Ekonomi BDDK: Kentbank Davası bize değil devlete açıldı

BDDK: Kentbank Davası bize değil devlete açıldı

Paylaş
BDDK: Kentbank Davası bize değil devlete açıldı

BDDK Başkanı Öztekin, "Kentbank Dava süreci tarafımızca izleniyor. Bu sadece bize açılmış bir dava değil, devlete açılmış bir davadır" dedi

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mukim Öztekin, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Kentbank hakkındaki kararına ilişkin, "Dava süreci tarafımızca izleniyor. Bu sadece bize açılmış bir dava değil, devlete yönelik açılmış bir davadır. Biz de üzerimize düşeni ifa edeceğiz" dedi.

Haberin Devamı

Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) Buluşmalarına katılan Öztekin, sunumunun ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, yabancı kuruluşlardan gelen lisans başvurularına ilişkin sorusu üzerine Öztekin, "Bank of Mitsubishi, lisans başvuru aşamasında. Japonya’nın en büyük bankalarından biridir. Şu anda ilk aşamada, henüz başvuru aşamasında bulunuyor. İncelemeler bizim tarafımızdan yapıldı ve bazı eksiklikler kendilerine iletildi. Şirket kuruluşuyla ilgili TTK’daki yeni düzenleme bir kişiyle anonim şirket kurulmasına müsaade ediyor. Bankacılık Yasası 5 kişiyi öngördüğü için orada eksikliğimiz var" diye konuştu.

Intesa bankasının da Türkiye’de şube açma arzusunun bulunduğunu ifade eden Öztekin, niyetlerini beyan eden Çin, Güney Kore ve Hollanda gibi ülkelerden bankalarla zaman zaman görüşmelerinin olduğunu da vurguladı.

Haberin Devamı

Öztekin, ülke bankacılığına katkı sağlayacak gruplara müsaade edileceğini dile getirerek, şu bilgileri aktardı:

"Türkiye’de banka sayımız 49, Türkiye için fazla değil. Bankacılık sektörün gelişmesi sanayici için de tüketici için de daha fazla hizmet, daha uzun vadeli kredi demektir. Adabank ile ilgili kararımızda, yurt dışı ortağının krizden etkilenmesi nedeniyle uygun görmedik. Ekonomik durumuna bakıyoruz. Katılım bankacılığı konusunda tarafımıza yapılmış bir başvuru yok. Katılım bankacılığının da gelişmesini arzu etmekteyiz, ama burada aradığımız mali güç. Mali gücü olan kurumlara sıcak bakıyoruz."

Öztekin, Kentbank davasına ilişkin soruya da, "Dava süreci tarafımızca izleniyor. Bu sadece bize açılmış bir dava değil, devlete yönelik açılmış bir davadır. Kararı tek başına vermemiz mümkün değil. Biz de üzerimize düşeni ifa edeceğiz. Amacımız ülkemize en asgari zararı vermek ve sağlık şekilde çözüm üretmektir. Her iki taraf da uzlaşma istiyor" yanıtını verdi.

-"Kara listelerin silinmesi noktasında bir zorlama yapamazsınız"-

Öztekin, kara listelerin silinmesine ilişkin soruyu ise şöyle cevapladı:

"Kara liste her zaman gündemdedir. Her ne kadar Merkez Bankası’nda kayıtlar silinse de kredi kararlarında etkili olduklarını düşündükleri için bankalar bunları silmiyor. Kara listelerin silinmesi noktasında bir zorlama yapamazsınız. ’Bunları dikkate almayın’ diyemezsiniz.

Haberin Devamı

Kredi sürecini bankalar kendisi belirler. Tüketicilerin de hızlı arttığını düşündüğümüz için karşılık oranlarını arttırdık, risk ağırlıklarını arttırdık, kredi kartlarında düzenlemeye gittik.

Tasarruf eğilimimiz oldukça düşmüş düzeyde. Bizim arzumuz tasarrufların arttırılması yönündedir. Bizdeki tasarruf oranı yüzde 12,7, Avrupa’da yüzde 20’ler civarında bulunuyor."

-"Adabank’ın satışına karar veren TMSF üyesiydim, satışa onay vermeyen BDDK’ya başkan oldum"-

Öztekin, TMSF ile BDDK iş birliğine ilişkin ise, "TMSF ve BDDK olarak satış stratejisini doğru belirlemeye ihtiyacımız var. Ben Adabank’ın satışına karar veren TMSF kurulu üyesiydim, sonradan satışa onay vermeyen BDDK Başkanı oldum. İş birliğine tabii ki ihtiyacımız var. Belki mali güç kriterini birbirimize iyi anlatamadığımızdan dolayı bu süreçte akim kaldı" değerlendirmesini yaptı.

Haberin Devamı