Siyaset BDP'den TÜSİAD'a ziyaret
Paylaş
BDP'den TÜSİAD'a ziyaret

BDP Eşbaşkanı Demirtaş, Anayasa konusunda TÜSİAD ile görüş alışverişinde bulunduklarını kaydetti

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Eşbaşkanları Selahattin Demirtaş ile Gültan Kışanak, BDP Genel Başkan Yardımcısı Tuncer Bakırhan ve BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel TÜSİAD'ı ziyaret etti.

Haberin Devamı

BDP'liler TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner ve TÜSİAD Yönetim Kuruluyla görüştü. TÜSİAD'dan görüşmeye Yönetim Kurulu üyeleri Haluk Dinçer, Tayfun Beyazıt, Ali Kibar ve Volkan Vural katıldı.

BDP'DEN TÜSİAD'A DİYARBAKIR DAVETİ

Yaklaşık 1 saat görüşme sonrası ilk olarak BDP Eş başkanı Selahattin Demirtaş, bir açıklama yaptı. Demirtaş, anayasa konusunda TÜSİAD ile görüş alışverişinde bulunduklarını kaydetti. Demirtaş, "Ben inanıyorum ki Türkiye'nin yeni anayasasına kavuşma sürecinden TÜSİAD gibi önemli bir sivil toplum kuruluşunun çok etkili destekleri olacaktır" dedi.

Demirtaş, BDP olarak sivil toplum kuruluşlarının çabalarını önemsediklerini de belirterek, "TÜSİAD ile bugün son derece verimli bir görüşme gerçekleştirdik. Son derece canlı bir tartışma ortamımız oldu; karşılıklı fikir alışverişinde bulunduk. Aynı zamanda Sayın Başkanı ve Yönetim Kurulu üyelerini iki Diyarbakır milletvekili olarak Diyarbakır'a davet ettik. Umuyorum ki kendileri çok kısa zamanda bir toplantılarını belki de Diyarbakır'a yapacaklar. Bu vesileyle bölgeye yatırım yapmak isteyen yurt içi ve yurt dışındaki bütün işadamlarını ve iş verenlerini de TÜSİAD'ın Diyarbakır'da olacağı gün Diyarbakır'a davet ettik" diye konuştu

Haberin Devamı

" ÜÇ TANE BÖLENİ ÜÇ BİLEŞEN HALİNE GETİRMEK BİZİM İÇİN ÖNEMLİ "

TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner ise, Türkiye'de bir demokrasi açığı olduğunu yineleyerek , " Türkiye'nin bu açığı kapatmanın en önemli yollarından bir tanesi Türkiye'nin yepyeni geniş mutabakata dayanan bir anayasayı hayata geçirmesi. " dedi.

Boyner, " Ümit ediyoruz ki seçim öncesi dönem bu tartışmalar için doğru bir zemin olur. Biz Türkiye olarak bu tartışmalar neticesinde yeni bir anayasaya önümüzdeki dönemde kavuşabiliriz" şeklinde konuştu.

Başkan Boyner, " Üç tane böleni üç bileşen haline getirmek bizim için önemli esasen Kürt sorununun bir demokrasi açığı sorununun tezahürü olduğunu da düşünüyoruz. Kimlikler özgürlükler ve kuvvetler ayrılığı bölenlerinin birleştiren haline gelmesi yeni anayasada bunların tartışılıyor olması çok önemli" şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Boyner, bu konularda çalışmaya başladıklarını ve kısa bir süre sonra kamuoyuyla bunları paylaşacaklarını kaydetti. Boyner, Diyarbakır daveti için de konuştu. Aralık ayı içinde Diyarbakır'da olacaklarını söyleyen Boyner, TÜSİAD'ın 40. Yılı dolayısıyla 2011'de Anadolu'da çeşitli etkinlikleri olacağını da belirtti.

" DİLİMİZİN ŞİDDETTEN ARINMASI ÇOK ÖNEMLİ "

Konuşmaların ardından, Boyner gazetecilerin sorularını yanıtladı. Boyner, " BDP ve TÜSİAD'ın anayasa konusunda ayrıldıkları nokta var mı ? " sorusuna yanıt verdi. Boyner, " Demokrasi açığı konusunda kimlikler konusunda Türkiye'de çok farklı düşünen bir kesim yok. Nasıl yapacağımız ve bizi birleştiren noktalara nasıl geleceğimiz önemli. O noktalarda paralel düşündüğümüzü gördük. Burada nemli olan Türkiye'de yaşayan tüm vatandaşların kimliklere etnik kimlikleri inançları ne olursa olsun eşit vatandaşlar olarak yaşayabilmeleri." dedi.

Görüşmede seçim barajı ve KCK operasyonlarının gündeme gelip gelmediği sorusuna ise Boyner, " Türkiye'de bu tip sorunların çözüleceği yer parlamentodur.O açıdan parlamentodaki temsil adaletinin çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Yüzde 10 barajının doğru bir baraj olmadığı ver Türkiye'nin her kesimini parlamentoya taşımak için yeterli olmadığını daha önce söyledik. Bu konudaki görüşümüzü muhafaza ediyoruz. Baraj mutlaka değiştirilmeli. KCK operasyonlarıyla ilgili ise özel bir şey konuşmadıklarını belirten Boyner, " Dilimizin şiddetten arınması çok önemli. Biz artık Türkiye'nin birçok sorununu uzlaşmacı, birbirimizi anlayan ve empati kuran bir dille çözmek zorundayız. Şiddet hiçbir şekilde bunun parçası olmamalı diye düşünüyoruz " dedi.

Haberin Devamı

Pınar ÇITAK KOYGUN / İSTANBUL DHA