Sağlık Bel ağrısı için bel bakımı

Bel ağrısı için bel bakımı

Paylaş
Bel ağrısı için bel bakımı

Uzmanlar, insanların günlük bakımları arasına bel bakımını dikkate almaları gerektiğini belirtiyor

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı ve Romatoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bülent Bütün, Prof. Dr. Bülent Bütün, bel rahatsızlıklarının hafife alınamayacak kadar önemli olduğunu ve her insanın hayatında en az bir kez bel ağrısı rahatsızlığıyla karşılaştığını belirtti.

Bel rahatsızlıkları arasında önemli bir yeri oluşturan bel fıtığının, bel bölgesinde bulunan omurgaların arasındaki kıkırdak yapının yırtılarak, omurilikten çıkan sinirleri sıkıştırması ve omurlar arasındaki disklerin balonlaşması sonucunda ortaya çıktığına işaret eden Bütün, hastalığın en önemli belirtilerinin, şiddetli bel ve bacak ağrısı olduğunu ifade etti.

Omurlar arasındaki dokunun bozulması ve omurganın yüklenmeyi kabul etmemesi sonucunda bir süre sonra omurganın normal vücut hareketliliğine talep veremez hale geldiğini anlatan Bütün, kas gücünün bu tür rahatsızlıklarda oldukça önemli olduğunu işaret etti.

BEL FITIĞI RİSKİ KADINLARDA DAHA FAZLA

Bel fıtığının kadınlarda görülme riskinin erkeklere göre daha fazla olduğunu anlatan Prof. Dr. Bütün, kadınların erkeklere göre biraz daha hareketsiz yaşadıklarını söyledi.

Hamilelik sırasında veya ev temizliği döneminde hareketsiz bedene daha fazla yük bindiğini ve bunun bele yüklendiğini hatırlatan Bütün, bunun da bel fıtığının oluşmasına neden olabildiğini vurguladı.

Kilonun bel fıtığını olumsuz etkilediğine ancak tek başına neden olmadığına dikkati çeken Bütün, özellikle sonradan alınan aşırı kiloların bu riski artırdığını bildirdi.

"BEL BAKIMI YAYGINLAŞMALI"

İnsanların saç, vücut, cilt bakımı gibi dış görünümü ilgilendiren konuları önemsediğini dikkati çeken Prof. Dr. Bülent Bütün, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İnsanlar artık yaptıkları günlük bakımlar arasına bel bakımını da almalı. Sağlıklı bir vücut için omurilik çevresindeki kasların güçlü tutulması gerekir. Çok basit egzersizlerle bel bakımı yapılabilir. Pilates başta olmak toplu yapılan egzersizler bel için iyi olmayabilir.

Bele ne kadar yük yüklenecek, bunları bilmek gerekiyor. Son yıllarda parklara spor aletleri konulmaya başlandı. Bu egzersiz aletlerinin yanlış kullanımı ciddi kas ve bel rahatsızlıklarına neden olabilir. Karın kasları aşırı zayıf olan birinin yan kasları çalıştırmadan önce karın kaslarını güçlendirmesi gerekiyor."

Her 100 bel ağrısı ve fıtık hastasından sadece 2’sinin ameliyat gerektirdiğini savunan Bütün, çok mecbur kalmadıkça ameliyatı tavsiye etmediğini söyledi.

Haberin Devamı