Yaşam Bayram çikolatası alırken bunları unutmayın!

Bayram çikolatası alırken bunları unutmayın!

Paylaş
Bayram çikolatası alırken bunları unutmayın!

Gıda mühendisi Prof. Dr. Nursel Develi Işıklı, bayramda satın alınan çikolataların etiketinden parlaklığına kadar dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Ramazan Bayramı'nda misafirlere ikram edilmek üzere çikolata satın alırken, parlaklığına, tadına, raf ömrüne, etiketine, üretim iznine, çiçeklenmemesine, ambalajına, merdiven altı üretim olup olmadığına, ağızda tortu bırakmamasına ve ağızda erimesine dikkat edilmesi öneriliyor.

Haberin Devamı

Prof. Dr. Işıklı: "Kakao yağı pahalı olduğu için, çikolata üretiminde farklı yağlar, hatta atık mutfak yağları da kullanılabiliyor. Bu nedenle mümkünse satın almadan önce mutlaka bir tane tatmak gerekiyor."

Sağlıksız ürünlerden nasıl korunmalı?

Ramazan Bayramı öncesi satışa sunulan çikolataların, parlaklığına, tadına, raf ömrüne, etiketine, üretim iznine, çiçeklenmemesine, ambalajına, merdiven altı üretim olup olmadığına, ağızda tortu bırakmamasına ve ağızda erip erimediğine dikkat edilerek, sağlıksız ürünlerden korunulabileceği bildirildi. Prof. Dr. Nursel Develi Işıklı, vatandaşların bayramda misafirlerine ikram edeceği ürünlerde kötü sürprizlerle karşılaşmaması için bazı detaylara dikkat etmeleri gerektiğine işaret ederek, "Çikolatanın, ağzımızın tadını kaçırmaması için satın alırken dikkatli olmalıyız. Güvenmediğimiz yerlerden alışveriş yapmamalıyız" dedi.

Haberin Devamı

Işıklı, çikolata satın alırken dikkat edilmesi gereken hususları şöyle sıraladı:

"Depolama sırasında sıcaklık değişirse çikolatanın içerisindeki parlak görüntüsünü veren yağlar eriyor. Yüzeye çıkan yağ, katı hale gelip beyaz bir görüntü yani 'çiçeklenme' oluşturuyor. Bu da kalite kusurunu ortaya çıkartır.

Çikolata satın alındıktan sonra mümkün olduğunca oda sıcaklığında saklanmalıdır. Raf ömrü dolan ve depolama sırasında farklı sıcaklıklarda bekletilen çikolatalar, parlaklığını yitirir. Bu çikolatalardan uzak durulmalıdır. Çikolata eğer bayatsa sabunsu bir tat hissedilebilir. Yine donmuş bir yağ tadı da gelebilir.

Çikolatayı ağzınızda eritin.

Ürünü alırken, ambalaj üzerindeki raf ömrüne mutlaka bakmalıyız. Etiketinin görünür ve okunabilir olması gerekir. Çikolatada bulunması gereken kakao yağı, özelliği gereği vücut ısısında eriyor. Bu nedenle çikolata ağzınızda erimeli. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından üretim izni alıp almadığına dikkat edilmeli. Bazen ambalajda bu izinlerin olduğu bölgeye etiket yapıştırılabiliyor. Bu izinlerin görünür olmasına dikkat etmeliyiz. Tüketici ürünün ambalajını kontrol etmeli. Ambalajların delik ve yırtık olmaması gerekiyor.