Cumartesi Postası Benimle oynar mısın?

Benimle oynar mısın?

Paylaş
Benimle oynar mısın?

Türklerin bilgisayar oyunlarıyla imtihanına göz atmak ister misiniz? Ne de olsa ülkemizde dijital oyun kullanıcılarının sayısı yaklaşık 22 milyon. Bu rakam içinde kadınların yüzdesi ise 42. İşte bilgisayar oyunları macerası ve oyuncuların profili...

Kadın erkek, çoluk çocuk en çok zeka oyunları oynamayı seviyor, bilgisayar eğlencelerini ücretsiz indirmenin yollarını arıyoruz. Bunun için en rahat ettiğimiz ortam ev olmasına rağmen iş yerinde de oyuna vakit ayıranların oranı hiç az değil. Ne de olsa bilgisayar oyunları her yaş grubuna, her gelir seviyesine, her cinsiyete seslenecek kadar zengin bir menüye sahip.

Haberin Devamı

Bu yorum, online eğlence servisleri için iletişim ve pazarlama stratejileri geliştiren Jack in the Box ve Akampüs ve sencebence.com platformu tarafından hazırlanan, Gamin’sight’in yaptığı bir araştırmanın sonucuna dayanıyor. Araştırma Türkiye’de, 14-61 yaş aralığındaki 820 katılımcı ile yapılmış. Araştırmanın merkezinde iki soru var: Türkiye’de en çok hangi bilgisayar oyunu kategorileri oynanıyor? Kimler kaç saat, nasıl, neden ve hangi oyunları tercih ediyor?

Çiğdem ÖZDEN

PC BAŞINDA 3 SAAT

Araştırmaya göre; yüzde 48’imiz zeka oyunlarına, yüzde 40’ımız ise strateji oyunlarına ilgi gösteriyor. Son yılların trendi olan, çok sayıda oyuncunun aynı anda online olarak oynayabildiği, kısaca MMO diye bilinen oyunları tercih ettiğini söyleyenler yüzde 20’lik paya sahip. Peki bu oyunları nerede oynuyoruz? PC oyunlarını, yoğunlukla gece (yüzde 45) ve ezici çoğunlukla evlerde (yüzde 96) oynamaktan hoşlanıyoruz. Mobil platformlarda oyun oynayanların sayısı da her geçen gün artıyor, oranının yüzde 48 olduğu görülüyor. Oyun oynama süremiz de günde üç saate kadar sürüyor.

Haberin Devamı

BEDAVA İNDİR!

Araştırmada “oyun oynamaya harcadığınız para” sorusuna yanıt net: “Hiç para harcamıyorum!”. Üstelik bu yanıtı verenler yüzde 61’lik kesim. Araştırmaya katılanlar, mümkünse oyun dili olarak Türkçeyi seçiyor. Yüzde 45’imiz ise “Türkçe yoksa İngilizce oynuyorum” seçeneğine tıklamış. Öte yandan Türkler, yine en çok Türk oyuncularla ‘kapışmayı’ seviyor (oranı yüzde 62).

BİLGİSAYARLA İLK TANIŞMA

Bilgisayar oyunlarının hayatımıza girişinde yarım yüzyılı devirdik. Başka bir deyişle, ilk bilgisayar oyunu Space War’ın (1962) üretiminin üzerinden 51 yıl geçti. Teknoloji uzmanları ve analistler, 2020 yılına dek iş, sağlık ve eğitim sektörlerinden günlük yaşama dek bilgisayar oyunu kullanımın çok daha fazla artacağına inanıyor. Bilgisayar oyunlarında hızla yol kat eden Türkiye’nin bu sanal heyecanla tanışması İSE 1980’lerde atari salonlarıyla oldu. Amiga ve Commodore 64 o yıllara damgasını vurdu. Türkiye’de bilgisayar oyunu sektörü altın çağını ‘90’larda yaşadı, dünya trendlerinin sıkı birer takipçisi olduk.

Haberin Devamı

Öyle ki, meşhur Sim City 3000 oyununun dünya çapındaki turnuvalarında ipi göğüsleyenler Türklerdi. Ama ülkemizde gerçek anlamda oyun pazarının tarihi 2005’te başladı. Online oyunlar ise tıpkı dünyada olduğu gibi bizde de çok revaçta. Bugün bilgisayar oyunu satışları, en çok tatillerde ve okullar kapandığında artıyor. Ama bu bilgi sizi yanıltmasın; Türkiye’de bilgisayar oyuncularının yüzde 58’i erkek. Bunu tersten okursak kadınların yüzde 42 gibi hiç de azımsanmayacak bir paya sahip olduğunu görebiliriz.

75 MİLYAR DOLARLIK SEKTÖR

Bilgisayar oyunlarının Amiga’dan Angry Birds’e ve nicelerine uzanan yarım yüzyıllık hikâyesinden satır başları:

- İlk bilgisayar oyunu Space War’ı 1962 yılında icat eden kişi, bilgi teknolojisi yönetimi öğrencisi olan Steve Russell. Russell, bu oyunu, değeri milyonlarca dolar eden ve uzay araştırmalarında kullanılmak üzere tasarlanan bir bilgisayarda “gizlice” yazdı.

- Russell’ın açtığı yolda ikinci adımı, jeton veya demir parayla çalışan bilgisayar oyunu Computer Space attı.

Haberin Devamı

- 1972 yılı itibariyle bilgisayar oyununu kişilere, toplumlara akıtan pek tabii ki Space Invaders ve Pac-Man oldu! Çünkü televizyonlara bağlanan oyun konsollarının satışa çıkması yeni bir sektörü doğuruyordu.

- 1976 yılında, Apple’ın kurulmasından birkaç yıl önce, kurucuları Steve Jobs ve Steve Wosniak bilgisayar oyunlarının öncüsü Atari firması için Breakout oyununu geliştirdi.

- ‘80’ler, bilgisayar oyunu severlerin hızla çoğaldığı yıllardı. Nintendo ve Super Mario (1985) oyunları evlerin yeni misafirleri oldu. Sayısız oyun sayısız kullanıcı...

- Bilgisayar oyunları pazarında çağı değiştiren Play Station’lar ile Sony oldu.

- Dünyada 1 milyarın üzerinde insan dijital oyun oynuyor.

- Sektörün büyüklüğü yaklaşık 75 milyar dolar olarak ifade ediliyor.

- Oyun tasarımcılığı, geleceğin gözde meslekleri arasına girdi. Bu alandaki ilk yüksek lisans eğitimi, Amerika-Washington’daki Digipen Teknoloji Enstitüsü bünyesinde açılan Oyun Üniversitesi’nde veriliyor.

Haberin Devamı

- Bugüne dek en çok indirilen oyun, 1 milyar sınırını aşan ve popüler kültürün bir parçası haline gelen Angry Birds.