Siyaset Bayraklar Japonya için yarıya inecek
Paylaş
Bayraklar Japonya için yarıya inecek

Japonya'daki felakette hayatını kaybedenler için yarın akşamdan itibaren bayraklar yarıya indirilecek, resmi futbol müsabakaları öncesinde saygı duruşunda bulunulacak

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Japonya’daki deprem ve tsunami sonrasında enkaz kaldırma, ceset bulma ve toplama konusunda yardımcı olmak üzere 33 kişiden oluşan bir grubun, yarın uçakla bu ülkeye gideceğini bildirdi.

Haberin Devamı

Çiçek, Japonya’daki deprem ve tsunami felaketine de değindi. Deprem sonrasında ölü sayısının 10 binlere ulaşmasının sözkonusu olduğunu belirten Çiçek, devlet yöneticilerinin, depremden haberi olur olmaz Japon muhataplarına taziye mesajı gönderdiklerini ve Japon halkının yanında olduklarını söylediklerini kaydetti.

Cemil Çiçek, Japonya’nın 1999 depremi sonrasında Türkiye’ye uzattığı yardım elinin unutulmadığını dile getirerek, Türkiye’nin, felaketin ardından bu ülkeye yardım sağlama ve depremden etkilenen Türk vatandaşlarının akıbetini belirleme konusunda harekete geçtiğini bildirdi.

Çiçek, şöyle konuştu:

"Genelkurmay Başkanlığı, Afet Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Dışişleri ve Sağlık bakanlıkları, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu, Kızılay ve THY, yoğun bir çabanın içerisinde olmuşlardır. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Genelkurmay Başkanlığı ile Kızılay’ın arama-kurtarma ekiplerini hazır duruma getirmişlerdir. Dışişleri Bakanlığı, vatandaşlarımız için çağrı merkezini faaliyete geçirmiştir. Yardım ve arama-kurtarma ekipleri, Japon makamlarının talepleri doğrultusunda ilk aşamada bölgeye sevk edilmemiş, teyakkuz halinde tutulmuşlardır."
Başbakan Yardımcısı Çiçek, Japonya’daki deprem sonrasında nükleer santrallerde meydana gelen patlamayı tüm dünyanın yakından takip ettiğini belirtti.

Haberin Devamı

Japonya için cuma hutbesi okutulacak

-"BAKANLIK VE TOKYO BÜYÜKELÇİLİĞİNİN İNTERNET SİTELERİ TAKİP EDİLSİN"-

Cemil Çiçek, nükleer tesisin 3 ünitesinde patlamalar ve ardından da radyasyon sızıntısının meydana gelmesi sonucunda, santralin 30 kilometre çapındaki alanda yaşayanların tahliye edildiğini söyledi. Başta Atom Enerjisi Kurumu olmak üzere bu durumun da ilgili makamlarca izlendiğini belirten Çiçek, vatandaşların Dışişleri Bakanlığı ve Tokyo Büyükelçiliğinin internet sitelerini takip etmelerini istedi.

Çiçek, Japonya’daki Türklerin tahliyesinin gündeme gelmesi ihtimaline karşılık, başta THY olmak üzere her türlü hazırlığın yapıldığını ifade etti.
Japonya’nın canlı depremzede bulma ihtimalinin düşük olması sebebiyle, Türkiye’den enkaz kaldırma, ceset bulma ve toplama konusunda yardım istediğini kaydeden Çiçek, "Buna elbette olumlu karşılık vermekteyiz. 33 kişiden oluşan bir grup, yarın 18.00 uçağı ile Japonya’ya hareket edecektir. Bu ekibin içerisinde, Türkiye Atom Enerjjsi Kurumu, Sağlık Bakanlığı, acil yardım konusunda eğitilmiş uzmanlar olacak. Ekip, araç ve gereçleriyle gidecek" dedi.

Haberin Devamı

Başbakan Yardımcısı Çiçek, yurt içinde ve dış temsilciliklerde, yarın 18.00’den 21 Mart Pazartesi günü sabahına kadar bayrakların yarıya indirileceğini, resmi futbol müsabakaları öncesinde saygı duruşunda bulunulacağını söyledi. Diyanet İşleri Başkanlığının ayrı bir çalışma içerisinde olduğunu ve Japon büyükelçisi ile görüşüleceğini ifade eden Çiçek, "Bunların hepsi Japon halkı ile dayanışma içerisinde olduğumuzun, 1999 depreminde bize gösterdikleri yakın ve desteği hafızalarda canlı tuttuğumuzun bir ifadesidir. Elimizden gelen gayreti gösteriyoruz ve bundan sonra da göstermeye devam edeceğiz" diye konuştu.

Haberin Devamı

MHP Isparta Milletvekili Nevzat Korkmaz, çiftçi ve köylünün yaşadığı güncel sorunlar; CHP İstanbul Milletvekili Ahmet Tan da siyaset ve medya üzerinde gündemdışı konuşma yaptılar.