Siyaset BDP heyetine izin yok
Paylaş
BDP heyetine izin yok

Hatay Valisi, 'BDP konvoyunun şehre girmesine izin verilmeyecek' dedi, öyle oldu

Hatay Dörtyol'daki gerginliğin ardından, devletin ilçede varlık gösteremediğini açıklayan BDP heyeti 20 araçlık konvoyla bu sabah Diyarbakır'dan hareket etti. Sivil plakalı araçlarla hareket eden konvoyda BDP Genel Başkanı Demirtaş'ın isteği üzerine parti flamaları da bulunmuyordu.

Bu ziyaretin açıklanmasının ardından yeniden gerilen Dörtyol'da güvenlik önlemleri artırılırken, Hatay Valisi BDP konvoyunun şehre girmesine izin verilmeyeceğini açıkladı.

KONVOY HATAY GİRİŞİNDE DURDURULMUŞTU

Konvoy Hatay girişine yakın bir yerdeki polis noktasında beklemeye ve Emniyet yetkilileriyle görüşmeye başladı. Hatay girişinde uzun süre bekleyen konvoy geçişe izin çıkmayınca, geri dönme kararı aldı.


BDP konvoyunun geleceğinin duyulması üzerine Dörtyol'da meydanlarda toplanan gruplar,“Şehitler Ölmez, Vatan Bölünmez”, “Kahrolsun PKK” sloganları atan gruptakiler, zaman zaman İstiklal Marşı okudular ve şehitler için dua ettiler.

BUGÜN NELER YAŞANDI?

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş Valilik kararının hukuka aykırı olduğunu söyledi.

Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz, "Hassas durumu göz önünde bulundurarak Barış ve Demokrasi Partisi (BTP) heyetinin Hatay’ın Dörtyol ilçesine girmesine izin vermeyeceklerini" bildirdi.Lekesiz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçede gerginliğe yol açacak davranış ve hareketlerden kaçınılması gerektiğini, bunu yapmak isteyenlere izin vermeyeceklerini kaydetmişti.

'ZAMANLAMA DOĞRU DEĞİL'



BDP yöneticilerinin ziyaret zamanlamasını doğru bulmadıklarını ifade eden Lekesiz, şöyle devam etti:

"Hassas durumu göz önünde bulundurarak BDP heyetinin ilçeye girmesine izin vermeyeceğiz. Telafisi olmayan olayların önüne geçmek için herkesi sağduyulu olmaya davet ediyoruz. Bu konuda ısrarcı olunması halinde güvenlik ekipleri gerekli müdahaleyi yapacaklar. Dileriz, bu hassas durumu kimse sabote etmek istemez. Kamu düzenini sağlanması ve devamı için buna asla izin vermeyeceğiz."

Bu arada, Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve bazı milletvekillerinin Dörtyol’a geleceğini açıklaması dolayısıyla ilçede önlemlerin artırıldığı belirtildi.Esnafın işyerlerini açtığı ilçede Ankara, Kayseri, Osmaniye, Adana, Kahramanmaraş, Adıyaman ve Mersin’den gelen takviye çevik kuvvet ekiplerinin önlemler aldığı görüldü.

DEMİRTAŞ'TAN VALİYE TEPKİ

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Hatay'ın Dörtyol İlçesi'ne BDP heyetinin sokulmayacağı kararına tepki göstererek, şunları söyledi: "Bu yapılan hukukun çiğnenmesidir. Biz parti binamızın yakıldığı Dörtyol'da evleri, işyerleri yakılan insanlara destek olmak için böyle bir girişimde bulunduk. Kalabalıkla gitme gibi bir niyetimiz de yoktu. Öyle birşey olsa, binlerce kişiyle gidebilirdik. İçişleri Bakanı ve Vali'nin bu konudaki tutumu da son derece gereksiz. Bir partinin eşbaşkanını ilçeye sokmamak uygun bir davranış değil. Bu yaptığımız sükunetin sağlanmasına yönelik girişim."



20 ARAÇLIK KONVOY DİYARBAKIR'DAN HAREKET ETTİ

Hatay'ın Dörtyol İlçesi'nde Salı gecesi çıkan olayları yerinde incelemek amacıyla BDP heyeti, Diyarbakır'dan 20 araçlık konvoyla bu ilçeye hareket etti.BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Yardımcısı Gültan Kışanak, Grup Başkanvekili Ayla Akat Ata, Diyarbakır İl başkanı Nijad Yaruk, bazı parti meclisi üyeleri ve partililer sabah saat 07.00'da Diyarbakır İl binası önünde toplandı. Tamamının özel araçlardan oluşan 20 araçlık konvoy ile yola çıkan BDP heyetine, yol güzergahı üzerinde bulunan Şanlıurfa'nın Siverek İlçesi'nden de çok sayıda katılım oldu. Daha sonra Şanlıurfa'ya ulaşan BDP heyeti, burada da partililer tarafından karşılandı.

3

Haberin Devamı