Siyaset BBP'den Ayasofya için başvuru
Paylaş
BBP'den Ayasofya için başvuru

Sümela'nın Ortodokslar için ayine açılmasının ardından Ayasofya'nın da Ramazan Bayramı'nda namaza açılması için başvuru yaptılar

Kültür ve Turizm Bakanlığından Ortodokslara 15 Ağustos’ta ayin yapmaları için verilen iznin Müslümanlar için de Ayasofya'da verilmesini isteyen BBP’liler İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne başvuru yaptı.

Haberin Devamı

Büyük Birlik Partisi İstanbul İl Başkanı Bayram Karacan’ın da aralarında bulunduğu yaklaşık yirmi BBP’li ellerindeki parti bayrağıyla Gülhane Parkı içindeki İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne geldi. Önce dilekçelerini müdürlüğe veren grup adına BBP İstanbul İl Başkanı Bayram Karacan bir konuşma yaptı.

Karacan, “Bildiğiniz gibi tarihi Sümela Manastırı 88 yıldır ibadete kapalıydı. İlk defa bu sene bu uygulama yapıldı. Aynı şekilde 76 yıldır yine ibadete kapalı olan ve müze statüsünde olan ve biz Müslümanlar için ayrı bir manası olan Ayasofya Camii'nde de ibadet yapma talebimiz gündeme gelmişti. Bugün bunu hukuki olarak da başlatmak üzere İstanbul Kültür ve Turizm İl Müdürlüğüne müracaatta bulunduk“ dedi.

Haberin Devamı

Karacan “Bundan sonraki süreci bakanlığın çalışmalarına göre takip edeceğiz. “ diye konuştu.

'AYNI HOŞGÖRÜ MÜSLÜMANLARA DA GÖSTERİLSİN'

Karacan daha sonra dilekçeyi okudu. Karacan, “ Laik devletin bütün inançlara eşit mesafede olmasından hareketle Ortodoks mezhebine mensup vatandaşlarımıza gösterilen hoşgörü ve toleransın bir benzerinin ülkemizde yaşayan Müslümanlara da gösterilmesini talep ediyoruz. Tarihi Sümela Manastırı gibi müze olan Ayasofya da önümüzdeki Ramazan Bayramı namazını kılmak üzere biz Müslümanlara izin verilmesini istiyoruz" şeklinde konuştu. Bizim beklentimiz nasıl tarihi Sümela Manastırı ülkemizde yaşayan Ortodokslar için tarihi bir anlam taşıyor ve ayin yapma istekleri kabul ediliyorsa, biz Müslümanlar için ayrı bir öneme sahip Ayasofya’da Ramazan Bayramı namazını kılma isteğimizin kabul edilmesidir “ dedi.

Yanlış anlaşılmalara neden olmak istemediklerini de kaydeden Karacan, “Bizler ülkemizde yaşayan Ortodokslara verilen ayin izninden rahatsız olmuş değiliz. Aksine böyle bir izin verilmesinden dolayı memnunuz. Çünkü BBP olarak her türlü inancın özgürce yaşanması gerektiğine inanıyor ve destekliyoruz. En temel insani haklardan biri de dinsel inançların hiçbir baskı ve yasak olmadan yaşanmasıdır. Bu manada ülkemiz sınırları içinden yaşayan vatandaşlarımızın mensubu oldukları dini inancı ve o inançlara ait ibadet ve ritüellerini de özgürce yerine getirmelerinin savunucu su ve destekçisiyiz “ şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Pınar ÇITAK KOYGUN / İstanbul - DHA