Siyaset BDP'den Erdoğan'a şoke eden öneri
Paylaş
BDP'den Erdoğan'a şoke eden öneri

PKK'nın kurucularından Mahsun Korkmaz'ın ölüm yıldönümünde yapılan yürüyüşte BDP lideri, Erdoğan'a “Taleplerimizi kabul et, biz de aday olmayalım” diye seslendi

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, kendilerini ‘oy ve koltuk uğruna bölgeyi germekle’ suçlayan Başbakan Erdoğan’a seslenerek, taleplerinin karşılanması halinde milletvekili adayı bile olmayacaklarını söyledi. Demirtaş, “Koltuk senin olsun. 11 Nisan’a kadar zamanın var. Hadi bu talepleri kabul et, biz aday olmayacağız” dedi.

BDP, PKK’nın kurucularından olan ve 28 Mart 1986 yılında güvenlik güçleriyle girdiği çatışmada öldürülen Mahsun Korkmaz’ın ölüm yıldönümünde Siirt’te, 200 PKK’lının toplu olarak gömüldüğü iddia edilen Kasaplar Deresi’ne yürüyüş düzenledi. Diyarbakır, Van Hakkâri, Batman, Mardin, Şırnak, Iğdır ve bölgenin diğer illerinden BDP’nin çağrısı üzerine sabah saatlerinde Siirt’te toplanan 40 bin kişi, şehir merkezinden 2 kilometre mesafedeki Kasaplar Deresi’ne yürüdü.

Yürüyüşe Demirtaş, Grup Başkan Vekilleri Bengi Yıldız ve Ayla Akat Ata ile milletvekilleri Hasip Kaplan, Emine Ayna, Osman Özçelik, Pervin Buldan, Sebahat Tuncel, Özdal Üçer, Hamit Geylani, Fatma Kurtalan da katıldı.

Haberin Devamı

'KÜRTLER PANZERİN ÜZERİNE ÇIKINCA...'

Korkmaz’ın gömüldüğü iddia edilen Kasaplar Deresi’nde saygı duruşunun ardından konuşma yapan Demirtaş, “Bu bölgenin ilk toplu mezarı olan Nevala Kasabası’nın sorumlularından hesap sorulmadan, kimse ben hesap sordum diyemez” diye konuştu.

Demirtaş, Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir’i polis panzerine çıkmasına tepki gösterenlere, “80 yıldır panzerleriniz Kürtlerin üzerinde, bizden biri panzerin üstüne çıktı diye kıyameti koparıyorsunuz” ifadesini kullandı.

Konuşmalarından sonra kent merkezine yürümek isteyen BDP’lilere polis izin vermedi. Bunun üzerine BDP’liler oturma eylemi başlattı. Grubun büyük bölümü dağılırken 50 kişilik bir grup, oturma eylemini sürdürdü.

Haberin Devamı

AHMET TÜRK'TEN TEHDİT GİBİ SÖZLER

Öte yandan, Kasaplar Deresi'ndeki saygı duruşunun ardından Kürtçe konuşan Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Genel Başkanı Ahmet Türk, şunları söyledi: "Binlerce kişi buraya özgürlük sesini yükseltmek için geldi. Bu yükselen ses gün be gün daha büyüyor ve özgürlüğe doğru gidiyor. Bugün tüm Kürdistan kentlerinde kahraman şehitleri için burada toplandılar. Bu bekleyiş ve bu sabır önümüzdeki günlerin habercisidir. Bugünkü özgürlüğümüz o kahramanlar sayesindedir.

Bugün Nevala kasabadaki katliamlar sadece burada değil 1925 yılından bu yana devam ediyor. Biz Türkerlin düşmanı değiliz. Biz kardeşlik birlik istiyoruz. Doğrusu yıllardır kirli savaş sürdürülüyor. Kardeşliğimiz daha da büyüsün istiyoruz. Adalet ve özgürlüğümüzü her gün kat be kat isteyeceğiz. Tunus, Libya ve Mısır’da özgürlük çığlıkları yükseliyor. İnanın ki bizim haykrışımız daha büyük olacak. Biz Mısır Tunus, Libya’dan daha yüksek sesle özgürlüğümüzü isteyeceğiz".