Tamer Heper Bedavaya iş yok
HABERİ PAYLAŞ

Bedavaya iş yok

Haberin Devamı

Bankanın haksız aldığını ileri sürdüğüm işlem ücreti için hakem heyetine başvurdum. Hakem heyeti 1161.67 TL için bağlayıcı karar verebileceğini, üzeri için tavsiye kararı verebileceğini söyledi bana mahkemenin yolunu gösterdi. Bu ne demek? Ş.S.

Bu şu demek: 1161.67 TL’ye kadar ihtilaflarda mahkemeye gitmeden önce tüketici sorunları hakem heyetlerine başvurmak gerekir. Bunların verdiği karar infaz edilebilir kararlardır ancak taraflardan biri karar aleyhine tüketici mahkemesine gidebilir. Bu şekilde bakılan davalarda verilen karar kesindir. Bu meblağı aşan ihtilaflarda tüketici sorunları hakem heyetinin verdiği kararlar tavsiye niteliğindedir, tüketici mahkemelerinde delil olarak kullanılır. Bu davalarda tüketici mahkemesinde bakılır verilen kararların temyizi mümkündür.

[[HAFTAYA]]

Dolayısı ile sizin ihtilafınız 1161.67 TL’nin altında ise tüketici hakları hakem heyeti inceleyip karar verecek. Bu karar icraya konu edilebilir bir karar olacak ancak banka adeta temyiz mahkemesiymiş gibi itiraz çerçevesinde olayı tüketici mahkemesine götürebilecek. Bu rakamın üzerinde ise neticeten işiniz tüketici mahkemesinde. Ancak bir avantajınız vardı bu avantajınız kısmen kaldırıldı. Avantaj şu idi: Tüketici mahkemesinde açılan davalar harçsız açılıyor. Yeni uygulama ile evet harç alınmıyor ama peşin masraf adı altında yaklaşık 125 TL alınıyor, aklınızda bulunsun. Bedavaya iş yok.

Olayınız çok cepheli

Bir gıda firmasına çalışmaya başlamadan önce benden açık bono aldılar. Benim gibi başkalarından da almışlar. Sonra bizi işten çıkardılar ve şimdi bu bonoları ileri sürüp 50 bin TL vermemizi istiyorlar. Ben ne yapayım? F.B.


Öncelikle söyleyeyim ki sizin bu bonolar konusunda ne yapacağınıza karar verebilmek için şu bono denen nesneyi bir görmek lazım. Çünkü boş bono dediğiniz zaman sizin karşı tarafa verdiğiniz muhtemelen üzerinde sadece sizin imzanız olan bono görünümlü bir kağıt. Bunun üzerinde bono vasfını kazanması için bazı unsurların bulunması mecburi. En basiti ile bunun üzerinde düzenleme tarihi olmalıdır. Şimdi bu mecburi unsurlar yok ise ve bunlar sizin eski işvereniniz tarafından sonradan doldurulursa bu suçtur, resmi evrakta sahteciliktir, hapis cezasını gerektirir. Sadece ‘vade’ bölümü boş ise bu geçersiz değildir, düzenleme tarihinden sonraki bir yıl içinde kullanılmalıdır. Bunlar bonodaki eksikliklerin var olduğu haller. Şayet verdiğiniz bonoda unsurları tamam ise bu halde sizin bir ‘menfi tespit davası’ açmanız gerekecek. Bunun manası, mahkemeye “Benim bir borcum yok, bunu tespit et” demektir. Bazı bonolar teminat bonosudur. Teminat bonoları da teminat sebebi doğmadan icra takibine konu yapılırsa bu da emniyeti suiistimal (güveni kötüye kullanma) suçunu oluşturur. Yani karşınızdaki galiba size blöf çekiyor, bu kadar riski göze alıp sizin her şeyi eksik olarak ifade ettiğiniz bonoyu alıp icraya koyamayacak sanırım.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder