Siyaset BDP: AKP, yanlışlarını örtmeye çalışıyor
Paylaş
BDP: AKP, yanlışlarını örtmeye çalışıyor

BDP: AKP, yanlışlarını örtmeye çalışıyor

BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, Anayasa değişikliği teklifine ilişkin, "AKP, yaptığı yanlışların üstünü Anayasa değişikliği şalı ile örtmeye çalışıyor" dedi.

Haberin Devamı

Kışanak, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, Anayasa değişikliği teklifine değindi. Söz konusu teklifin, toplumun ihtiyaçları dikkate alınmadan, diyalog ve uzlaşı aranmadan hazırlandığını iddia eden Kışanak, anayasa metinlerinin toplumsal uzlaşı metinleri olması gerektiğini vurguladı.
AK Parti’nin, "Yargının tarafsız ve bağımsız olabilmesi için bu değişikliklerin gerekli olduğu" yönünde propaganda yaptığını savunan Kışanak, asıl amacın, yargıyı tarafsız ve bağımsız yapmak değil, taraflı ve bağımlı olan yargıya makas değiştirmek olduğunu ileri sürdü. Kışanak, asıl hedefin, "şimdiye kadar resmi ideolojinin emrinde olan yargıyı, bundan sonra AK Parti zihniyetinin emrine sokmak" olduğunu iddia etti.

Haberin Devamı

Gültan Kışanak, "Seçim stratejisini Anayasa değişikliği üzerine kuran AKP, bütün yaptığı yanlışların ve yapmadığı hizmetlerin üstünü Anayasa değişikliği şalı ile örtmeye çalışıyor" dedi.

"Öyle bir ortam yaratmaya çalışıyor ki halk sandıkta AKP’den hesap soramasın" ifadesini kullanan Kışanak, şöyle devam etti:
"Kendisini demokrasi havarisi ilan edip, ya herkesi kandırarak yanına çekecek ya da mağduriyet edebiyatına sığınarak oylarını korumaya çalışacak. Yaratılmak istenen kutuplaşma siyasetinin temelinde bu seçim hesabı yatıyor. Ya CHP ve MHP gibi statükodan yanasın ya da AKP’den yana olmaya mecbursun. Yaratılmak istenen hava budur. Bu oyunun farkındayız.

Ne AKP ne CHP ne MHP siyasetine mahkum değiliz. Üçüncü tarafı, yani halkın tarafını güçlü bir şekilde inşa etmeliyiz.
Seçimden sonra yeni anayasa yapma vaatleri tamamen yalandır, kandırmacadır. Eğer gerçekten böyle bir niyetleri olsaydı, seçim barajını indirir, toplumsal uzlaşmanın tüm taraflarının yeni Parlamentoda temsil edilmesinin olanağını yaratırlardı. Halkın iradesinin önüne yüzde 10 gibi büyük bir baraj koyarak, demokratik bir anayasa yapılamaz."

"CUMHURİYET, DEMOKRASİ İLE BULUŞTURULAMADI"

Kışanak, 90 yıl önce Büyük Millet Meclisi açılarak, Cumhuriyetin ilk ve en önemli adımının atıldığını, ancak aradan geçen 90 yıla rağmen Cumhuriyeti demokrasi ile buluşturmanın mümkün olmadığını ileri sürdü. Kışanak, "Ulusal egemenlik iddiasını boşa çıkartan en önemli hususlardan biri de siyaset kurumunun bir bütün olarak, seçkin ve elitlerin elinde olmasıydı" dedi.

Haberin Devamı

23 Nisan’ın aynı zamanda bir çocuk bayramı olduğunu ve bu bayramın her yıl olduğu gibi bu yıl da görkemli törenlerle kutlanacağını ifade eden Kışanak, şunları söyledi:

"Peki ya bu ülkenin öteki çocukları... Yoksulluğun bütün yükünü omuzlarında taşıyan, tarlada, atölyede karın tokluğuna çalışan çocuklar. Bir taş attıkları, bir slogan attıkları gerekçesiyle tutuklanan, yaşlarının iki katı kadar ceza alan çocuklar... Sizler devlet erkanı, seçkinler, elitler, AKP hükümeti, bu gerçeklere sırtınızı dönerek, görkemli kutlamalarda mutlu olabilirsiniz. Bu ülkedeki milyonlarca öteki çocuğun yasadıklarından, sizin sorumlu olduğunuzu unutabilirsiniz. Ama ne çocuklarımız ne de biz asla unutmayacağız. İki elimiz sürekli yakanızda olacak. Çocuklarımıza eşit fırsatlar sunmak, kendilerine geleceğe hazırlayabilecekleri imkanlar yaratmak, güvenli bir ortam oluşturmak için mücadele edeceğiz."

Haberin Devamı

Bütün dünyada olduğu gibi Türkiye’de de 1 Mayıs’ı kutlama hazırlıklarına başlandığını belirten Kışanak, "Yıllarca ülkemizde yasaklarla karşılaşan, katliamlara sahne olan 1 Mayıs, 33 yıl aradan sonra bu yıl ilk kez Taksim Meydanı’nda kutlanacak. Nasıl ki 1 Mayıs’ın resmi tatil ilan edilmesi, işçinin, emekçinin mücadelesi sonucu elde edilen bir kazanıma dönüşmüşse, Taksim’in kutlamalara açılması da aynı şekilde emek mücadelesinin bir zaferidir" dedi.