Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Belli miktarda azalıyor
HABERİ PAYLAŞ

Belli miktarda azalıyor

Haberin Devamı

Erkeklerdeki andropoz, aslında kadınlardaki menopozla benzer. Ama erkekler bunu daha uzun yıllar içinde yaşıyor, erkeklik hormonu testosteron belli miktarda azalıyor. Bu yüzden erkeğin cinsel isteği devam ediyor, hatta baba olabiliyor.

SORU: Acaba kısır mıyım?

22 yaşındayım. Penisim ereksiyon halinde değilken 3 santime kadar düşüyor. Ama ilişki sırasında herhangi bir problemim yok. Erken boşalma ya da sertleşme gibi sorunlarım da yok. Acaba bunun nedeni kısırlık olabilir mi?

CEVAP

Penisin iki ayrı fonksiyonu vardır, idrar yapmak ve cinsel ilişki kurmak. Penisin sertleşmesinin tek fonksiyonu cinsel ilişkidir. Diğer fonksiyonu idrar yapmanın, penisin sertleşmesi veya boyutuyla hiçbir ilgisi yoktur. Kısırlıkla ilgisi yok Penisinizin sertleşmiş haldeki boyutu cinsel performansınızı sıkıntıya sokmuyorsa bunu sorun yapmanıza gerek yok. Psikolojik durum ve ortamın ısısına göre inik durumda olan penis boyu, aynı kişide de zaman içinde belirgin farklılıklar gösterebilir ve bunun hiçbir önemi yoktur. Ayrıca kısırlık ile de alakasız bir durumdur. Sanırım sorununuz biraz psikolojik.

SORU: Andropoz ne zaman başlıyor?

47 yaşındayım, bazı sıkıntılarım var, geceleri ter basıyor, sıkıntılıyım. Menopozun erkekte olanına anladığım kadarıyla andropoz deniyor. Andropoz tam olarak ne zaman başlar ve başladığını nasıl anlarız?

CEVAP

Andropoz deyimi ile erkeğin ilerleyen yaşlarındaki serbest testosteron hormon düzeylerindeki azalma ve bununla birlikte kanda SHBG (seks hormon bağlayan globulin) adlı proteinin artması anlaşılmalıdır. Bu proteine bağlanan testosteron aktif halden çıkar, kanda bulunsa da dokularda etkinliği yoktur.

Bu hormon değişiklikleri sonucu 40’lı yaşların başlarında dahi cinsel arzuda azalma ve iktidarsızlık ortaya çıkabilir. Çalışmalar her yıl testosteron hormonu düzeyinin yaklaşık olarak her ilerleyen yılda yüzde 1 oranında azalma gösterdiğini ortaya koymuştur.

Benziyor ama...

Ama erken yaşlarda iktidarsızlık sorunu yaşayanların yüzde 80’inde şeker hastalığı, tansiyon yüksekliği ve tedavisinde kullanılan ilaçlar, sigara tiryakiliği, alkol kullanımı ve kolesterol kullanımı gibi fiziksel sorunların soruna katkıda bulunduğu da bilinmektedir.

Andropoz ve menopoz fiziksel ve psikolojik yönden bazı benzerlikler gösterir, cinsel istek ve psikolojik yapının değişimlerinde bu durum belirgindir. Hatta bazı erkeklerde kadınlara benzer şekilde geceleri terleme ve sıcak basması atakları dahi görülebilir.

Ama andropozun en önemli farkı erkeklerin çok daha yavaş, yıllar içinde bu değişimi yaşaması ve testosteronun sadece belirli bir miktarda azalmasıdır. Bu sayede birçok erkeğin uzun ömrünün sonuna dek cinsel isteğini ve aktivitesini sürdürebilmesi hatta ileri yaşlarda çocuk sahibi olması dahi mümkün olabilmektedir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder