Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Belirtilere kulak verin
HABERİ PAYLAŞ

Belirtilere kulak verin

Haberin Devamı

Vücuttaki belirtileri iyi gözlemleyin. Bazen ciddi hastalıklar basit belirtilerle ortaya çıkar. Sık tuvalete gitmek bunlardan biri. Stres, ayakları üşütmek gibi sebeplere bağlı olabilirken şeker ya da idrar yollarında iltihap ve taşın sinyallerini de verebilir.

SORU: Cinsel organımda acı var, neden olabilir?

2 hafta önce iki kez bir hayat kadınıyla korunmadan ilişkiye girdim. İlişkiye girdikten sonraki günlerde penisimde acıma oldu ama fazla değil. Sonra da mastürbasyon yaptım, ilişkiye girmedim. AIDS bulaşmış olabilir mi?

CEVAP

Prezervatif kullanmadan böyle bir ilişkiye girdiyseniz birçok cinsel yolla bulaşan mikrop kapmış olma ihtimaliniz var. Bunların arasında tabii ki HIV virüsüyle bulaşan AIDS de olabilir.

Korunmasız cinsel ilişkiyle geçebilecek 10 kadar değişik cinsel yol ile bulaşan ve bazıları AIDS gibi hayati tehlike taşıyan hastalık türü mevcuttur. Beraber olduğunuz kişide hastalık bulunması sizin cinsel ilişki sonucu mutlaka bu hastalığı kapacağınız anlamına gelmez.

Herkesi riske atar

Ama bu durum sizi ve varsa eşinizi veya diğer cinsel temasta bulunduğunuz kişileri ciddi risk altına sokar. Unutmayın, korunmasız bir cinsel ilişki kurunca o kişinin geçmişte birlikte olduğu tüm kişilerin ve onların partnerlerinin de riskini almış oluyorsunuz.

Günümüzde toplumda rastladığımız birçok cinsel yolla bulaşan hastalık epey yaygın. Bundan sonra kesinlikle şüpheli kişilerle korunmasız ilişkide bulunmamanızı ve en kısa zamanda bir üroloji uzmanına başvurmanızı öneririm.

SORU: Çok sık tuvalete gidiyorum

25 yaşındayım. Ben çok sık tuvalete gidiyorum. Bugüne kadar hiç cinsel ilişkiye girmedim. Doktora gitmeye utanıyorum, aileme de bu konuyu anlatmadım. İleride evlenip çocuk sahibi olmak istediğimde sorun olur mu? Ne olur bana yardım edin.

CEVAP

Sık tuvalete gitmenin birçok değişik nedeni olabilir. Bunların arasında idrar üretimin arttıran şeker hastalığı gibi sistemik hastalıklar, idrar yollarının herhangi bir yerinde olan iltihap, tahriş, taş gibi nedenler veya dış idrar yolundaki darlık ve diğer sebepler sayılabilir.

Çoğu zaman stres nedeniyle de sık idrara gitme durumu ortaya çıkabilir. Ayrıca ayaklar üşütüldüğünde de mesanenin içini döşeyen tabakada ödem, ortaya çıkarak mesaneyi hassaslaştırıp sık idrara çıkmaya neden olabilir.

Engelleyici önlemler alınmalı

Sık idrara çıkma belirgin bir hal aldığı taktirde öncelikle bir üroloji uzmanına başvurmak ve idrar tahlilinden başlayarak önerilen tahlilleri yaptırmak gereklidir.

Bazı ciddi rahatsızlıkların da bu gibi basit görünen belirtilerle ortaya çıktığı göz önünde bulundurulmalı, hastalıkları ortaya çıktıktan ve ilerledikten sonra tedavi etmek yerine mümkünse hasta olmayı engelleyici önlemler almalı veya hastalığı en kısa zamanda ortadan kaldıracak önlemlere başvurmalıyız.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder