hemen cevap verdi. Okay, “CHP'de hiç bir zaman çift anahtar sözkonusu olmadı. Baykal döneminde de tek anahtar vardı şimdi de tek anahtar vardır. Kimse bu konuda iki anahtarlı gibi genel başkana koşut tutulmasını doğru bulmuyorum.

Önümüzde seçim var. Mayıs veya Haziran’da seçim olacak. Bu şu demek Ocak ya da Şubat takvim işlemeye başlar. Önümüzde üç ay var. Kurultay tartışması içinde olmayı yersiz ve zamansız görüyorum kaldı ki delegasyon yüzde 20 imza toplar, çağrı yaparsa kurultay da toplanır.

O kurultayda bu kabul edilirse yeniden kurultay toplanacak. Bunlar imkansız zor olan şeyler ama imza toplanırsa başımızla beraber deriz” yorumunu yaptı.

NTV