Siyaset BDP'nin 6 adayı KCK sanığı
Paylaş
BDP'nin 6 adayı KCK sanığı

BDP, 12 Haziran seçiminde 39 ilden aday göstereceği 61 kişiyi açıkladı. KCK davasının tutuklu altı sanığı milletvekilliğine aday

BDP 39 il için 61 kişilik bağımsız aday listesini açıkladı. İrlanda Kurtuluş Ordusu’nun (IRA) tutuklu militanı Bobby Sands’i ‘Demir Leydi’ lakaplı Margaret Thatcher’a karşı aday gösterdiği yöntemi ikinci kez deneyen BDP, KCK davasında tutuklu altı kişiyi aday gösterdi.

BDP 2007 genel seçimlerinde Sebahat Tuncel’i de aynı yöntemle Meclis’e taşımıştı. BDP’nin bağımsız aday listesinde ilginç isimler dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

Radikal gazetesinin derlemesi şöyle:

BDP’nin aday gösterdiği 61 isimden 13’ü kadın. Bu oran yüzde 21’lik bir kadın aday oranına denk geliyor. Adayların 35’i üniversite, 20’si lise, 5’i ise ilkokul mezunu. Mesleklerine göreyse, altısı eğitimci, 13’ü avukat, beşi mühendis, ikisi işçi, ikisi doktor, biri eczacı, üçü sanatçı ve biri ekonomist. Geriye kalanlarıysa serbest meslekle uğraşıyor. Radikal, BDP’nin öne çıkan adaylarının kısa portrelerini hazırladı:

BDP'DE VEKALETLİ BAŞVURU

Kemal Aktaş: 1981-83 döneminde, Diyarbakır Cezaevi’nde kaldı. 21 yıl cezaevlerinde yattı. 2001’de tahliye oldu ve kültür-sanat çalışmaları içerisinde yer aldı. Nisan 2009’da KCK davasından tutuklandı.

Haberin Devamı

Selma Irmak: 1990’lı yıllarda PKK üyeliğinden 10 yıla yakın tutuklu kaldı. Kapatılan DTP’de eş genel başkanlık yaptı. KCK davasında iki yıla yakın süredir tutuklu.

Faysal Sarıyıldız: Özgür Bakış, Yeni Gündem gibi gazetelerde muhabirlik yaptı. KCK davasından tutuklandığı sırada Cizre Belediye Meclis üyeliği görevini yürütüyordu.

İbrahim Ayhan: BDP Urfa İl Başkanı İbrahim Ayhan. Ekim 2010’dan bu yana KCK tutuklusu. Urfa’da Eğitim-Sen şube başkanlığı yapıyordu.

Hatip Dicle : Kapatılan DEP milletvekillerinden. 10 yıla yakın DEP davasında tutuklu kaldı. 2004’te tahliye olunca siyasi çalışmalarına devam etti. Nisan 2009’dan bu yana KCK’dan tutuklu.

Gülseren Yıldırım: Mardin’de KCK davasında tutuklu. Yıldırm, gözaltına alındığı süreçte BDP Merkez İlçe Başkan Yardımcılığı yapıyordu. Doktor eşi
Kamuran Yıldırım 2007 seçimlerinde DTP dışında bağımsız aday olmuştu.

Murat Öztürk: 1920’lerdeki Ağrı Dağı İsyanı’nda adı ön planda olan Öztürk ailesine mensup. Kapatılan DTP’nin Ağrı İl Başkanlığı görevinde bulundu. 10 yıla yakın PKK üyeliğinden tutuklu kaldı. Ağrı’da aktif siyaset yürütüyor.

Şerafettin Elçi: Katılımcı Demokrasi Partisi (KADEP) Genel Başkanı. 12 Mart 1971 Muhtırası döneminde sekiz ay tutuklu kaldı. 1977’de Mardin milletvekili olarak parlamentoya girdi ve Ecevit Hükümeti’nde Bayındırlık Bakanı oldu. 12 Eylül’de tutuklandı. Bakanlığı döneminde ‘Kürtler’i işe aldığı’ gerekçesiyle Yüce Divan’da yargılandı. 30 ayı aşkın bir süre cezaevinde kaldı. 10 yıl kadar siyasi haklardan mahrum bırakıldı.

Ertuğrul Kürkçü: ‘68 Kuşağı’nın önde gelen öğrenci liderlerinden. Mahir Çayan ve arkadaşlarının öldürüldüğü Kızıldere olayında sağ kurtulan tek kişi olduğu 14 yılını cezaevinde geçirdikten sonra 1986’da serbest bırakıldı. BİA (Bağımsız İletişim Ağı) projesinin koordinatörü.

Aysel Tuğluk: PKK lideri Abdullah Öcalan’ın avukatı olarak ismi öne çıkan Aysel Tuğluk 1965’te Elazığ’da doğdu. Aysel Tuğluk’un ağabeyi Aytekin Tuğluk, PKK’nın 1970’lerdeki ilk kadroları arasında yer aldı. Abdullah Öcalan’ın evlerine geldiği süreçte küçük bir çocuk olan Aysel Tuğluk yıllar sonra avukat oldu ve Öcalan’ın avukatlığını üstlenen grubun en öne çıkan ismi oldu. Toplumsal Hukuk Araştırmaları Vakfı, İHD gibi kurumlarla ilişkisi olan Tuğluk, kapatılan DTP’nin de eş genel başkanıydı. 2007 seçimlerinde Meclis’e giren Tuğluk, Ahmet Türk ile birlikte DTK’nın eş genel başkanlığını yürütüyordu.

Gani Rüzgar Şavata: Yönetmen, senarist ve oyuncu. Sanat hayatına tiyatroyla başladı. Malatya Şehir Tiyatrosu’nda çalıştı. Sınır (1999), Dava/Doz (2001) ve Azad (2002) da yönettiği filmler arasında.

Mehmet Tanhan: 1977 yılında Çukurova Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. 1999 yılında yapılan yerel seçimlerde Halkın Demokrasi Partisi (HADEP) Nusaybin Belediye Başkanı olarak seçildi. 2004 yılında yapılan yere seçimlerde Demokratik Güç Birliği’nin adayı olarak gösterildi ve yine seçilerek ikinci dönem belediye başkanlığı görevine devam etti.

Altan Tan: Melih Gökçek’in Anavatan Partisi’nden Keçiören Belediye Başkanı olduğu yıllarda Gökçek’in yardımcılığını yaptı. 1987’de Refah Partisi’ne girdi. 1991’de RP’nin MÇP’yle ittifak kurması üzerine istifa etti. Zaman, Yeni Şafak, Demokrasi ve Taraf gazeteleri başta olmak üzere birçok dergi ve gazetede yazı ve röportajları yayımlanan Tan, DTK daimi üyesi.

Murat Bozlak: 1983’te SHP Konya Kulu İlçe Başkanlığı’yla aktif siyasete başladı. SHP, HEP, DEP gibi partilerde yönetici oldu.

Leyla Zana: 1991 genel seçimlerinde Diyarbakır milletvekili olarak Meclis’e girdi. Yemini Kürtçe tamamladı. 1994’te dokunulmazlığı kaldırıldı. Yaka paça gözaltına alındı. Cezaevinden 2004’te çıktı.

Ferhat Tunç: 12 Eylül darbesi sonrası Almanya’dan döndüğü Türkiye’de konserleri hep dava konusu oldu. Tunç’un toplamda 23 albümü bulunuyor.
Sırrı Süreyya Önder: Türkiye onu 12 Eylül dönemine gönderme yaptığı ünlü Beynelmilel filmiyle tanıdı. Adıyaman Lisesi’nde öğrenciyken Maraş katliamını protesto ettiği için tutuklandı. 12 Eylül’de Mamak Cezaevi’nde kaldı. 12 yıl kadar tutuklu kalan Önder, Radikal gazetesi yazarı.

Yüksel Avşar: Hülya Avşar’ın halasının kızı. 12 Eylül’de Mamak Cezaevi’nde kaldı. Özgürlük ve Demokrasi Partisi’nin (ÖZDEP) kurucuları arasında yer aldı. Cem Boyner’in kuruculuğunu yaptığı Yeni Demokrasi Hareketi’nde görev aldı. Halen KADEP Genel Başkan Yardımcısı.

Haberin Devamı

BDP’nin 61 adayı şöyle:

Adana: Murat Bozlak
Adıyaman: Veli Büyükşahin,
Ağrı: Murat Öztürk, Halil
Aksoy
Ankara 1: Cerciş Utaş
Ankara 2: Sadrettin Güvener
Antalya: İhsan Nergiz
Ardahan: Yüksel Avşar
Aydın: Mehmet Bayraktar
Balıkesir: Turan Cengiz
Batman: Bengi Yıldız, Ayla Akat Ata
Bingöl: İdris Bağluken
Bitlis: Hüsamettin
Zenderlioğlu
Bursa: Mehmet Deniz Büyük
Denizli: Kemal Beler
Diyarbakır: Leyla Zana, Hatip Dicle, Nursel Aydoğan, Emine Ayna, Altan Tan, Şerafettin Elçi
Gaziantep: Akın Birdal
Elazığ: İsa Gürbüz
Erzurum: Sabahattin Yılmaz
Hakkâri: Adil Kurt, Esat Canan, Selahattin Demirtaş
Iğdır: Pervin Buldan
İçel: Ertuğrul Kürkçü
İstanbul: Levent Tüzel, Sırrı Süreyya Önder, Sebahat
Tuncel, Mustafa Avcı
İzmir 1: Mehmet Tanhan
İzmir 2: Erdal Avcı
Kahramanmaraş: Mustafa Mamaklı
Kars: Mülkiye Birtane
Kırşehir: Faik Karadaş
Kocaeli: Emrullah Bingöl
Konya: Hacı Mehmet Bozdağ
Malatya: Gani Şavata
Manisa: Ayşegül Öztürk
Mardin: Ahmet Türk, Gülser Yıldırım, Erol Dora
Muğla: Şehbal Şenyurt
Muş: Sırrı Sakık,
Demir Çelik
Osmaniye: Kamuran Bablak
Siirt: Gültan Kışanak
Şanlıurfa: İbrahim Binici, İbrahim Ayhan
Şırnak: Hasip Kaplan, Selma Irmak, Faysal Sarıyıldız
Tunceli: Ferhat Tunç
Van: Kemal Aktaş, Özdal Üçer, Nazmi Gür, Aysel Tuğluk

Haberin Devamı