Sağlık Belirti vermeden kör edebiliyor

Belirti vermeden kör edebiliyor

Paylaş
Belirti vermeden kör edebiliyor

Glokom yani göz tansiyonu hiçbir belirti vermeden körlüğe kadar ilerleyen ve geri dönüşü olmayan bir hastalık

Anadolu Sağlık Merkezi’nden Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Naci Sakaoğlu anlattı:

Haberin Devamı

Göz tansiyonu nedir?

Dr. Naci Sakaoğlu: Göz içinin damarsız dokularını beslemek için damarlı bölgesi olan uveanın ürettiği göz sıvısının oluşturduğu bir basınçtır. Bu basınç, aynı zamanda göz küresinin yuvarlak kalmasını da sağlar. Bu basıncın eksik veya fazla olması gözde birtakım bozukluklara neden olur. Normal insanlarda göz içi basıncı 10-20 mmHg arasındadır. Göz içi basıncı 20-24 mmHg arasında olanlar şüpheli. 24 mmHg‘ nin üzerinde olanlar ise glokom yönünden araştırılmalı.

Belirtileri nelerdir?

Dr. Naci Sakaoğlu: Kronik basit glokomlarda belirtiler fark edilmeyebilir. En kötü yanı da budur zaten. Çok sinsi seyreder, hasta hiçbir şekilde farkına varmayabilir. Yavaş yavaş görmesi azalır ve en ileri derecede görmesini kaybeder. Ama bunun farkına varmaz maalesef. Diğer türlerinde ise bazı belirtiler vardır, mesela tansiyon krizi dediğimiz tipinde. Hasta acilen doktora başvurmak zorunda kalır. Çünkü hastanın göz çevresi ve başında çok şiddetli ağrı, bulantı, kusma ve ileri derecede ani görme kaybı vardır. Bu durumda hasta acilen doktora gider ve tedavisine başlanır. Ama en tehlikelisi, sinsi bir şekilde seyreden basit kronik glokomdur. Çok belirgin belirtileri yoktur ama kabaca gözde kum atmış gibi batma, yanma, gerginlik ve ışıkların etrafında renkli hareler görme gibi belirtiler tarif edilebilir.

Haberin Devamı

Kimler risk taşır?

Dr. Naci Sakaoğlu: 40 yaşın üstündeki her 100 kişiden birinin glokom olma ihtimali var. Ailesinde glokom vakası bulunanlar, yüksek derecede (5’in üzerinde) miyobu, hipermetrobu olanlarda ve diyabet, hipertansiyon gibi sistemik hastalığı olanlarda glokom görülme riski daha yüksektir. Kortizonlu ilaç kullananlar, göz ameliyatı geçirenler de yüksek risk grubuna girer.

Göz tansiyonu ne sıklıkla ölçülmeli?

Dr. Naci Sakaoğlu: 40 yaşın üstündeki herkesin yılda 1 kez göz tansiyonu kontrolünden geçmesi gerekir. Ailesinde glokom vakası bulunanlar ve yüksek derecede miyop, hipermetrobu bulunanların ise 20’li yaşlardan itibaren yılda bir kez göz tansiyonunu ölçtürmeleri gerekir.

Haberin Devamı

Nasıl tedavi edilir?

Dr. Naci Sakaoğlu: İlk önce ilaç tedavisi uygulanır. Damlalarla ya göz içi salgısının miktarını azaltılır ya da salgının dışarı çıkması kolaylaştırılır. Buna rağmen hastalık ilerlemeye devam ediyorsa lazer tedavisi veya cerrahi yöntem uygulanır.

HAZIRLAYAN: Özgür Gökmen ÇELENK