Ekonomi Bayram alışverişlerinde taksit tuzağına dikkat

Bayram alışverişlerinde taksit tuzağına dikkat

Paylaş
Bayram alışverişlerinde taksit tuzağına dikkat

Düşük fiyatlı ürünlerde bile uygulanan 12 ay gibi uzun taksitler büyük bir tuzağa dönüşebilir

Kurban Bayramı öncesinde giyim mağazalarının yoğunlukta olduğu alışveriş merkezlerine kişi sayısının önemli oranda arttığı bildirildi. Kurban Bayramı dolayısıyla mağazalar ve bankalar, düzenledikleri ortak kampanyalarla tüketiciye cazip fiyat ve taksitlerle ürün sunuyor.

Vatandaşlar da imkanları ölçüsünde bayram öncesinde bazı ihtiyaçlarını gidermeye çalışıyor. Bu doğrultuda Bursa’daki Korupark, As Merkez, Kent Meydanı ve Carrefour gibi alışveriş merkezleri hafta sonundan bu yana en yoğun günlerini yaşıyor. Korupark yetkilileri, bayram alışverişlerinin hızlandığı bugünlerde alışveriş merkezine gelen kişi sayısının arttığını belirterek, "Dün alışveriş merkezine gelen kişi sayısı, geçen haftanın aynı gününe oranla yüzde 40 artış gösterdi. Bu 10 bin kişilik artış anlamına geliyor. Arife günü akşamına kadar daha fazla kişinin gelmesini bekliyoruz" dedi.

20 LİRALIK GÖMLEĞE 12 AY TAKSİT

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya ise bayram öncesi alışveriş çılgınlığına kapılmamaları yönünde tüketicileri uyardı. Mağazaların bankalarla yaptığı anlaşmalarla 20 liralık gömleğe 12 aya kadar taksit uygulayabildiğini belirten Kaya, şunları kaydetti: "İnsanlar ayda 1,5 liraya gömlek, ayda 30 liraya takım elbise aldığını sanıyor ancak geleceğini düşünmüyor. Borcu ödenmeyen kredi kartı takip sayısı her ay yüzde 10’a ulaşan oranlarda artıyor. Ödenemeyen paralar ciddi boyutlara ulaştı. Tüketime davetiye söz konusu. İnsanlar kampanyalarla tüketime yönlendiriliyor. Genellikle de alışverişler kredi kartıyla yapılıyor. Vergilerin artacağı, alım gücünün daha da düşeceği 2010 yılını ipotek altına almanın anlamı yok. Gün, ekonomik şartları dikkate alıp eskilerle yetinme günüdür. 2-3 gün yeni giymek uğruna geleceğinizi ipotek altına almayın."

OLMAYANI HARCAMAK!

Kaya, bu dönemde yapılacak harcamaların aile bütçesini sıkıntıya sokabileceğini ifade ederek, "Yaşanan mali krizi unutmamak gerekiyor. Kredi kartıyla yapılan borçlanma, olmayanı harcamadır. Bunun bir de geri ödemesi var. Borcu ödenmediği için takibe giren kredi kartının sahibi olmayın" dedi.

AA

Haberin Devamı