Bilal Emin Turan Bedava sağlık
HABERİ PAYLAŞ

Bedava sağlık

Haberin Devamı

Ocak 2012'de ismi Genel Sağlık Sigortası'na dönüşse de 'yeşil kart' hafızalardan silinmedi. Yeşil kartlının SGK dilindeki adı 'G0'. Yeşil kart ortalama geliri brüt asgari ücretin 1/3'ünden az olan kişilere çıkıyor. Asgari ücretin brüt tutarı 2017'de 1777.50 lira olarak belirlendi. Yani hanedeki kişi başına gelir 592.5 liranın altında olmalı.

Tek bir tarife var

Yeşil kartlı bedava sağlık hizmeti alabiliyor. Test sonucu geliri 592.5 liradan fazla olanlar ise brüt asgari ücretin yüzde 3'ü oranında Genel Sağlık Sigortası (GSS) primi ödüyor. Bu da 53 lira demek. 10 bin lira aylık geliriniz olsa da hiçbir sosyal güvenceniz yoksa aylık ödeyeceğiniz tutar 53 lirayı aşmıyor. Bu tutar asgari ücrete göre yıllık değişiyor.

Çocukları da yararlanır

Gelir testine giren anne ya da babadan birinin adına Genel Sağlık Sigortası açılıyor. Bir kişi adına aylık 53 lira ödenerek ailedeki diğer kişiler de örneğin; anne veya baba, 18 yaşın altındaki çocuklar, lisede okuyup 20 yaşını tamamlamamış çocuklar, üniversitede okuyup 25 yaşını tamamlamamış çocuklar ve malul çocuklar da sağlıktan yararlanabiliyor.

Başvuru nereye yapılır?

Yeşil kart başvurusunu ikamet yerindeki Kaymakamlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları'na yapabilirsiniz. Başvurunuz ortalama 2-3 hafta içerisinde sonuçlandırılıyor. Yeşil kart başvurusu yapabilmek için sigortalı bir işte çalışmamak ve Bağkurlu olmamak gerekiyor. Aktif sigortanız veya Bağkur'unuz varsa yeşil kart başvurusu yapamazsınız.

Nasıl sorgulanır?

Yeşil kart başvuru sorgulama işlemini e-devlet sistemi aracılığı ile yapabilirsiniz. Bunun için 'turkiye.gov.tr'den giriş yapıp 'e-hizmetler', 'Sosyal Güvenlik Kurumu', 'Genel Sağlık Sigortası Tescil ve Prim Borcu Sorgulama' seçeneğini takip edin. 'G0' yazıyorsa prim ödemeyeceksiniz. 60/g yazıyorsa 53 TL karşılığında sağlık hizmetlerinden yararlanacaksınız.

Gelire itiraz mümkün mü?

Gelir tespiti sonucuna; sosyal güvenlik il müdürlüğü/sosyal güvenlik merkezi tarafından GSS Tescil Bildirimi'nin tebliğ tarihinden itibaren en geç 30 gün içinde ilgili Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'na yazılı olarak itiraz edilebilir.

Maaş bağlanır mı?

Yeşil kartlılara maaş bağlanması diye bir şey yok. Ancak 65 yaş üzeri olan ve gelir durumu yetersiz olan muhtaç ve yaşlılara, engellilere, dul eşlere 2022 Sayılı Kanun gereği aylık bağlandığında zaten bu kişiler maaş üzerinden otomatik olarak yeşil kartlı sayılıyor. Yani her yeşil kartlıya maaş bağlanmaz ancak 2022 muhtaçlık aylığı alanlar yeşil kartlı sayılır.

Geçmiş dönem borcu silinecek

Ocak 2012'den itibaren GSS tesciliniz varsa ve hiç gelir testi yaptırmadıysanız 1 Nisan 2017 itibarıyla 1 Nisan 2018'e kadar kaymakamlıklara başvurun. Gelir testi sonucunuz yeşil kart çıkarsa tüm borcunuz silinecek. Yeşil kart çıkmasa bile üzülmeyin. Zira borcun çok büyük bir kısmından yine kurtulacaksınız. Üstelik 12 ay taksit imkanı da var.




Sıradaki haber yükleniyor...
holder