Oral Çalışlar Beklenen çatışma olmadı, iyi oldu
HABERİ PAYLAŞ

Beklenen çatışma olmadı, iyi oldu

Haberin Devamı

Afrin'de korktuğumuz olmadı. Ciddi bir çatışma yaşanmadı, çok kan dökülmedi. 7 Haziran 2015 seçimlerinin ardından PKK, HDP'nin en çok oy aldığı kentlerde "özyönetim" ilan edip "hendek"ler kazdığında karşılaştığımız felakete benzer bir felaketle, hiç olmazsa şimdilik yüz yüze gelmedik.

YPG güçleri kaçtı mı, çekilmesi için ABD ve Batı tarafından uyarıldı mı bilmiyoruz. Ne olduysa oldu, yıkım olmadı, beklenen çatışma olmadı, iyi oldu. Gerçi, kentten çekilen YPG, "vur kaç" saldırıları yapmayı planladığına ilişkin açıklamalarda bulunuyor. Kan ve acının bittiğini söyleyecek durumda değiliz.

Ne olabilir?

Afrin, Fırat'ın batısında, daha çok Rusya'nın egemenlik alanı içinde. Türkiye, bu bölgedeki YPG hegemonyasını son vermek için önce ikna diplomasisi yürüttü. Moskova, Türkiye'ye olumlu karşılık verirken, İran ve Suriye, Rusya'nın etkisiyle fazla tepki göstermemeyi tercih ettiler. ABD'nin zaten o bölgeyle ilgili bir beklentisi bulunmuyordu. PYD, Afrin'de yalnızlaştı.

Şurası bir gerçek ki, Kürtlerle Türklerin kaderleri ortak. Anlaştıkları zaman hayat kolaylaşıyor. Bölgeye huzur ve zenginlik geliyor.

Ne yazık ki, Türkiye'ye egemen irade, yıllarca, Kürtlerin hak ve hukukunu dikkate almadı. İtiraz edeni şiddetle susturdu. Çözüm süreci, bu yolun devlet tarafından terk edilmesi için bir adımdı. Kürtler, sürece en büyük desteği verdiler.

7 Haziran seçimlerinde HDP'nin aldığı oy, bir eğilimi yansıtıyordu. Kürtlerin kendi kimlikleriyle siyaset yapmaları, toplumdan büyük destek görmüştü.

Türkiye ile Türkiye’ye rağmen

Kürt siyasetine egemen güç, bu toplumsal tercihi anlamadı, ya da kendi hesaplarına uygun görmedi. Gözleri Türkiye'de değil Suriye'deydi. DEAŞ'la mücadelede elde edilen uluslararası prestij, onları Türkiye'de çözüm perspektifinden uzaklaştırdı.

Çözüm süreci, onlar için önemsizleşti. Özyönetim ve hendek siyaseti, bu tercihin yansımasıydı.

Çözümden çatışmaya dönüşen süreç, Türkiye'deki dengeleri olumsuz etkiledi. İktidar, çözüm karşıtı, sertlik yanlısı MHP'ye sarıldı.

YPG yapılanması; ABD desteğini, Suriye’de otonom bir bölge yaratmak açısından elverişli gördü ve "Türkiye'ye rağmen" bir çizgi oluştu. Bu noktada daha da ileri giderek, Suriye'de, güçlerinin ötesinde bir hegemonya alanı yaratmaya giriştiler.

Bu kaotik coğrafyada neler olabileceğini kestirmek kolay değil.

Umarız Afrin'den sonra, çatışma yerine yeniden masaya oturulur, çözüm için diyalog yolları yeniden aranmaya başlanır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder