Sağlık Bebekler güzel yaşasın diye: Nörolojik Olarak Riskli Bebek

Bebekler güzel yaşasın diye: Nörolojik Olarak Riskli Bebek

Paylaş
Bebekler güzel yaşasın diye: Nörolojik Olarak Riskli Bebek

"Nörolojik olarak riskli bebek", riskli bebeklerin, risk faktörü olmayan yaşıtlarını büyüme ve gelişme yönünden yakalaması ve çocukluklarını her çocuk gibi yaşam kaliteleri olabildiğince yüksek olarak geçirmelerine katkıda bulunmak amacıyla bu alanda çalışan uzmanlar tarafından kaleme alındı

Nörolojik olarak riskli bebek”, gebelikte, doğumda ya da yenidoğan döneminde beyni ve sinir sistemini etkileyebilecek herhangi bir etkene maruz kalan ve beyinde, beyin işlevlerinde bozukluk gelişme olasılığı olan bebektir. Erken ya da zamanında doğmuş, ancak yenidoğan yoğun bakım ünitesinde tedavi görmüş bebekler nörolojik olarak riskli bebeklerin en büyük grubunu oluşturur. Bu bebeklerin doğumdan itibaren nörolojik olarak izlenmeleri, olası nörolojik sorunların erken saptanması, tedavi ve rehabilitasyon yaklaşımlarının erken başlanması büyük önem taşır.

Yenidoğanın öyküsünün doğumla başlamadığı, döllenme (konsepsiyon) öncesine ait birçok faktörün, rahme yerleşimden itibaren gelişen tüm olayların bebeğin sağlığı üzerinde önemli etkileri olduğu bilinmektedir. Anne karnındaki dönemde fetus ve yenidoğanın karşılaşabileceği çeşitli genetik, metabolik, fizyolojik, sosyal ve çevresel riskler gebeliği, doğumu ve yenidoğan dönemini etkileyebilir. Bu nedenle riskli gebeliklerin ve yenidoğanların erken tanısı ve uygun gebelik, doğum, doğum sonrası bakım, bebeğin kaybedilme ve kalıcı sorunların olma riskinin yanı sıra uzun vadedeki sorunları önemli ölçüde azaltabilir.

Bu kitap:

• Nörolojik risklerinin erken dönemde belirlenmesine,

• Olası nörolojik ve diğer tıbbi sorunlar ortaya çıkmadan önlemek için gerekenlerin yapılmasına,

• Nörolojik ve diğer olası tıbbi sorunların erken dönemde saptanıp tedavi ve rehabilitasyonuna,

• Riskli bebeklerin, risk faktörü olmayan yaşıtlarını büyüme ve gelişme yönünden yakalaması ve çocukluklarını, her çocuk gibi yaşam kaliteleri olabildiğince yüksek olarak geçirmelerine katkıda bulunmak amacıyla çocuk nörolojisi, çocuk sağlığı ve hastalıkları, yenidoğan, kadın doğum-perinatoloji, çocuk ruh sağlığı ve hastalıkları, çocuk gastroenteroloji, çocuk göğüs hastalıkları, göz hastalıkları uzmanı hekimler ve odyoloji, fizyoterapi, çocuk gelişimi alanlarında çalışan profesyoneller tarafından kaleme alındı.

Haberin Devamı