Siyaset Baykal: Yargı ele geçiriliyor
Paylaş
Baykal: Yargı ele geçiriliyor

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Anayasa değişikliğiyle yargının kuşatma altına alınmadığını ele geçirildiğini söyledi

CHP lideri Baykal, partisinin TBMM Grubunda, Anayasa değişikliğinde öngörülen yargıya yönelik düzenlemeleri eleştirdi.

Deniz Baykal, kudretli kişilerin adaletle ilişkisinin, en sorunlu alanların başında olduğunu vurgulayarak, "Bizim önümüze getirilen Anayasa değişikliği, bu ilişkiyi, yeni bir zihniyetle düzenleme gayreti içindedir.

Adaletin zirvesinde bulunan temel kurumları, siyasetin, parlamentodaki AKP çoğunluğunun, denetim altına alma çabası, çok açık ve net şekilde önümüzde duruyor" dedi.

EMEVİLER DÖNEMİNİ HATIRLATTI

Bazı kişilerin, "Aman yargı kuşatılacak demeyelim, saygısızlık olur" dediğini kaydeden Baykal, "Kuşatma ne? Yargı ele geçiriliyor" dedi. Siyasetin, sık sık adalete yön vermeye çalıştığına tanık olunduğunu belirten Baykal, tarihten örnekler verdi.

Türkiye'de mütareke adaleti yaşadıklarını ifade eden Baykal, milli mücadele döneminde, Nemrut Mustafa divanında söz ettiğini anımsattı.

Baykal, İslam tarihinde ise yargıya yönelik ilk müdahalenin Emeviler zamanında yapıldığını, Emeviler'in, adaleti, yargıyı; kendi siyasi amaçları için kullanmak, istediğini ifade etti.

Baykal, Emeviler zamanında, özel mahkemeler kurulduğunu, muhaliflerin bu mahkemelerde sindirildiğini, Ehli Beyt'e yönelik suçlamaların öncesi ve sonrasında, hep bu olayların bulunduğunu söyledi. Baykal, İslamda dini siyasete alet etmenin mimarının, Muaviye olduğunu ifade etti.

"HİNOĞLUHİNLİĞİN YATTIĞINI BİLMEYECEK MİYİZ?"

Anayasa değişikliğiyle birlikte yapılmak istenen Anayasa Mahkemesinin yapısına, üyelik seçimine yönelik düzenlemeleri eleştiren Baykal, Meclisin mahkemeye 3 üye seçtiğini hatırlatan Baykal şöyle konuştu: "Meclis seçiyor diyorsam, lafın gelişi, Meclis içindeki çoğunluk seçiyor.

Cumhurbaşkanı, Yargıtay'dan 3 kişiyi gönderecek. Yargıtay o 3 kişiyi, Meclis'teki gibi seçmeyecek. Meclis'in seçme tarzı farklı, Yargıtay'ın farklı. Niye acaba? Yargıtay'ın seçeceği üyeler, çoğunluğun seçtiği üyeler olmak durumunda değil, Cumhurbaşkanı azınlığın adaylarını da seçebilecek.

Orada onun tertibatı yapılmış. Bunların hepsi ince ince ayarlamalar değil mi? Bunlara, altında iyiniyet, demokrasi anlayışı var diye inanmak, temiz bir zihniyetin, idealist bir anlayışın, vatanseverliğin gereğidir deyip, öyle mi bakacağız, işin gerçeğini görmeyecek miyiz, bunun altında hangi hinoğluhinliğin yattığını bilmeyecek miyiz?"

“AKP FRENİ PATLAMIŞ KAMYON GİBİ MİLLETİN ÜSTÜNE YUVARLANIYOR"

AKP'nin, freni patlamış bir kamyon gibi milletin üstüne yuvarlandığını öne süren Baykal,CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, hazırlanan anayasa değişikliğine ilişkin düzenlemenin, anayasanın temel ve değiştirilemez ilkelerine aykırı olduğunu öne sürerek, "Millet, AKP'ye 'hayır' diyecektir" dedi.

ANKARA/DHA

2

Haberin Devamı