Opr. Dr. Hande Akbaş Bebeğin duruşu ve kilosu önemli
HABERİ PAYLAŞ

Bebeğin duruşu ve kilosu önemli

Haberin Devamı

Doğumun nasıl olacağı anne adaylarını tedirgin ediyor. Hamileliğin 37’nci haftasında bebeğin anne karnındaki duruş pozisyonuna, kilosuna ve sizin durumunuza bakılıp karara varılıyor. En iyisi doktorun fikrine güvenmek...

Normal doğumdan çok korkuyorum

32 yaşındayım ve 28 haftalık hamileyim. Şu an hamileliğimde hiçbir sorun yok. Doktorum normal doğum yapabileceğimi söyledi. Ama ben çok korkuyorum ve sezaryen istiyorum. Bir sakıncası olur mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, hamileliğiniz sorunsuz ilerliyorsa ve sezaryen için gerekli mutlak bir neden yoksa tüm anne adaylarına normal doğumu öneriyoruz. Size normal doğum diyebilmek için henüz çok erken. Çünkü gebeliğinizin 37’nci haftasında doktorunuz sizi muayene ederek çatınızı ve o an bebeğinizin kilosunu ve duruş pozisyonunu değerlendirecek. Ardından da doğum şeklinize karar verebilecektir. Şu anda bebeğiniz baş pozisyonunu aldığı için doktorunuz dilerseniz normal doğum denenebileceğinden bahsetmiştir. Ama son karar 37’nci haftada verilr. Ama sizin gibi normal doğuma karşı aşırı korkusu olan hastalarda sezaryenın daha doğru olacağı görüşündeyim. Çünkü normal doğum sadece sizin doktorunuzla yüzde 100 uyum halinde olmanız halinde sorunsuz gerçekleşir.

Prolaktin neden yüksek?

2 hafta önce doktora gittim ve hormon testi yapmasını istedim. Testlerde prolaktin hormonu bende 80.1 civarında çıktı. Doktorum ilaç verdi. Haftada 1 tablet almamı söyledi. Ben bu ilacı 2 hafta içtim. 3’üncü hafta ise doktora gittim, test yaptırdım. Prolaktin değerim bu kez yapılan testte 2 çıktı. Bu değer düştüğüne göre ben ilacı içmeyi sürdürecek miyim yoksa bırakacak mıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, prolaktin birçok koşuldan etkilenen bir hormon olduğundan tek bir hormon değeriyle hemen tedaviye başlamak doğru değildir. Makroprolaktin ayırımı yapıldıktan sonra sonuç yüksekse tedaviye başlamak önem taşır.

Çünkü prolaktin uykusuzluk, yorgunluk, açlık, tokluk gibi birçok durumdan etkilenip yalancı yüksek sonuçlar çıkmasına yol açabilir. Haftada 1 kez kullanılan ilaçla 80 olan düzey 2 hafta içinde 2 değerine hemen düşmez. Dolayısıyla ya ilk ölçülen 80 değeriniz ya da ikinci ölçülen 2 değerinizde bir yanlışlık var. Şu anda ilacı bırakıp etkisi geçtikten bir süre sonra prolaktin hormonunuz tekrar yükseliyor mu baktırmanızı öneririm.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder