Siyaset BDP kongresinde Türk bayrağı krizi
Paylaş
BDP kongresinde Türk bayrağı krizi

BDP kongresinin yapıldığı salonun girişinde bulunan Türk bayrağını bir grubun indirdiğini gören güvenlik güçleri olaya müdahale etti. Polis, Türk bayrağını alarak tekrar direğe astı

startFlvPlayer_PostaV2("divFlvPlayer13370","13370","201311","13370-.jpg","1", "0","BDP kongresinde Türk bayrağını indirdiler");

Haberin Devamı

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Çözümlerimizi ellerimizle var edeceğiz. Ana dilde eğitim sorunu devletten beklenilecek, talep etmenin ötesinde toplumun kendi sorundur. Gençlik okullar açmalı, ders kitapları basmalıdır" dedi.

Demirtaş, Diyarbakır Seyrantepe Spor Salonu’nda düzenlenen BDP Gençlik Meclisi 1.Olağan Kongresi’nde yaptığı konuşmada, gençlerle gurur duyduklarını belirtti.

Özgürlüğün hiçbir zaman hiçbir halka altın tepsiyle sunulmadığını, büyük direniş ve bedellerle elde edildiğini kaydeden Demirtaş, özgürlüğün sadece sokakta ya da masada kazanılmayacağını, sokak ve masanın birleştirilmesi, her yerde ayakta olmaları gerektiğini anlattı.

Haberin Devamı
startFlvPlayer_PostaV2("divFlvPlayer13370","13370","201311","13370-.jpg","1", "0","BDP kongresinde Türk bayrağını indirdiler");

"Tek başına masayla yola çıkarsak müzakerenin barışla sonuçlanma şansı da yoktur. Başkan Apo’nun inisiyatifiyle başlatılan sürecin kalıcı, görkemli, demokratik bir çözüme ve zafere ulaşmasını istiyorsak diyalog ve müzakereye denk bir mücadele sürdürmeliyiz. Başkan Apo eğitimin altını defalarca çizmiştir" diyen Demirtaş, kendini ve toplumu savunabilecek donanımlı gençliğin bu dönemde müzakerenin başarıya ulaşmasının tek garantisi olduğunu kaydetti.

Yaşamın her alanında örgütlenilmesi gerektiğini ifade eden Demirtaş, şöyle konuştu:

"Bize dayatılan örgütsüz, bilinçsiz, yoz bir gençliktir. Biz boşluk yaratırsak başkaları doldurur. Siyasi alanı doldurmak en başta gençliğin ve kadınların sorumluluğudur. Kürdistan’ın direniş kalesi olarak bilinen merkezlerde uyuşturucu, hırsızlık ve fuhuşun dayatılmasının altında yatan gerçek budur. Bunu kırabilmenin yolu örgütlü güçtür. Bölgemizde uyuşturucu ticareti yapanlar ve bundan nemalananlar hedef aldıkları yurtsever kesimi kendi çıkarları için alet etmekten çekinmeyecektir. Bunun önlemenin tek yolu disiplinli bir şekilde bu anlayışa karşı mücadele etmektir."
- "Çözümlerimizi kendi ellerimizle var edeceğiz"

Gençliğin ekolojik tarımdan hayvancılığa kadar tüm ekonomik modelleri bu dönemde inşa ederek toplumu savunmanın ayağını örmek zorunda olduğunu anlatan Demirtaş, konuşmasını şöyle sürdürdü:

Haberin Devamı

"Cemaat yapılarının hangi boşluklardan yararlandığı tespit edin. Bu boşlukları bizler dolduramazsak toplumu teslim alma sürecektir. Sizlerin yapacağı her çalışma ekonomik, kültürel, sosyal anlamda savunacak her türlü çalışma kutsaldır. 35 yıldır bu mücadelenin en büyük yükünü çeken bir birey olarak misyonu oynamaktan çekinmeyen, 15 yıldır çukurda çaba gösteren Apo’dan her şeyi çözmesini beklemeyeceğiz. Biz kendimiz inşa edeceğiz. Çözümlerimizi kendi ellerimizle var edeceğiz. Ana dilde eğitim sorunu devletten beklenilecek, talep etmenin ötesinde toplumun kendi sorunudur. Gençlik okullar açmalı, ders kitapları basmalıdır. Kürtçe’nin her lehçesi eğitim dili haline gelmeli."

Gençlerin belediyelerde görev alması gerektiğini, gençliğin yerinden yönetimin aktörü olduğunu bildiren Demirtaş, tüm tıkanmışlıkları aşabilecek yolunun gençliğin dinamik ruhu olduğunu vurguladı.

Talabani’nin posteri açıldı

"Kürdistan’ın küllerinden yeniden doğuyor olması ve buna tanık olmamız heyecan vericidir. Kürdistan halkının liderleri bir arada birlik içerisinde Kürt ulusal demokratik birliğinin gereklerini yerine getirdiği oranda bu mücadele o kadar kısa sürecektir. Başkan Apo yakın zamanda halkın özgürlük talepleri doğrultusunda özgürleşecektir. Bir halk önderini bir çukurda tutarak rehine muamelesi yaparak müzakere sürdürülemez. Bir halkın kabul edebileceği bir tutum değildir. Önümüzdeki dönem müzakerenin en önemli başlıklarından biri de Apo’ya özgürlük olacaktır" diyen Demirtaş, Öcalan özgür olmadan sürecin yürüme şansının bulunmadığını iddia etti.

Haberin Devamı

Salonda Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin posterinin bulunduğunu, Talabani’nin siyasette olması gerektiği günlerden geçtiklerini belirten Demirtaş, Talabani’nin sağlığına kavuşması durumunda sürece katkı sunacağını aktardı.

Kongreye katılan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Genel Başkan Yardımcısı Sırrı Süreyya Önder, Kürtçe izleyicileri selamlayarak, terör örgütü PKK’nın elebaşı Abdullah Öcalan’ın mesajını Türkçe okudu. Mesaj ayrıca Kürtçe de okundu. Kongrede, sinevizyon eşliğinde Öcalan’ın konuşmasına yer verildi. Kongreye katılan bazı gençlerin yöresel kıyafet giydikleri görüldü.

Haberin Devamı

Sık sık terör örgütü lehine sloganların atıldığı ve terör örgütü bayraklarının yer aldığı kongreye, Suriye ve Irak ile çeşitli illerden BDP gençlik kolları üyeleri katıldı. Irak’tan gelen bir grup genç, Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin posterini açtı.

Kongreye, BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, Bağımsız Van Milletvekili Aysel Tuğluk, BDP milletvekilleri Özdal Üçer, Ayla Akat Ata ve Nursel Aydoğan, BDP İl Başkanı Zübeyde Zümrüt ve partililer ile çeşitli gençlik örgütlerinin temsilcileri katıldı.

Türk bayrağını indirdiler

Öte yandan, kongrenin yapıldığı salonun girişinde bulunan Türk bayrağını bir grubun indirdiğini gören güvenlik güçleri olaya müdahale etti. Polis, Türk bayrağını alarak tekrar direğe astı. O sırada güvenlik güçleri ile salonun dışında bulunan arasında kısa süreli bir gerginlik yaşandı. Milletvekili Aydoğan ve Ata’nın araya girmesiyle gerginlik sona erdi.

DHA