Gündem Beklenen 'tufan' geldi!

Beklenen 'tufan' geldi!

Paylaş
Beklenen 'tufan' geldi!

İstanbul'da 16.00 sıralarında başlayan şiddetli fırtına hayatı olumsuz etkiledi. Hava ve kara trafiği adeta felç olurken kent adeta karanlığa gömüldü. AKOM'dan alınan bilgiye göre yağmur 16.50 sıralarında kesilen yağmur 2 saat sonra yeniden başlayacak

İstanbul'da meteorolojinin dünden buyana yaptığı uyarıların ardından beklenen şiddetli yağmur ve fırtına saat 16.00 sıralarında başladı.

Haberin Devamı

Gökyüzünün birden karanlığa gömülmesinin ardından, yağmur ve fırtına geldi. Ardından şimşekler çakmaya başladı, bazı yerlere yıldırım düştü. Güngören'de, aşırı yağış nedeniyle nehre dönen yollarda kalan vatandaşlar zor anlar yaşadı.

Rögar kapakları yağmur suyunu çekmekte yetersiz kaldı. Yağmurun ilk dakikalarıyla birlikte birçok ev ve işyerinin zemin ve bodrum katı su almaya başladı. Vatandaşlar dükkanların önüne kurdukları engellerle su baskınlarını engellemeye çalıştı. Bağcılar 100. Yıl Mahallesi'nde yağış sonucu caddeler göle döndü; araçlar güçlükle ilerleyebildi. Yağmura hazırlıksız yakalanan vatandaşlar otobüs duraklarına sığındı.

Yağış Zeytinburnu, Fatih, Bayrampaşa, E-5 Karayolu ve TEM Otoyolu ile bağlantı yollarında da etkili oldu. Araçlar güçlükle ilerleyebildi. Zeytinburnu Sahil Yolu'nda ağaçların yola devrildiği görüldü. Okmeydanı ve Çağlayan da sağanak yağışın etkisi altında kaldı. Yollar su içinde kaldı; araçlar bu birikintileri arasında güçlükle ilerleyebildi.

Haberin Devamı

startFlvPlayer_PostaV2("divFlvPlayer19976","19976","201408","19976-168744.jpg","1", "0","Fırtına Boğaziçi Köprüsü'nde trafiği felç etti");

ANADOLU YAKASI'NDA DA ETKİLİ OLDU

Şiddetli sağanak ve fırtına Anadolu Yakası'nda da etkili oldu. Maltepe'de, Feyzullah Mahallesi Bağdat Caddesi'nde trafik tamamen durdu. Vatandaşların ihbarı üzerine olay yerine belediye ekipleri sevk edildi. Su motorlarıyla caddede bulunan sular çekilmeye çalışıldı. Rögar kapakları belediye işçileri tarafından açılarak, oluşan su birikintileri giderilmeye çalışıldı. Vatandaşlar kapanan caddede zor anlar yaşadı. Yağışın durmasıyla cadde tekrar trafiğe açıldı.

startFlvPlayer_PostaV2("divFlvPlayer19978","19978","201408","19978-168786.jpg","1", "0","Üsküdar'da yine aynı manzara");


Fırtına İstanbul üzerinden geçerken neredeyse 2 saniyede bir yıldırımlar düşüyordu. (Mecidiyeköy'den Maslak yönüne doğru çekilmiş bir fotoğraf)

İlerleyen saatlerde ise tüm İstanbul genelinde etkili olması bekleniyor. Ekipler gece sabaha karşı kanal temizlik çalışmaları yaptı. Yağmurun başlaması ile birlikte muhtemel riskli bölgelerde itfaiye, AKOM, İSKİ, Atık Müdürlüğü ekipleri kritik noktalarda hazır bekletiliyor" denildi.

Her 2 saniyede bir şimşek çakıyor.

Marmara denizine çok sayıda yıldırım düştü.
Meteoroloji verilerine göre, yaz yağmurları 15 dakika sürüyor.
Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü, üç ilde yaşayan vatandaşları saat 18'den itibaren etkili olacak yağış konusunda uyardı. İstanbul, Kocaeli ve Sakarya'da bugün 18.00'den itibaren yağış ve fırtına beklenirken, bu durumun yarın sabah 9'a kadar devam edeceği bildirildi. Türkiye genelinde de yağışlı hava etkili olmaya devam ediyor.

YARIN SABAHA KADAR SÜRECEK

Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü Tahminler Dairesi Başkanı Fatih Büyükkasapbaşı, Hürriyet'e son veriler ışığında yurt genelinde beklenen hava olaylarını değerlendirdi. Saat 12.00 itibariyle Marmara Bölgesinde ale'den başlayarak Marmara Denizi üzerinde fırtına bulutları görüldüğünü anlatan Büyükasapbaşı, bu bulutların önümüzdeki saatlerde sağanak yağışlara neden olacağını söyledi. İl genelini etkileyecek yağışların, bölge bölge görüleceğini belirtti.

startFlvPlayer_PostaV2("divFlvPlayer19983","19983","201408","19983-168777.jpg","1", "0","Atatürk Havalimanı'nı fırtına vurdu");

FIRTINA VE HORTUMA DİKKAT!

Büyükkasapbaşı, vatandaşları, Mevsim itibariyle yer sıcaklığı ve deniz suyu sıcaklığının yüksek olması, üst seviyelerden de serin havanın gelmesi nedeniyle yağış anında kısa süreli fırtına ve kıyıya yakın yerlerde de hortum riski yaratması nedeniyle uyardı.

Son verilere göre fırtına ve hortum riskinin şu sıralarda azaldığını belirten Büyükkasapbaşı ancak saat 18.00'den sonrası için şu uyarılarda bulundu: "Tahminlerimize göre saat 18.00'den sonra İstanbul, Tekirdağ'ın batı kesimleri, Kocaeli ve Sakarya'da yağışlar şiddetlenecek. Bu gece ve yarın sabaha kadar bu dört ilde kuvvetli yağış ve bunun oluşturabileceği rüzgar, fırtına ve su baskınlarına karşı dikkatli olunmalı. İstanbul'da etkili sistemin yarın sabah 9'a kadar sürmesini beklerken, etkili yağış sistemi İstanbul ve Marmara'yı yarın terk edecek."

RİSKLERİN DEVAM EDECEĞİ YERLER:

Tahminler Dairesi Başkanı Büyükkasapbaşı, etkili yağışın yarından itibaren İstanbul ve Marmara'yı terk edecek olmasına karşın yarın öğleden sonra Marmara'nın doğusunda Sakarya, Kocaeli, Yalova ve Bursa'nın kuzey kesimleri ile Batı Karadeniz'de yağış riskinin süreceğine dikkat çekti.

startFlvPlayer_PostaV2("divFlvPlayer19982","19982","201408","19982-168782.jpg","1", "0","Taksim'de şiddetli yağmur");

DOLUYA DİKKAT!

Bu tip yaz mevsimlerinde meydana gelen karakteristik havalarda, dolu yağışının en önemli risklerden biri olduğunun altını çizen Büyükkasapbaşı, ani ve kısa süreli fırtına ve yıldırıma karşı vatandaşların dikkatli olmasını istedi.

AĞAÇ ALTINA GİRME, ÇÖMEL!

Yıldırım ve şimşek sırasında açık alanda bulunan vatandaşların kesinlikle ağaç altına girmemelerini anı dedi.

YAZ HAVASI GELECEK HAFTA

Büyükkasapbaşı'nın yurt geneline ilişkin tahminleri ise şöyle: "Bugün Ege'nin iç kesimleri Kütahya, Manisa, Balıkesir, İzmir'in kuzey ilçeleri ve Çanakkle; Edirne'nin doğusu ve Tekirdağ'da sağanak ve gök gürültülü, kuvvetli sağanak yağış bekliyoruz.

Cumartesi günü yağış biraz Doğu'ya kayacak. Batı Karadeniz, Akdeniz'in dağlık kesimleri, İç Anadolu'nun Batısı, Eskişehir, Afyon, Kütahya, Bilecik'te sağanak yağış bekliyoruz. Cumartesi Doğu Karadeniz Kars, Ardahan, Artvin, Rize'de sağanak yağış var. Pazar günü yurt genelinde yağış yok; sadece Doğu Karadeniz'de sağanak yağış bekliyoruz. Pazartesi'den itibaren Türkiye yağışlı havanın etkisinden kurtuluyor. Pazartesi, Salı, Çarşamba normal yaz havasına döneceğiz.

2 İL İÇİN KUVVETLİ YAĞIŞ UYARISI!

Öte yandan Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Çanakkale ve Balıkesir'de beklenen gök gürültülü sağanak yağışların kısa süreli ve kuvvetli olacağını açıkladı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklama şöyle: "Balıkesir ve İzmir radarlarından alınan son görüntüler ve yapılan son değerlendirmelere göre; Çanakkale'nin Gökçeada, Bozcaada, Ayvacık, Ezine, Bayramiç, Çan, Biga, Lapseki ve Yenice ilçeleri ile Balıkesir'in Merkezi, Manyas, Bandırma, Erdek, Susurluk, Kepsut, Gönen, Dursunbey ve Bigadiç ilçeleri çevrelerinde ve yüksek kırsal alanlarında beklenen gök gürültülü sağanak yağışların kısa süreli yerel olarak kuvvetli olacağından ve yağış anında kısa süreli fırtına da gözlenebileceğinden yaşanabilecek olu

Toplantıda muhtemel şiddetli yağışlara karşı alınacak terdirler masaya yatırıldı. Ekipler gece sabaha karşı kanal temizlik çalışmaları yapacak. Yağmurun başlaması ile birlikte muhtemel riskli bölgelerde İtfaiye, AKOM, İSKİ, ATIK Müdürlüğü ekipleri kritik noktalarda hazır bekletilecek. Genel Sekreter Hayri Baraçlı toplantıda, 'Dünyada iklim değişikliği oluyor. Dolayısıyla İstanbul'da bu değişiklikten etkileniyor. Artık şehrimizde hortumlar görülmeye başladıysa bizde afetle mücadele çalışmalarımızı da günün şartlarına göre güncellemeliyiz. İtfaiye gibi 24 saat hazır bekleyen bir afet müdahale birimleri kurulması lazım. Bu konuda çalışmalarımızı gözden geçiriyoruz' dedi."

HAYATI FELÇ ETTİ!

Aniden bastıran yağış dolayısıyla Avcılar Ambarlı Kavşağı’ndaki köprünün altında su birikintisi oluştu. O sırada köprü altında bulunan 3 araç suya gömüldü. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ait itfaiye görevlileri, araçlarının üzerinde mahsur kalan 3 kişiyi botlarla kurtardı.

Su tahliye çalışmaları devam ederken, trafikteki araçlar çevre yollara yönlendiriliyor. Fatih’te de bir kültür merkezini su bastı. Görevliler suyu kendi imkanlarıyla boşalttı. Yağışın görüş mesafesini düşürmesi nedeniyle Zeytinburnu sahilinde araçlar ilerlemekte güçlük çekti. Yağmura sokakta yakalanan vatandaşlar, çevredeki iş yerlerine ve duraklara sığındı. Caddelerde su birikintileri oluştu, bazı rögarlar taştı. Zeytinburnu’nda şiddetli rüzgar nedeniyle bazı ağaçların kökünden söküldüğü görüldü.

Afgan ve Suriyeli aileler de üst geçitlerin altına girerek, yağmurdan korunmaya çalıştı. Öte yandan, Zeytinburnu Sahili’nde pikniğe gelen bir vatandaşın, yağmura rağmen mangalı yakmaya devam ettiği görüldü.

ANADOLU YAKASINDA DA ETKİLİ OLDU

Şiddetli yağış, kentin Anadolu yakasında da etkili oldu. Üsküdar’da rögarların tıkanması nedeniyle bazı caddelerde su birikintileri oluştu. Sahil yolunda ise rögarlarda taşkınlar meydana geldi.

Su birikintileri, yayalar ve araçlara zor anlar yaşattı. Vatandaşlar, otobüs durakları, binaların girişleri ve iş yerlerine sığınarak yağmurdan korunmaya çalıştı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklamaya göre, kenti öğle saatlerinde etkisi altına alan gök gürültülü sağanak yağış, saat 14.00 sıralarında Anadolu yakasına geçiş yaptı. Trakya bölgesinden giriş yapan yağış, Büyükçekmece, Avcılar, Küçükçekmece, Başakşehir, Bakırköy, Bağcılar ve Bahçelievler’de etkili oldu.

Yağışlar daha sonra Tuzla bölgesinde de gök gürültülü yağış ve dolu olarak görüldü. Yağış saat 15.30 civarında İstanbul’un tüm sahilinde etkili oldu. İstanbul genelinde 10 dakikada metrekareye 7-25 kilogram yağış düştü. Yağış öncesinde saat 13.00 sıralarında hızı saatte 55 kilometreye ulaşan rüzgar nedeniyle Atatürk Havalimanı’nda uçuşlar durduruldu. İstanbul’un bazı bölgelerinde elektrik kesintileri meydana geldi. Bazı ev ve iş yerleri ile alt geçitlerde su baskınları yaşandı.

Ekipler, yoğun trafik nedeniyle olaylara güçlükle müdahale etti. Mesai bitimiyle birlikte çevre yollarında trafik yoğunluğu yaşandı. Yağış öncesi alarma geçen İstanbul Büyükşehir Belediyesi ekipleri, gelen ihbarlar doğrultusunda olaylara müdahale etti. Meteorolojiden alınan bilgilere göre, yağışın, bir saatlik moladan sonra yine aynı istikamette yarın akşama kadar aralıklarla sürmesi bekleniyor.