Gündem 'Bayram bizim neyimize?'

'Bayram bizim neyimize?'

Paylaş
'Bayram bizim neyimize?'

Doğu ve Güneydoğu Anadolu'dan Çukurova'ya gelen tarım işçileri, bayramda da çalışmaya devam ediyor

Yoğunlukla Karataş ve Yumurtalık ilçelerinde çalışan tarım işçileri, tarla sahiplerinin bayramın birinci gününde verdiği iznin ardından yeniden pamuk hasadına başladı.

Geçimlerini sağlayabilmek adına yüzlerce kilometre yol gelerek, zor şartlar ve aşırı sıcaklarda çalışmak zorunda kalan işçiler, genellikle tarla yakınlarına ve akarsu kenarlarına kurdukları çadırlarda, bayramın ilk gününü dinlenerek ve bayramlaşarak geçirdi.

Çalışmaya alışık oldukları için bayramın ilk günü izin yapmayı bile garipsediklerini vurgulayan işçiler, bayramın ikinci günü yeniden tarlalara döndü. Gündüz güneşin altında 11-12 saat çalışan işçiler, sıcaklarda hasat yapmalarına rağmen yaşamlarını devam ettirmenin mutluluğunu yaşıyor.

Hatay’ın Altınözü ilçesinin Tepehan köyünden Adana’nın Karataş ilçesine gelen ve Adalı köyü yakınlarındaki pamuk tarlalarında pamuk toplayan işçilerin elcisi (tarla sahipleri ile işçiler arasında aracılık yapan kişi) Hasan Gençoğlu, buraya çalışmaya gelen herkesin geçimini sağlamak için bayramda da çalışmaya razı olduğunu söyledi.

Bayramın kendileri için özel bir anlam taşımadığını ifade eden Gençoğlu, "Bayram bizim neyimize? Hepimiz ekmek parası için buraya geldik. Topladığımız pamuk kadar para alıyoruz.

O yüzden hepimiz çalışmak zorundayız. Hasada gelen pamuk beklemez. Mutlaka hasat edilmek zorunda. O yüzden bize sadece bir gün bayram. Belki kent merkezlerinde vatandaşlar bayramın telaşını yaşarken, tarlalarda yaşları 7-55 arasında değişen işçiler bugün çalışmaya devam ediyor" dedi.