Beden Sağlığı Bayram çikolatası ve şekeri alırken bunlara dikkat! (Kaliteli çikolata nasıl anlaşılır?)

Bayram çikolatası ve şekeri alırken bunlara dikkat! (Kaliteli çikolata nasıl anlaşılır?)

Paylaş
Bayram çikolatası ve şekeri alırken bunlara dikkat! (Kaliteli çikolata nasıl anlaşılır?)

ManisaCelal Bayar Üniversitesi (MCBÜ) Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr. Özlem Tokuşoğlu, Ramazan Bayramı öncesi ikram edilecek çikolata ve şekere dikkat çekti. Doç.Dr. Özlem Tokuşoğlu, ikramlık çikolata ve şekerlerin üretildiği tesislerinin kalite standartlarını gösteren ISO 22000 Gıda Güvenliği Belgesi ve ayrıca ikramlıkların Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın izni olması gerektiğini söyledi

Ramazan Bayramı’nın yaklaşmasıyla birlikte misafirlere ikram edilecek çikolata ve şekerler konusunda uzmanlar uyarıda bulundu. MCBÜ Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç.Dr. Özlem Tokuşoğlu, ikram edilecek çikolata ve şekerlerin kalitesinin nasıl olması gerektiği konusunda açıklama yaptı.

Haberin Devamı

Doç.Dr. Özlem Tokuşoğlu, Türkiye’de çikolatanın her yılın her döneminde yoğun bir şekilde tüketildiğine ancak ikramlık şekerin yüzde 80’inin Ramazan Bayramı’nda alındığına dikkat çekti. Doç.Dr. Özlem Tokuşoğlu, kaliteli çikolata, lokum ve ikramlık şekerlerin üretildiği tesislerin kalite standartlarını gösteren ISO 22000 Gıda Güvenliği belgesine sahip olması gerektiğini belirterek, üzerinde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı iznini belirten yazının olduğu paketli ambalajların tercih edilmesi gerektiğini ifade etti.

KALİTELİ ÇİKOLATA NASIL ANLAŞILIR?

Kaliteli çikolatanın nasıl olması gerektiğinden bahseden Doç.Dr. Özlem Tokuşoğlu, "Kaliteli çikolata kırıldığında içi ağaç kabuğunu andırır. Taze ve kaliteli olan çikolatada beyaz lekeler bulunmaz. Kaliteli çikolata elle tutulduğunda, birkaç saniyede erimeye başlar ve bunun nedeni kakao yağının 34 derecede erimesidir. Çikolatanın hızlı erimesi kalitenin bir göstergesidir. Kaliteli bir çikolata kırıldığı zaman özel bir çıtırtı duyulur. Bu ses, kakao yağında mevcut olan kristallerden kaynaklanır. Bitter çikolata kırıldığında, sütlü ve beyaz çikolataya göre daha fazla çıtırdar. Kaliteli çikolatalar ağızda yağlı bir tat değil, hoş bir lezzet oluşturur" dedi.

Haberin Devamı

ÇİKOLATA NASIL MUHAFAZA EDİLİR?

İkramlık çikolataların nasıl muhafaza edilmesi gerektiği konusunda bilgi veren Doç.Dr. Özlem Tokuşoğlu, çikolatanın muhafaza sıcaklığının 18-20 derece arasında olduğunun, çikolataların asla buzdolabı sıcaklığına konmaması gerektiğinin altını çizdi. Doç.Dr. Özlem Tokuşoğlu ayrıca,endüstriyel çikolataların raf ömrünün uygulanan teknolojiye bağlı olarak 9 ile 12 ay arasında değiştiğini, pastane yapımı çikolataların ise 1-1.5 ay arasında olduğunu ifade etti.

Merdiven altında yapılan ve açıkta satılan şekerlerin tercih edilmemesi gerektiğini söyleyen Doç.Dr. Özlem Tokuşoğlu, "Piyasada maliyeti minimuma indirme adına şeker yerine glikoz ve fruktoz kullanılabiliyor. Özellikle mısır şuruplu dökme ürünler söz konusu" dedi.