Prof. Dr. Derin Kösebay Bebek gelişimini tamamlayınca...
HABERİ PAYLAŞ

Bebek gelişimini tamamlayınca...

Haberin Devamı

Hamile kadınlarda vajinada bazı değişiklikler görülür, bu da enfeksiyonların oluşmasını kolaylaştırır. Doktorlar böyle durumlarda hastalığı tedavi etmeyi bir süre erteler. Çünkü kullanılacak ilacın bebeğe zarar vermesini istemezler...

Anne olabilir miyim?

38 yaşındayım. 32 yaşında menopoza girdim. 2 yıl ilaç kullanarak adet gördüm. Şimdi ilacı bıraktım ve adet görmüyorum. Eşimle korunmuyoruz. Acaba hamile kalabilir miyim? CEVAP Sevgili okuyucumuz, menopoza girmek demek yumurtalıklarda gebeliği sağlayacak yumurtanın hemen hemen hiç kalmaması ve yumurtalıkta hormon yapımının büyük ölçüde yavaşlaması demektir. Bu şartlar altında gebelik olmaması lazım. Literatürde adetten kesildikten (yani menopoza girdikten) 2-3 sene sonra hamile kalan kadınlardan söz edilmektedir. Ama milyonda bir olasılık diye düşünüyorum. Bu nedenle hormonlar birkaç kere ölçülmeli ve size bu konuda bilgi verilmeli.

[[HAFTAYA]]

Ne kadar ilaç kullanmalıyım?

48 yaşındayım, 2 yıl önce menopoza girdim. Doktorum biraz erken menopoza girdiğimi söyledi. Hormon tedavisine başladı. Acaba ben hayatımın sonuna kadar bu ilaçları almaya devam mı edeceğim? CEVAP Sevgili okuyucumuz, menopoz döneminde kullanılan ilaçlar doktor kontrolü altında alınır. Yıllık mamografileri çektirerek, gerekli muayenelerinizi yaptırarak en az 5 yıl kadar kullanabilirsiniz. Doktorunuz uygun görürse bu süre daha da uzatılabilir.

Geçer dedim ama...

31 yaşındayım. Cinsel organımın dış kısmında, sivilceye benzeyen ve aşırı kaşıntıya neden olan kabarcıklar çıkmaya başladı. Geçer diye doktora da gitmedim. Bana ne önerirsiniz? CEVAP Sevgili okuyucumuz, anlattıklarınız bizim kondilom dediğimiz virütik bir enfeksiyonun belirtileri gibi. Bence en kısa zamandan doktora gidin ve gerekli tahlilleri yaptıktan sonra tedavinize başlasın. Eğer düşündüğüm hastalıksa beklemekle geçmez, aksine daha büyür ve yayılır.

Neden tedavi edilmiyor?

32 yaşındayım, 3 aylık hamileyim. Mantar yüzünden sıkıntıdayım. Doktorum “Bebek 4 aylık olana kadar tedavi edemem” dedi. Şimdi tedavi olmamın bebeğe ne zararı olabilir? CEVAP Sevgili okuyucumuz, hamilelikte vajinada meydana gelen değişiklikler nedeniyle mantar oluşması kolaylaşır. Şikayetiniz çok ise lokal sürülebilecek kremler ve pansumanlar size yardımcı olabilir. Gebeliğin erken dönemlerinde bebeğin organları gelişirken gerekmedikçe pek çok doktor hastasına ilaç vermek istemez. Çünkü yıllarca zararsız zannedilen ilaçların bebeğe bazı etkileri olduğu yıllar sonra ortaya çıkabiliyor. Doktorunuz da size bebeğe etkisi kesin olarak bilinmeyen ilacı vermek istememiş.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder