Siyaset Bedelli görüşmesinde ara formül
Paylaş
Bedelli görüşmesinde ara formül

Türkiye'de binlerce gencin gözü kulağı Başbakan Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı'nın bugün yapacağı görüşmede olacak

Günlerdir süren bedelli askerlik heyecanına son nokta bugün konulacak. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, bugün saat 17.30'da bedelli askerliği konuşmak için buluşuyor.

Erdoğan, bir araya geleceği Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ’a bedelli askerliğe dair talepleri iletecek ve görüşünü soracak.

Başbakan, yaklaşık 100 bin kişinin beklediği ifade edilen bedelli askerlikle ilgili kritik görüşmede, Milli Savunma Bakanlığı’ndan aldığı bilgiler ve Başbakanlık’a ulaşan talepler ışığında konuyu Başbuğ ile değerlendirecek.

30 YAŞ SINIRI

Görüşmede herkesi tatmin edecek bir orta yol bulunması ihtimali bulunuyor. Ara formüllerden biri, yaş sınırının yüksek tutulması.

Yaş sınırının 30 ve üzeri belirlenmesi durumunda bedelli hakkından yararlanların daha az tutulabileceği, böylece asker almada bir zaafiyet yaşanmayabileceği belirtiliyor.

1999'daki uygulamada 26 yaşından büyüklere bedelli hakkı tanındığı için başvuran sayısı fazla olmuştu. Bedelin yüksek tutulması da bir başka seçenek olarak gösteriliyor.

Genelkurmay Başkanlığı yeni bir bedelli askerlik uygulamasına kesin olarak karşı çıkıyor. Orgeneral İlker Başbuğ, geçen yıl bu yöndeki bir soruya "yükümlü olarak gelecekler zaten ihtiyaçlarımızın altında, terörle mücadele eden bir ülkede, her gün şehitler veren bir ülkede parayla askerliği vatandaşımıza anlatamayız" yanıtını vermişti.

ÜÇ KEZ BEDELLİ UYGULAMASINA GİDİLDİ

Bedelli askerlik uygulamasına şimdiye kadar üç kez başvuruldu. Toplam 125 bin 834 kişi bu haktan yararlandı.

1987 yılında çıkarılan ilk uygulamada 18 bin 433, 1992'deki uygulamada 35 bin 11, 1999 yılında da 72 bin 290 kişi bedelli askerlik yaptı.

1999 yılındaki uygulamada kapsam geniş tutulduğu için başvuranların sayısı yüksek oldu.

Burada amaç deprem yaralarının sarılmasına katkı için mümkün olan en yüksek mali katkıyı sağlamaktı.

Daha öncekilerde sayının az olması yaş sınırının yüksek tutulması nedeniyle olmuştu.

NTV

2

Haberin Devamı