Dünya 'Beni seçerseniz, ülkeyi böleceğim'

'Beni seçerseniz, ülkeyi böleceğim'

Paylaş
'Beni seçerseniz, ülkeyi böleceğim'

Belçika'da 13 Haziran'da yapılacak seçim öncesi Yeni Flaman Birliği Partisi Genel Başkanı'nın bu vaadi konuşuluyor

Belçika, beşli koalisyonun geçen aylarda çökmesinin ardından 13 Haziran’da genel seçimlere gidiyor. Bu seçimlerden zaferle ayrılması beklenen isim ise Yeni Flaman Birliği Partisi’nin Genel Başkanı Bart de Wever. Bu politikacıyı, dünyadaki geri kalan meslektaşlarından ayıran çok büyük fark var.

Wever’ın seçim vaadi, ülkeyi parçalamak. 6 milyon Flaman, 4,5 milyon da Fransızca konuşanlardan oluşan ülkede, Alman azınlığıyla birlikte 3 ana dil bulunuyor.

Ana dili Flaman ve Fransızca olanların (Valonlar) sürekli tartışması, birbirlerinin bölgeleri üzerinde hak iddia etmesi ve yayılma suçlamaları, Belçika’yı Avrupa’nın siyasi açıdan en dengesiz ülkesi yapıyor.

Daha önce sadece aşırı uçlardaki Flaman ve Fransız partileri tarafından dillendirilen “Ülkeyi bölme” çözümü ilk kez ana akım bir parti tarafından destekleniyor.

Bart de Wever, merkezdeki partisi Yeni Flaman Birliği’nin önceki gün yapılan kongresinde, “Birlikte uçuruma yuvarlanıyoruz. Flamanlar ve Valonlar’ın kendi kaderlerini çizmesinin zamanı geldi” diye konuştu.

Ülkede hükümet geçen yıl, özerk bir bölge olan başkent Brüksel’de Valon ve Flaman köyleri nedeniyle çıkan tartışma sonrası düşmüştü. Bu pazar yapılacak seçimlerde, 29 Türk asıllı aday da koltuk için yarışacak.

Haberin Devamı