Opr. Dr. Hande Akbaş Bazı ilaçlar değerleri yükseltiyor
HABERİ PAYLAŞ

Bazı ilaçlar değerleri yükseltiyor

Haberin Devamı

Prolaktin hormonu pek çok nedenden yükselebiliyor. Açlık, tokluk, kullanılan ilaçlar bile bu hormon düzeyini arttırabiliyor. Eğer beyinde tümoral bir yapı yoksa bu durum ilaçlarla tedavi edilebiliyor

Annemin rahmi büyüyormuş, ne olacak?

Annem 49 yaşında ve menopoza girdiği düşüncesi ve ağrı çektiği için doktora gitti. Yapılan kontroller sonucunda rahmin büyüdüğü söylenmiş. Doktor ameliyat olabileceğinden bahsetmiş. Rahim büyümesi ne demektir, neden olur? Bu konuda bize detaylı bilgi verir misiniz? Annemde kötü bir şey çıkacak diye çok korkuyoruz.

CEVAP
Sevgili okuyucum, annenizde belki myom gibi rahmin kötü huylu olmayan bir uru olabilir. Ama bu eğer anneniz menopoza girdiyse zaten myom varsa bile menopozda küçülmesi beklenir. Rahim durup dururken büyümez. Mutlaka bunu açıklayacak bir neden size söylenmiş olmalıdır. Annenizde kötü bir durum olup olmadığını ancak muayene ederek anlayabiliriz. Dilerseniz ikinci bir görüş alabilirsiniz.

2 yıldır çocuğum olmuyor

25 yaşındayım. Eşim 30 yaşında. Çocuk sahibi olmak istiyorum ancak 2 yıldır çocuğum olmuyor. Hastalığımın adı hiperprolateni. Depresyona girmiş durumdayım. Tedavi görüyorum. Hocam sizce çocuğum olur mu?

CEVAP
Sevgili okuyucum, hiperprolaktinemi tek başına kısırlık sebebi değildir. Öncelikle prolaktin hormonunuzu yükselten sebep tespit edilmelidir. Eğer beyinde tümoral bir yapı yoksa o zaman bu durum ilaçlarla kolaylıkla kontrol altına alınabilmektedir. Depresyon için aldığınız ilaçlar bile prolaktin hormon düzeyinizi arttırabildiğinden size önerim üreme tıbbı konusunda deneyimli bir hekime başvurarak gebe kalamamanızın gerçek nedeninin araştırılmasını sağlamanızdır.

Bekar kızlar rahim ağzı kanserine yakalanır mı?

23 yaşında kızım ve bekarım. Bekar kızların rahim ağzı kanserine yakalanma riski var mı? Varsa bunu tetıkleyen unsurlar nelerdir?

CEVAP
Sevgili okuyucum, bakire bir kadının rahim ağzı kanserine yakalanma riski bulunmamaktadır. HPV denilen ve özellikle rahim ağzı kanseri yapan tipler sadece cinsel ilişki yoluyla bulaşmakta ve sonrasında kansere yol açmaktadır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder