Dr. Cihan Avaroğlu Bebeğiniz aç mı tok mu?
HABERİ PAYLAŞ

Bebeğiniz aç mı tok mu?

Haberin Devamı

Anneler, babalar ve biz doktorlar, bebeklerden her gün bir şey öğreniyoruz. Onların bir dili var. İlk yıllarında bizler o dili öğrenmeye ve davranışlarından isteklerini çözmeye çalışırken, bakıyorlar ki bizlerden bir şey olmuyor. Onlar da çaresiz ana dillerini öğrenip, konuşmaya başlıyorlar. Şimdi onların anlattıklarını çözelim.

İLK 4 AY:

■ Uyanır ve kıpırdanmaya başlar.

■ Elini veya yumruğunu emmeye başlar.

4-6 AY:

■ Ağlar ve yaygaraya başlar.

■ Beslenmeye başlayana kadar yaptıklarına devam eder.

■ Ağlar ve yaygaraya başlar.

■ Gülümser, anneye bakar, mırıldanır.

■ Hedefe doğru hamle yapar.

6-9 AY:

■ Kaşık veya yiyeceğe ulaşır.

■ Yiyeceklere dikkat çeker.

11-12 AY:

■ Yiyeceklere ulaşır ve dikkat çeker.

■ Yiyeceği gelene kadar heyecanlanır.

10-11 AY:

■ Belirli gıdalara ilgisini kelime veya sesle ifade eder.

ÇOCUK O, HORLAMAZ

“Çocuk o, horlamaz” demeyin. Geniz eti büyümesi varsa horlar ve bu durum birçok ilave rahatsızlığa neden olur. Geniz eti (adenoid), küçük dilin arka üst tarafında, burun arkasındaki boşlukta yerleşik bir lenf dokusudur.

GENİZ ETİ NE YAPAR?

Çocuklarda hava yolu erişkinlere oranla daha dardır ve geniz eti büyürse iyice daralır. Uyku sırasında boğaz etrafındaki kaslar gevşeyince, hava yolu tamamen kapanır. Horlama, huzursuz yatma, terleme, diş gıcırdatma geniz eti büyümesi belirtileridir. Sık enfeksiyon geçirme, büyüme geriliği, hırçınlık, öğrenme güçlüğü, dikkat eksikliği, ağız ve çene yapısında bozukluk, sık tekrarlayan diş çürükleri, yüzde büyüme ve şekil bozuklukları ve apneye (nefessiz kalma) yol açabilir. Apne, akciğer ve kalbin yükünü artırdığı için, zamanla kalp yetmezliği gelişebilir.

OPERASYON KOLAY MI?

Geniz eti operasyonu iki yaşın üstündeki çocuklara yapılabilir. Son derece kolay bir operasyondur. İzleyen günlerde rahatlama, iştahta artma, büyüme ve gelişmede hızlanma, enfeksiyon sıklığında azalma görülür. Başka bir nedene bağlı değilse apne de son bulur.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder