Prof. Dr. Derin Kösebay Bebek için biraz sabırlı olun
HABERİ PAYLAŞ

Bebek için biraz sabırlı olun

Bebek sahibi olmak isteyen çiftler bazen çok aceleci davranıyor. Korunmasız ilişkiye girip birkaç ayda sonuca ulaşamayınca panik başlıyor. Yaş uygunsa 1 yıl kadar beklemek ardından doktora gidip araştırmalara başlamak lazım

Kısırlık yapar mı?

32 yaşında, 3 yıllık evliyim. Düzensiz adet görüyorum. Doktor yumurtalığımda kist olduğunu söyledi. 2 yıl doğum kontrol hapı kullandım. 4 aydır kullanmıyorum. Korunmamamıza rağmen çocuğumuz olmadı. Bu ilacı bekarken kullanan kadınların kısır olabileceği söyleniyor, doğru mu?

Haberin Devamı

CEVAP: Sevgili okuyucumuz, kullandığınız ilaç adetlerin düzeltilmesi veya yumurtalıkların düzgün çalışması için pek çok kadında kullanılıyor. Bu ilacın kısırlık yapması söz konusu olmadığı gibi ilacı bırakınca gebelik ihtimalinin artacağını da söyleyebilirim. Siz ilacı bırakalı 4 ay olmuş. Panik yapacak bir durum yok. Birkaç ay daha bekledikten sonra hâlâ gebe kalamıyorsanız doktorunuza başvurun. Doktorunuz gerekli araştırmayı yapacak ve neden gebe kalamadığınızı bulup tedavinizi ayarlayacaktır.

[[HAFTAYA]]

Cinsel organımda kabartılar oluştu

27 yaşındayım, 2 yıllık evleyim. Cinsel organımın çevresinde, mercimek büyüklüğünde yuvarlak kabartılar var. Bu durum yaklaşık 6 ay önce başladı ve gün geçtikçe artıyor. Sizce bu kabartılar nedir? Ne yapmam gerekiyor?

CEVAP: Sevgili okuyucumuz, tarifinizle tanı koymak zor. Hatta muayenede çıplak gözle bile dış genital organların bazı hastalıklarını değerlendirmek zor. Aklıma gelenler; condilom dediğimiz virütik bir hastalık, dış genital organları örten derinin hastalıkları ve daha pek çok şey. Mutlaka bir kadın doğum uzmanına müracaat edin. Eğer hastalığınız çok tipik değilse muhtemelen o da biyopsi yapıp ancak tanı koyulabilecektir. Sizin yaşınızda dış genital organların kötü huylu hastalıklarının görülmesi çok az bir ihtimaldir.

Anne olacak mıyım?

26 yaşındayım. 2 aydır korunmuyoruz gebe kalamıyorum. Ara kanamalarım oluyor. Doktor kan testleri istedi. Kanamanın da yumurta çatlamasından olabileceğini söyledi. Bunların tedavisi yapılırsa çocuğum olur mu? CEVAP: Sevgili okuyucumuz, anlattıklarınızı özetlersek belki hafif bir hormonal bozukluk (dengesizlik) var; ara kanamalar genellikle bu nedenlerle olur. Bebek olmaması aslında son derece normal. Henüz bebek isteyeli 2 ay olmuş. 6 ay kadar bekler ve hâlâ gebe kalamazsanız belki o zaman araştırmalara başlamak lazım. Doktorunuz hormonlarınıza baktırıyor. Bunun dışında yumurtlamanın olup olmadığı ve tüplerin açık olup olmadığı araştırılmalı. Eşiniz de muayene olup sperm tahlili yaptırmalı. Bütün bu sonuçlar alındıktan sonra gebe kalmanız için nasıl bir yol izleneceğine karar verilebilir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder