Opr. Dr. Hande Akbaş Bebek 3,5 aylık olana kadar bekleyin
HABERİ PAYLAŞ

Bebek 3,5 aylık olana kadar bekleyin

Haberin Devamı

Bebeğin cinsiyetini öğrenmek için aile merak içinde bekliyor. Bebek 3.5 aylık olduktan sonra cinsiyet ultrasonla tespit edilir. Bundan önceki haftalarda yanılma payı yüksek olabilir.

Kullandığım ilaç sorun yaratır mı?

Gebelik tedavisi gördüm, bu süreç beni çok yordu. 20 mg anti depresan alıyorum. Gebelik oluşursa ilacı bırakacağım. Bu ilaç yumurta kalitemi ve yumurtlamamı engeller mi? Gebelik oluşursa bebeğe zararı olur mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, anti depresan ilaçların yumurtalık rezervi veya kalitesini bozduğuna dair bilimsel veri yok. Doktorunuza bu ilaca ne kadar devam etmeniz gerektiğini ve gebelik planladığınızı söyleyin. Kendinizi iyi hissetmeden gebe kalmanızı önermem. Keza hazır hissetmeden gebe kalırsanız, gebelikteki hormonlar zaten sizi bir miktar depresif yapabileceğinden mevcut halinizde belirgin kötüleşme yaşayabilirsiniz. Genellikle gebeliğin ilk 3 ayında ilaç kullanılmasını önermiyoruz. Çok mecburi durumlarda psikiyatristinize danışarak ilaca devam edebilirsiniz.

Bebeğimin cinsiyeti ne zaman belli olur?

2 aylık hamileyim. Acaba bebeğimin cinsiyeti ne zaman belli olur? Çok merak ediyorum. Bebeğimin cinsiyetini ne kadar süre sonra öğrenebilirim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, bebeğin cinsiyeti ultrasonografide genellikle yaklaşık 14’üncü haftadan yani bebeğiniz 3.5 aylık olduktan sonra görülür. Ama iyi kalitedeki ultrason cihazlarında bu yaklaşık 12’nci haftada da mümkün olabilir. Ama yanılma payı ileri haftalara göre daha yüksektir.

Çikolata kisti çıktı

28 yaşındayım. nedeniyle ameliyat oldum, kist yeniden üredi. Doktor laparoskopi yapılacağını söyledi. Bu kistten kurtulmanın yolu yok mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, endometriozis ya da halk arasında çikolata kisti olarak ifade edilen hastalık, menopoza girinceye kadar her an nüks edip ilerleyebilir. Çikolata kistlerine gerekmedikçe müdahale etmiyoruz. Çocuğunuz var mı? Yoksa gereksizce kistlere yapılan her müdahale yumurtalık rezervinizi ve dolaylı olarak doğurganlığınızı azaltır.

Çikolata kistiniz 5 santimin üzerinde değilse ameliyat olmamanızı, çocuk istiyorsanız hamile kalmanızı tavsiye ediyorum. İstemiyorsanız da ilaç tedavilerinden birine başlayarak kistin büyümesi engellenebilir. Mutlaka ameliyat gerekiyorsa üreme tıbbıyla ilgilenen ve laparoskopik cerrahi konusunda deneyimli hekime gidin.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder