Siyaset Baykal'ın izleri silindi
Paylaş
Baykal'ın izleri silindi

CHP'yi 18 yıl yöneten Deniz Baykal'ın parti yönetimindeki izleri dün tamamen silindi

80 KİŞİLİK PM LİSTESİ

Deniz Baykal’ın CHP Genel Başkanlığı’ndan istifasından 12 gün sonra gerçekleştirilen 33. Olağan Kurultay’da dün Kemal Kılıçdaroğlu Genel Başkan seçilmişti. Ankara’daki Atatürk Spor Salonu’nda kurultayın dünkü ikinci gününde Parti Meclisi (PM) seçimi yapıldı. İçerisinden partinin üst yönetim organı olan Merkez Yürütme Kurulu’nu (MYK) da çıkaracağı için büyük önem taşıyan 80 kişilik PM listesine bakıldığında Baykal’ın izlerinin tamemen silindiği görüldü.

PARTİ MECLİSİ LİSTESİ AÇIKLANDI

20 kişilik MYK’dan da eskilerden Önder Sav, Mesut Değer ve Faik Öztrak PM’ye girebildi. MYK’daki değişim kapsamında, genel başkan yardımcıları Cevdet Selvi, Yılmaz Ateş, Onur Öymen ve Bihlun Tamaylıgil ile parti sözcüsü, genel saymanı Mustafa Özyürek saf dışı bırakıldı. MYK’da katı biçimde Baykal’ı savunan Savcı Sayan, Nur Serter, Mehmet Ali Susam gibi isimler de yeni listede yer bulamadı. Baykal’ın yakın dostu ve hemşehrisi Antalya Milletvekili Osman Kaptan liste dışı kaldı.

'SAV'A DİKKAT ETSİN'

CHP’nin yeni Parti Meclisi listesine giremeyen, büyük bölümü Deniz Baykal’a yakın olan isimler, hazırlanan listeye tepki gösterdi. Liste dışında kalan isimlerin görüşleri şöyle:

Eski MYK Üyesi Savcı Sayan: Önder Sav “eski tas, eski hamam, gücüme devam” dedi. İnşallah bu liste Sav’ın direktifleriyle Kılıçdaroğlu’nun önünü kapatmaz, Kılıçdaroğlu gibi bir değer yok olmaz. Gürsel Tekin’in listede yer alması beni sevindirdi. Liste Önder Bey’e göre hazırlanmış, Kılıçdaroğlu çok dikkatli olmalı. Sav, yapacağını yaptı, Baykal’ı evine gönderdi, inşallah Kılıçdaroğlu’nu evine değil iktidara gönderir. Koç düşünce bıçaklar çoğalır. Baykal’a yakın isimler listeden çıkarılmış. Keser döner sap döner bir gün olur hesap döner.

'PARTİ YARA ALACAK'

- CHP Ankara Milletvekili Eşref Erdem: Çarşaf listeyle kongreye gidilmeliydi. Daha kapsayıcı daha derleyici partinin tabanına dayalı liste oluşturulabilirdi. Ama böyle yaptılar, şimdi çok büyük bir beklenti var. Genel başkanımızın ve parti yönetimimizin beklentileri karşılayacağı umudunu koruyorum. Belki ağır olacak ama liste, partiyi ciddi şekilde yaralayacak bir liste.

- CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman: Kılıçdaroğlu, yüzde 40 hedef koydu ama liste bütünleştirici bir liste değil. Dışlayıcı anlayışla yola çıkıldı. Bu iktidara yürüme hızını yavaşlatacak. Solda birlik adına listenin dengeler gözetilerek hazırlanması gerekirdi.

‘ŞEVK KIRMAYIN DESTEK OLUN’

CHP Genel Sekreteri Önder Sav, ‘Baykalcıların’ eleştirilerine şöyle yanıt verdi: “Benim çok günahıma giriyorlar. Yeni genel başkan bu liste ile yola çıkıyor. Şevkini kıracaklarına destek olsunlar. CHP ailesi herkesi tartıyor, herkesi geçmişleri ile biliyor.” Önder Sav, “Baykal ekibi tasfiye edildi” yorumuna kızarak “Öyle olsa kendimi tasfiye etmem gerekirdi” dedi.

MUHALEFETTEN YORULDUK

- CHP Sözcüsü Mustafa Özyürek: CHP sözcüsü sıfatıyla, CHP’nin medyadaki yüzüydüm. Yeni bir yüz istendiği için liste dışı bırakıldım, bunu da doğal karşılıyorum. Kılıçdaroğlu’nun kadrosunu oluşturması ve listesini yapması doğal. Muhalefetten yorulduk, iktidar istiyoruz.

- CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Sevigen: Dün (önceki gün) bir grup herkesi temsil edecek bir liste çıkarmak için bir araya gelmişler ama sonra anlaşmışlar. İnadına bölmeyeceğiz, inadına içimizden muhalefet çıkarmayacağız. Koltuk kaygımız yok. Bütün kaygımız bitmiş olan kavganın yeniden başlamaması. “Herkes gelsin” mantığı çok da doğru değil.

KARAYALÇIN: NEDEN ALINMADIM BİLMİYORUM

Murat Karayalçın, PM listesine neden alınmadığına ilişkin tahminin sorulması üzerine, “Bilmiyorum, bir tahminde de bulunamam. Teklif olsaydı görev üstlenirdim ama olmadı” dedi. Karayalçın, “Listeye alınmamanızda Kemal Kılıçdaroğlu ya da Önder Sav‘in kişisel tercihleri etkili olmuş olabilir mi?” sorusu üzerine de bu konuda tahminde bulunamayacağını yineledi.

2

Haberin Devamı