Sağlık Bebeklerde pamukçuğa dikkat!

Bebeklerde pamukçuğa dikkat!

Paylaş
Bebeklerde pamukçuğa dikkat!

Özellikle dezenfekte edilmeyen biberon veya emzik ağız içi mikrobik enfeksiyonlara ve pamukçuğa neden olabilir

Özellikle yenidoğan bebeklerde görülen ve bebekte çeşitli huzursuzluklara sebep olan, pamukçuk hastalığı olarak da bilinen Moniliazis nedir? Tedavi yöntemleri nelerdir?

Haberin Devamı

Central Hospital’dan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öznur Yılmaz Moniliazis ile ilgili bilinmesi gerekenleri açıklıyor ve uyarıyor: “Pamukçuk hastalığı tedavi edilmediği taktirde bebeklerde ağır akciğer enfeksiyonlarına ve daha farklı enfeksiyonlara neden olabilir.”

BEBEKLERDE AĞIZ BAKIMINA DİKKAT!

Bebeklerde genellikle antibiyotik kullanımı sonrası ortaya çıkan ve bebek sağlığını olumsuz yönde etkileyen pamukçuk oluşumu, annelerin korktuğu ve merak ettiği bebek hastalıklarının başında geliyor.

Uzman Dr. Yılmaz, yanak içinde, dil ve damakta süt parçalarını andıran beyaz lezyonlar şeklinde kendini gösteren pamukçuk hastalığı bir cins mantar olan Candida enfeksiyonu nedeniyle oluştuğunu belirtiyor ve ekliyor:

Haberin Devamı

“Genelde yenidoğan bebeklerde görülen bu hastalık 1 yaşına kadar olan çocuklarda da sık karşılaşılan bir enfeksiyon. Antibiyotik kullanımı ve hormonal değişiklikler (hamilelik gibi) mantar üremesi için uygun koşulları oluşturur. Normal doğum sonrası Candida mantarı, bebeğin solunum yollarına ve sindirim sistemine geçer. En erken 4. günde, genellikle 1. haftada ortaya çıkar.”

Prematüre doğan bebeklerde pamukçuğun daha sık görüldüğünü dile getiren Uzm. Dr Yılmaz “Vücut direnci normal olan bir bebekte genelde ağız içinde sınırlı kalan bu mantar, vücut direncinde problem olan bebeklerde kana karışabilir. Ağır akciğer enfeksiyonlarına ve daha farklı enfeksiyonlara neden olabilir.” şeklinde konuştu.

ANNE SÜTÜ PAMUKÇUĞU ÖNLÜYOR

Uzm. Dr. Yılmaz sözlerine şöyle devam etti: "Ağzında pamukçuk olan bebeğin anne sütü almasında hiçbir sakınca yoktur. Emziren anneler özellikle meme başı temizliğine dikkat edilmelidir. Anne sütünün içinde yağ ve koruyucu maddeler olduğundan meme başını temizlemek için anne, kendi sütünü kullanabilir. Her emzirmeden sonra meme başına bir miktar anne sütü sürülmelidir. Annenin göğsünün emzirme öncesi kuru bir petle silinmesi ve günde 1 kez de hafifçe yıkanması yeterlidir.

KARBONAT SÜRMEYİN!

Memeye karbonatlı su, sabun gibi maddeler sürülmemelidir. Bu maddeler sürülürse veya anne göğsü gereğinden daha fazla temizlenirse meme başının etrafındaki koyu renk deriden salgılanan yağlı ve koruyucu doğal maddeler ve faydalı flora mikropları kaybolur ve meme başında çatlaklar ve mantar enfeksiyonları daha kolay oluşur. Meme bakımı için önemli olan, her emzirmeden önce ellerin yıkanmasıdır. Formül mamayla beslenen bebeklerde biberon ve emzik kullanımı pamukçuk oluşma riskini artırır.

Haberin Devamı

ELLE TEMİZLEMEYİN

Pamukçuk hastalığı kendiliğinden geçmez, bu nedenle mutlaka tedavi edilmelidir. Ağız içindeki beyaz lezyonlar elle temizlenmeye çalışılırsa, ağız içi mukoza bozulup pamukçuk daha da yayılabilir. Başka bir yanlış, karbonatla lezyonları temizlemeye çalışmaktır; lezyonlar geçmiş gibi görünür ancak doku bütünlüğü bozulduğundan ve herhangi bir tedavi edici özelliği olmadığından lezyonlar tekrar çıkar ve hastalık daha ağır biçimde gelişir.

Hastalığın tedavisinde mantara karşı antimikotikli damlalar 7-10 gün süreyle kullanılır. Annenin göğsünde kızarıklık varsa, anne emzirirken göğsünde ağrıdan şikayet ediyorsa, onun göğsünde de aynı mantarın yaptığı enfeksiyon var demektir. Bu durumda bebek için kullanılan ilaçlar annenin göğüs ucuna da uygulanabilir. İkisinde de bu mantarın tam yok olduğuna emin olunduğunda tedavi sona erdirilir. Mamayla beslenen bebeklerde biberonların ve emziklerin sterilizasyonuna dikkat edilmelidir."

Haberin Devamı