Siyaset 'Bedellide beklentiye girilmesin'
Paylaş
'Bedellide beklentiye girilmesin'

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, bedelli askerlik konusunda kimsenin beklenti içine girmemesi gerektiğini söyledi

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi'ni ziyaret etti. Ziyarette gündemle ilgili soruları yanıtlayan Gönül, bedelli askerlik konusunda dün yaptığı “Ümit yok” açıklamasını devam ettirdi.

Gönül, şunları söyledi: “Bedelli askerlikle ilgili ayrıntılı bilgi istiyorsanız 1111 sayılı kanunun 10'uncu maddesini okuyun. Bedelli askerliği düzenliyor. Özeti şu, celp fazlası olursa Genelkurmay'ın ihtiyacından daha fazla asker celbedilmiş olursa Genelkurmay Milli Savunma Bakanlığı'na yazıyor.

Diyor ki ‘Benim ihtiyacım karşılandı. Bunun üzerindekini bedelli olarak işleme koyabilirsiniz' diyor. Kanun yürürlükte, yani yeni bir kanun çıkartmaya lüzum yok. Ama bugün için 2004 yılında askerlik süresi Hükümetimiz tarafından önemli ölçüde kısaltıldığı bir tarafta celp fazlası tahmininde bulunmak mümkün değil. Bunun kararını biz vermiyoruz, onun için tahmin diyorum.”

BEKLENTİYE GİRMESİNLER DİYE

Gönül, “Bedelli askerlik gündemimizde yok” sözünü askerlik kararı alanların beklentiye girmemeleri için söylediklerine de dikkat çekerek, “Bunu her seferinde demek suretiyle, askerlik kararı verecek arkadaşlarımızın bir netice alamayacakları beklentiye girmelerini arzu etmediğimiz içindir.

Yani realist karar versinler, doğru karar versinler. Herkesin kendine göre bir durumu vardır. Yakın bir tarihte de özellikle PKK devam ettikçe bedelliyle ilgili hükümlerin işlemesini beklemiyoruz” dedi.

“40 YAŞ AF ÖNERGESİ BİR YERE VARMAZ”

Gönül, 40 yaş üstünde olup bir şekilde askerlik yapamamış yurttaşların affedilmesiyle ilgili AK Parti Iğdır Milletvekili Ali Güner'in yasa teklifinin parti tarafından uygun görülmemesini de değerlendirerek, “Her milletvekilinin her istediği konuda hiçbir kayda tabi olmaksızın önerge vermek, kanun teklifi vermek gibi Anayasal bir hakkı var. Öyle bir hak kullanmıştır. Ben bir yere varacağını zannetmiyorum” diye konuştu.

Burcu TANER-Hakan GÜNGÖRDÜ/İZMİR (DHA)

Haberin Devamı