Yaşam Bebekleri karıştıran hastaneye rekor tazminat

Bebekleri karıştıran hastaneye rekor tazminat

Paylaş
Bebekleri karıştıran hastaneye rekor tazminat

Fransa'da 20 yıl önce aynı hastanede doğum yapan iki Fransız annenin bebekleri karıştırılmış, bu durum yaklaşık 10 yıl önce ortaya çıkmıştı

Mahkeme, bebeklerin karıştırılmasında hastaneyi suçlu buldu ve ailelere iki milyon euro, yani yaklaşık 5,6 milyon TL tazminat ödenmesine hükmetti.

Mahkeme kararına göre, hastane her iki ailenin ebeveynine, çocuklara ve kardeşlerine tazminat ödeyecek.

20 yıl önce aynı gün doğan bebeklerin tek bir küvöze alındığı, ardından yanlış ebeveynlere verildiği belirtildi.

10 yıl önce ortaya çıkan durumun ardından her iki aile de çocuklarını değiştirmek istemediğini açıklamış ve hastaneye dava açmıştı.

Hükmedilen tazminat, ailelerin talep ettiği miktarın altıda birine denk geliyor. Ancak ailelerin avukatları, "Mahkemenin hastaneyi sorumlu tutmasından memnun olduklarını" söyledi ve kararı temyize götürmeyeceklerini açıkladı.

10 yıl süren şüphe


Annelerden biri, Sophie Serrano, bebeklerin karıştırıldığına dair basının karşısına geçerek açıklamalarda bulunmuştu. Diğer aile ise ortaya çıkmamayı tercih etmişti.

Duruşma öncesi Serrano, 1994 yılında doğum yaptığını ve bebeğinin sarılık nedeniyle küvözde tedaviye alındığını söyledi. Başka bir bebeğin de aynı küvözde tedavi gördüğünü ifade eden Serrano, yardımcı hemşirenin farkında olmadan bebekleri karıştırdığını belirtti.

O dönemde bebeklerinin ten rengi ve saçlarının uzunluğu nedeniyle şüpheye düşen annelerin iddiaları dikkate alınmadı ve evlerine gönderildi.

10 yıl sonra hâlâ şüphe duyan Serrano ve eşi, test yaptırmaya karar verdiler ve kızlarının biyolojik ebeveynleri olmadıkları bu testlerle ortaya çıktı.

'Biyolojik annem bir yabancı'


Soruşturmanın ardından, iki aile birbiriyle iletişime geçti ve davayı mahkemeye taşıdı. Ancak aileler hiçbir zaman çocuklarını değiştirmeyi düşünmediler ve birbirlerine bunu önermediler.

Davanın açılmasının ardından ailelerin birbirleriyle görüşmediği öğrenildi.

Geçen Aralık ayında bu durumu yorumlayan Serrano, "Çok zor bir dönemdi. Biz de bu zorluğa dayanamadık ve kendi yolumuza devam etmeye karar verdik. Tekrar huzur bulmanın tek yolu buydu" demişti.

Biyolojik annesiyle karşılaştığı anı anlatan Manon Serrano ise, çok zorlandığını söylemiş, "Sizin biyolojik anneniz olduğunu öğrendiğiniz biriyle karşılaşıyorsunuz. Ama aslında o size yabancı biri" ifadelerini kullanmıştı.

BBC Türkçe

Haberin Devamı