Cumartesi Postası 'Bebeğin cildi ipek gömlek gibidir'

'Bebeğin cildi ipek gömlek gibidir'

Paylaş
'Bebeğin cildi ipek gömlek gibidir'

Dr. Gökhan Mamur yenidoğan bebeklerin bakımıyla ilgili merak edilenleri anlattı...

Unibaby Danışmanı Dr. Gökhan Mamur bebek cildinin çok hassas olduğunu söyleyip “En iyisi su ve pamuk” dedi.

Yenidoğan cildinin yapısı nasıldır?
Doğumda bebeğin cildi koyu kırmızı veya mordur ve el ile ayakları mavimsi mordur. Bebek ilk nefesini alınca cilt rengi mordan pembeye dönüşür. Verniks kaseosa cildi kaplayan krem peynirimsi yapıda olan maddedir. Bu madde bebeğin cildini anne rahmindeki sudan korur. Bebek ne kadar erken doğarsa cildi o kadar ince ve saydamdır. Bebek cildi erişkinlerin cildine kıyasla ince olduğundan, mikroplar veya kimyasallar ciltten emilerek bebeğin vücuduna geçip hastalıklara neden olabilir. Bu nedenle bebek cildine temas edecek eller temiz olmalı.

Yenidoğan bakımında kullanılan ürünlerini seçerken nelere dikkat edilmeli?
Yenidoğan cildinin işlevsel olarak olgunlaşması doğumdan sonra iki hafta alır. Bu nedenle yenidoğan bebeğin cildi yumuşak ve hassastır. Alt temizliği sırasında su ve pamuk kullanımı diğer malzemelere kıyasla ilk sırada olmalı.
Aksi halde bebeğin cildi zarar görebilir. Temizleyici ya da koruyucu amaçla kullandığınız her tür malzemenin tahriş edici olmamasına, paraben, alkol, boya ile gibi tahriş edici ve kanserojen maddeler içermemesine dikkat edilmeli. Bebek cildi çok incedir, az miktarda yağ salgılar, dolayısıyla kurumaya müsaittir.
Anne rahminde sıvı içinde bir ortamdan doğum sonrası uzaklaşır ve ona oranla kuru bir hava ile yüzleşir ve buna bir ayda ayak uydurur. Bebek cildini koruyan üst tabaka PH’ı yaklaşık 5.5’dir. Bebeğinizde kullanacağınız cilt ürününü ilgilendiren en önemli konular PH’ın 5.5 olması, yağ tabakasına zarar vermemesi ve faydalı maddeler içermesidir.
Parfümlü olup olmaması size kalmıştır. Parfümün zararı sanıldığından çok daha azdır. Üründe kabul edilebilir maddeleri şöyle sıralayabiliriz: Sebze özlü yağlar, parafin yağı, seramidler, linoleik asit, vazelin, gliserin, hiyaluronik asit, sorbitol, bisabolol, kamomil ekstresi, dekspantenol veya pantenol, E vitamini, çinko oksit, titanyum dioksit. İyinin daha da iyisi olsun isterseniz o zaman saf ürünleri tercih edebilirsiniz.

Nelere dikkat etmek gerekiyor?
Yetişkinlerin cildi deri ceket ise bebeklerinki ipek gömlektir. Cilt bakımı, ihtiyacını karşılamaya yönelik olmalı, ne fazla bakım ne de az. Bebeğinizin ilk ayında cildi rahim dışındaki ortama ayak uydurmaya çalışmaktadır. Dolayısıyla daha da hassastır.
Bu dönemde haftada iki kez duru su ile banyo yapmanız bile yeterli olacaktır. Her seferinde sabun kullanmanız şart değil. Özellikle yaşamın ilk günlerinde ve haftalarında, bebeğinizin cildinin bazı bölgelerinde kuruluk ve pullanma görebilirsiniz. Bu tür durumlarda gün içinde ve özellikle banyo sonrası nemi hapsetmek amacıyla basit bir bebe yağı veya saf zeytinyağı kullanabilirsiniz.

Yenidoğan cildinde alerji olmaması için nelere dikkat etmek gerekiyor?
Bebeğin cildinde herhangi bir sorun yoksa o zaman herhangi bir şey uygulamak şart değildir. Ne kadar az ürün kullanılırsa, alerji olma ihtimali o kadar azdır. Ancak herhangi bir ürün kullanılacaksa da, o zaman ürünün içeriğine çok dikkat edilmeli. Temizlik için su ve pamuk kullanılmalıdır.

Haberin Devamı