Gündem 'Belgeli rüşvet'e inceleme

'Belgeli rüşvet'e inceleme

Paylaş
'Belgeli rüşvet'e inceleme

Rize'nin Küçükçayır köyünde hidroelektrik santralı kuran firmanın köye 'rüşvet verdiği' iddiasına Savcılık el attı

Derelerin Kardeşliği Platformu Dönem Sözcüsü Ömer Şan'ın, hidroelektrik santral inşaatı yapan bir enerji şirketinin, yöre halkının ikna edilmesi karşılığında köy muhtarlığına bir bedel ödemeyi taahhüt ettiği yönünde imza altına alınan belgeyi açıklaması sonrasında, Rize Cumhuriyet Başsavcılığı bu konuda inceleme başlattı.

Haberin Devamı

Ömer Şan, Küçükçayır Köyü'nde Andon 1 ve 2 HES projelerinin yapımını üstelenen bir firma ile Küçükçayır Köyü muhtarlığı arasında imzalandığını öne sürdüğü belgeyi, dün kamuoyuna açıkladı. İddiaya göre enerji şirketi yetkilileri ile muhtar ve azalar arasında imza altına alınan protokolle köylülerin santral projesine karşı çıkmamaları, çalışmaları engellememeleri ve ikna edilmeleri halinde şirketinin her yıl için 25 bin dolar ödemeyi taahhüt ettiği öne sürüldü. Olayın basına yansıması üzerine de Rize Cumhuriyet Başsavcılığı duruma el koydu. Başsavcı vekili Sezai Öztürk, iddialarla ilgili inceleme ve araştırma başlatıldığını söyledi.

'RÜŞVET DEĞİL, KÖYE KATKI'

Belgede imzası bulunan REDAŞ enerji şirketi ortaklarından Osman Zeki Muradoğlu, uygulamanın hukuk çerçevesinde olduğunu öne sürdü. Muradoğlu, "O köyde 9.45 megavat gücünde HES projesi yapıyoruz. Proje Ocak ayında bitecek. Santral faaliyete geçtiğinde 49 yıllığına işletme hakkımız bulunuyor. Biz de yol, su, kanalizasyon gibi altyapı ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla 49 yıl boyunca o köye her yıl 25 bin dolar ödemeyi taahhüt ettik. Bu rüşvet değildir. Bu iddiaları kabul etmiyoruz. Biz de Rizeliyiz. O köylü bizim köylümüzdür. Amacımız köye ve köylülere bir katkı sunmaktır" diye konuştu.

BÜTÜK KÖY BİLİYOR, YENİ MUHTAR BİLMİYOR!

Haberin Devamı

Bu arada belgede imzası bulunan eski muhtar Enver Mengene, söz konusu paranın bir bağış ve hibe olduğunu belirterek, "Bu para alımı köylünün bilgisi dahilinde yapılan bir anlaşmadır. Para köyün ihtiyaçları için kullanılacak. Bunun rüşvet olarak değerlendirilmesi ayıptır" dedi. Köyün şimdiki muhtarı Recep Ali Çil ise konudan bilgisi olmadığını öne sürdü.

Öte yandan Derelerin Kardeşliği Platformu'nun Küçükçayır köyünde yapımı süren Andon 1 ve 2 HES projesi için verilen 'ÇED gerekli değildir' kararının iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle Rize İdare Mahkemesi'ne açtığı dava süreci devam ediyor.

Muhammet KAÇAR/RİZE, (DHA)