Opr. Dr. Hande Akbaş Bebeğinizi kucağınıza alabilirsiniz...
HABERİ PAYLAŞ

Bebeğinizi kucağınıza alabilirsiniz...

Haberin Devamı

Polikistik over sendromlu kadınların gebe kalması bazen sorun olabililiyor. Ama yumurtalık rezervleri iyi olduğundan küçük bir yardımla bebeklerini kucaklarına alabiliyorlar. Anne olmak istiyorsanız doktora başvurun

Bebeğim için endişe etmeli miyim?

Bebeğim 11 haftalık. İkili test yapıldı. Ultrason sonucunda ense kalınlığının 3 mm olduğu tespit edildi. Kan tahlilim henüz çıkmadı. Sizce tereddüt etmeli miyim?

CEVAP Sevgili okuyucum, bebeğinizin ense kalınlığı beklenenin biraz üzerinde çıkmış. Ama bunu yapan doktorun da deneyimi çok büyük önem taşır. Öncelikle kan sonuçlarınızın da çıkmasını bekleyin. Dilerseniz noninvazif prenatal tanı testi denilen anne kanında bebekten geçen hücrelerin genlerinin incelendiği yüzde 99 güvenirliği olan bir kan testi daha vardır. Bunda da sıkıntı çıkması halinde kesin tanı koydurtan tek test olan amniosentez yaptırmanız gerekecektir.

Ya anne olamazsam?

26 yaşındayım. Adet düzensizliği nedeniyle doktora gittim. Ultrasonda kist bulunmadı ama doktor yumurtalığımda küçük lekeler gördüğünü söyledi. Bana ilaç verdi, 3 ay boyunca kullanmam gerekiyormuş. Adetlerim düzene girmeyebilirmiş. Yakında evleneceğim. Çocuğum olmazsa diye endişeliyim. Başka bir tedavi görmem gerekiyor mu?

CEVAP Sevgili okuyucum, doktorunuzun size ultrasonda yumurtalıklarınızda küçük lekelenmeler olarak ifade ettiği şey büyük ihtimalle 1 santimden ufak kistik oluşumlardır. Bu durum polikistik over sendromunda karşımıza çıkan bir ultrason bulgusudur. Yaşınız genç olduğu ve şu an için bebek düşünmediğiniz için doktorunuz adetlerinizi düzene sokabilmek amacıyla doğum kontrol ilacı başlamıştır. Bu ilacı 1-1.5 yıl kullanmanızda sakınca olmaz. Korunmayı bıraktıktan sonra adetlerinizdeki düzensizlik devam ediyorsa o zaman yumurtlamayla ilgili sorununuz olabileceğinden gebe kalabilmek amacıyla bizim yardımımıza ihtiyacınız olabilir. Ama bu durum sizi üzmesin. Çünkü polikistik over sendromlu hastaların yumurtalık rezervleri çok iyi olduğundan moleküler düzeyde başka bir sorun yoksa o zaman yardımcı üreme teknikleriyle çok kolay hamile kalabilecektir.

Gebelik testi yaptırdım

Tüp bebek transferinin 4’üncü günü gebelik testi yaptırdım. HCG 46.95 çıktı. Ertesi gün 42.5 çıktı. Bu normal mi? Bana yardımcı olur musunuz?

CEVAP Sevgili okuyucum, gebelik testinizi için aceleci davranmışsınız. Genellikle transferden 10-12 gün sonra test yapılır. Keza çatlatma iğnesine bağlı olarak da erken bakılan testlerde ne yazık ki yalancı pozitif sonuçlar çıkabilip sizi boşu boşuna ümitlendirecektir. Ayrıca gebelik testini her gün tekrar etmek yerine gün aşırı yapmak doğru olandır. Size önerim transferden sonra size söylenen zamanda testinizi tekrar ettirmeniz o vakte kadar baktırmamanız olacaktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder