Yaşam Bebeklere uyku eğitimi verirken bunu yapmayın!

Bebeklere uyku eğitimi verirken bunu yapmayın!

Paylaş
Bebeklere uyku eğitimi verirken bunu yapmayın!

Bebeğinize uyku eğitimi verirken onu yanlış bir şekilde yönlendirmeyin! İşte her ailenin bilmesi gereken altın değerinde öneriler…

Büyük bir özlemle ve mutlukla bebeklerini kucaklarına alan annelerin ilk dönemler yaşadıkları temel sorunlardan birisi bebeklerinin uyku problemidir. Uzmanlar bebeğin uyku sorunlarını çözecek olan uyku eğitiminin en ideal olanının bebeğin kendini daha iyi hissetmesi ve sağlıklı büyüyebilmesi için 0-24 ay aralığında tamamlanması gerektiğini belirtirler.

Kesinlikle yatakta ağlatarak verilmemelidir

Uzmanlar uyku eğitiminin de bebeğin ayına bağlı olarak yapılması ya da yapılmaması gereken bazı davranışların olduğuna dikkat çekerler. Yapılması uygun olmayan davranışlardan birisi uyku eğitimini bebeği yatağında ağlatarak vermektir. Yatakta tek başına ağlatarak verilen uyku eğitiminin bebeği duygusal olarak yıprattığı ve pek çok sorunlara neden olduğunu belirtilir.

Tutarsız zamanlar bebeğin kafasını karıştırır

Bebeği uyku düzenine alıştırırken, tutarsız zaman dilimleri, bilinçsiz denemeler ve bir “deneyelim görelim” şeklinde uygulanan yöntemlerin bebeğin kafasını karıştıran hataların arasında yer aldığı belirtilir. Bebeğe verilen birbirini tutmayan mesajlar beraberinde sorunları getirir.

Bebek terk edildiğini hissetmemeli

Bebeğin sağlıklı bir uyku düzenin olması için dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan birisinin bebeğin bir an bile annesi tarafından yatağa terk edildiğini hissetmemesi gerektiğidir.

Dokunun ve göz teması kurun

Uzmanlar bebeklere verilecek olan uyku eğitiminde doğru olan davranışın bebeğe bolca dokunmak ve göz teması kurmak olduğunu ifade ederler. Bebeğe uyku eğitimi verirken, bebeğin anne babanın yatağından veya annenin kucağından kendi yatağına geçişinin son derece yumuşak ve kademeli olarak yapıldığı bir yaklaşım olarak tavsiye edilir.

Bebek ilk aylarda anneye ihtiyaç duyar

Ebeveynlerin pek çoğu bebeklerinin doğumundan sonra yanlarında uyutma eğilimdedirler. Bazı anne babalarda bebekleri doğar doğmaz kendi odasında ve kendi yatağında yatmasını sağlarlar. Uzmanlar her iki durumda da bebeğin 0-3 aylık döneminin önemli olduğunu ifade ederler. İlk 3 aylık döneminde bebek anneyi tanırken, anne de bebeğini tanır. Bu süreç aynı zamanda alışma süreci olarak değerlendirilir. Üç aylık dönem sonrasında anne bebek güven ilişkisi bozulmadan bebek yavaş yavaş kendi yatağına alıştırılması önerilir. Eğer söz konusu bu süreç geçmiş ise, bebeği yatağına alıştırmak ve uyku eğitimi vermek için en doğru zamanın annenin hazır olduğu zaman olduğu belirtilir.

Bebekler Günde Kaç Saat Uyumalı?


Haberin Devamı