Cumartesi Postası Bebeğinizde reflü varsa, dikkat!

Bebeğinizde reflü varsa, dikkat!

Paylaş
Bebeğinizde reflü varsa, dikkat!

Medical Park Fatih Hastanesi Çocuk Hastalıkları ve Sağlığı Uzmanı Dr. Feyza Çivici Gümüş; yetişkin hastalığı olarak bilinen ancak bebeklerde de sıkça görülen reflü hastalığıyla ilgili bilgiler verdi

Yetişkin hastalığı ve ‘mide yanması’ olarak bilinen reflü, aslında bebeklerde daha çok görülüyor. Aşırı kusmayla ve öksürükle kendini fark ettiren reflünün sık görülmesinin nedeni; gıdaların mideye geçişine izin veren kapakçık mekanizmasının henüz yeterince çalışmıyor olması ve bebeklerin çoğunlukla yatar pozisyonda olup, sıvı gıdalarla beslenmesidir.

Haberin Devamı

Ne zaman doktora gidilmeli?

Bebeklerde sıklıkla görülen reflü, ‘fizyolojik’ olarak nitelendirilir ve hastalık olarak kabul edilmez. Bu bebeklerin gelişiminde ve kilo almasında bir sorun olmaz. Sadece sık olarak kusmalar gözlenir. Bebeğin büyümeye başlamasıyla (özellikle yürümeye başladığı bir yaşına doğru); katı gıdalara geçilmesi ve kendi başına dik şekilde oturmaya başlamasıyla kendiliğinden belirtiler azalarak, reflü ortadan kalkabilir. Böyle bebeklere tedavi gerekmez. Kısacası; sabırlı olur ve zaman tanırsanız bebeğiniz bir yaşında reflüyü atlatmış olur. Ancak kusmalar şiddetini ve sıklığını arttırıyor, bebek kilo alamıyor, solunum yolu şikayetleri yoğunlukla yaşanmaya başlanıyorsa; bir çocuk doktoruna başvurarak çocuk takip edilmelidir.

Haberin Devamı

İşte belirtiler

- Sık sık kusma

- Hırıltı ve geçmeyen öksürük

- Ses kısıklığı

- Sık yaşanan akciğer enfeksiyonları

- Aşırı salya çıkarma

- Beslenme sorunları (az emme)

- Gaz ve karın ağrısı nedeni ile aşırı ağlama

- Sık gaz çıkarma

- Uyku bozuklukları

Basit ama etkili önlemler

Anne ve babalar aşağıdaki önlemleri alırsa, çoğu bebekte ilaca gerek kalmadan reflü tedavi edilebilir:

- Bebekleri beslenme sonrası başı yukarıya gelecek şekilde karın ya da sırt üstü yatırmak (yatakta kaymayı önleyici ve istenilen 45 derecelik açıyı sağlayan yastıklar kullanılabilir).

- Mümkün olabildiğince anne sütü ile sık sık, az az beslenme.

- Bebeğini anne sütü ile besleyen annelerin; kendi beslenmelerinde kafeinli içeceklerden kaçınması ve sigaradan uzak durması.

- Bebeğin beslenme sonrası gazının çıkartılması.  Mama kullanımında daha koyu kıvamlı özel mamaların kullanılması.

- Beslenme sonrası; bebeğin ağlama ve gülme gibi karın kaslarını harekete geçiren ve hava yutmasına neden olan aktivitelerden uzak tutulması.

Hazırlayan: Ferhan Kaya Poroy