Sağlık Bel bölgesine dikkat!

Bel bölgesine dikkat!

Paylaş
Bel bölgesine dikkat!

Kadınlarda 88, erkeklerde 102 cm.'nin üzerindeki bel çevresi, çeşitli sağlık sorunlarını beraberinde getiriyor

Genellikle kolesterol tek başına ölçülmez. Birkaç test bir arada yapılır. Bu ölçümde genellikle aşağıdaki yöntemler kullanılır.
* LDL: Düşük dansiteli lipoprotein kolesterol, ‘kötü’ kolesterol olarak da biliniyor.
* HDL: Yüksek dansiteli lipoprotein kolesterol, ‘iyi’ kolesterol olarak da biliniyor.
* Trigliseritler: Yediklerimizden kana karışan yağlarıdır. Fazla kalori, alkol veya şeker trigliseridlere dönüşerek yağ hücrelerinde depolanır.
* Total kolesterol: HDL, LDL, VLDL gibi lipoprotein cinslerinin toplamıdır.
Aşağıdaki bilgiler kolesterol rakamlarınızı yorumlamaya yardımcı olacaktır ama bu bilgileri yalnızca birer yol gösterici olarak kabul edin. Rakamların değerlendirmesini doktorunuzla yapın. Kolesterol değerleriniz normalse ilacınızı kendi kendinize azaltmayın veya kesmeyin. Unutmayın, kolesterol tedavisi uzun yıllar belki de ömür boyu devam edecek bir tedavidir.

LDL kolesterol:

Atardamarlarınızda birikerek kalp hastalığı olasılığını artırdığından, bu tip kolesterol ‘kötü’ olarak adlandırılır. LDL kolesterol rakamınız ne kadar düşükse bu, sağlığınız için o kadar iyidir. Aşağıdaki tablo LDL rakamlarının ne anlama geldiğini gösteriyor. Bazı uzmanlar, enfarktüs geçirmiş veya stent konmuş, bypass olmuş kişilerde, LDL kolesterolün 70’in altında olması gerektiğini öneriyor.

LDL KOLESTEROL DEĞERLERİ

100’den düşük: İdeal, arzu edilen
100-129: İdealin üzerinde
130-159: Sınırda yüksek
160-189: Yüksek
190 ve üzeri: Çok yüksek

HDL kolesterol:

‘İyi’ kolesterol rakamı ne kadar yüksekse o kadar iyidir çünkü ‘kötü’ kolesterolü kandan toplayarak onun damarların duvarında birikmesine engel olur. HDL kolesterol rakamların anlamını çözmek için aşağıdaki tablodan yararlanabilirsiniz.

HDL KOLESTEROL DEĞERLERİ

60 ve üzeri, arzu edilen seviyelerdir, çünkü kalp hastalığı riskinin azalmasına yardımcı olur. Erkeklerde 40’ın, kadınlarda 50’nin altında olması arzu edilmez, düşük rakamlar kalp hastalığı için risk faktörü olarak kabul edilir.

Total kolesterol:

LDL kolesterol, HDL kolesterol, VLDL kolesterol ve diğer lipit bileşenlerinin toplamıdır. Total kolesterol düzeyinin 200’ün altında olması önerilir.

TOTAL KOLESTEROL DEĞERLERİ

200’den az: Arzu edilen
200-239: Sınırda yüksek
240 ve üzeri: Yüksek

Trigliseridler:

Gıdalarda ve vücutta kimyasal olarak en yaygın bulunan yağ formu. Kalp hastalık-ları, şeker gibi durumlara eşlik eder ama doğrudan bir etken olup olmadığı kesin belli değil. Yüksek trigliserid düzeyiyle koroner arter hastalığı arasında bir bağlantı olduğu düşünülüyor.

TRİGLİSERİD ORANLARI

150’den az: Normal
150-199: Sınırda yüksek
200-499: Yüksek
500 ve üzeri: Çok yüksek

Haberin Devamı

Dr. Hasan İnsel

Milliyet