Magazin Benzemez Kimse Sana erken final yapıyor

Benzemez Kimse Sana erken final yapıyor

Paylaş
Benzemez Kimse Sana erken final yapıyor

Dünyada milyonlarca takipçisi bulunan, İspanya'dan Portekiz'e, Çin'den Amerika'ya kadar dünyanın onlarca ülkesinde yayınlanan ve reyting rekorlarına imza atan 'Your Face Sounds Familiar' yani Türkiye'deki adıyla 'Benzemez Kimse Sana'nın üçüncü sezonunda, yapım şirketi Endemol Türkiye, erken final yapma kararı aldı

Hem eğlencesiyle, hem topluma verdiği mesajlarıyla, hem de sosyal sorumluluk adına yarışan ünlü yarışmacılarıyla eşi benzeri olmayan, tüm dünyada bir varyete şova dönüşen ‘Benzemez Kimse Sana’ programının yapımcıları, Türkiye’de bir türlü sisteme oturmayan telif hakları yasasının karşısında daha fazla direnmenin boş olduğuna inanarak bu karara vardı.

Haberin Devamı

11 ŞARKIYA 220 BİN LİRA

Benzemez Kimse Sana’nın yapımcısı, Endemol Türkiye Genel Müdürü Gökhan Tatarer programın bitirilişiyle ilgili olarak; “Düşünün ki, her bölüm sekiz ayrı yarışmacı sekiz ayrı şarkı seslendiriyor. Jüri üyelerimiz Seyfi Dursunoğlu, Nükhet Duru ve Ümit Erdim de her bölüm birer şarkıyı ya da sadece nakaratını seslendirse 11 şarkı…

Ülkemizde eserlerin belirlenmiş herhangi bir telif hakkı yok. Eser sahipleri isterse bin lira, 10 bin lira, canı isterse 20 bin lira talep edebiliyor seslendirilen şarkı karşılığında.

Programda yer alan 11 şarkı için en az 220 bin liralık bir bütçenin (ki o da yayında sadece bir kez seslendirilmesi karşılığında, özette yer alamaz, sosyal medya sayfalarında yayınlanamaz şartıyla) altından kalkmamız mümkün değil. Bu para, tüm programın yapımının ve çalışanlarının da emeğinin çok üzerinde…

Haberin Devamı

Bu program dünyanın 27 ülkesinde yine Endemol tarafından yapılmakta ve Amerika’da bile böyle bir telif ücreti verilmiyor. Sadece Türkiye’ye özgü bir durum ve eğer bu bedelleri ödemezsek Türkiye’de Ağır Ceza mahkemesinde yargılanıyoruz. Bu da avukatlar tarafından karşımıza tehdit olarak çıkıyor. İsim vermek istemiyorum ama yakınlarda hayatını kaybetmiş bir sanatçımızın sözlerini de yazdığı eserini sırf onu anmak için kullandık ve eserin bestecisi, avukatı aracılığıyla ihtarname gönderip 20 bin TL istedi".

VARİSÇİLERDEN ASTRONOMİK TALEP

Bugün hayatta olan söz yazarı ve bestecilerin müzik piyasasının şartlarını bildikleri ve eserinin geniş kitlelere yayılmasını istediği için genelde makul rakamlar üzerinden şarkılarının kullanılmasına müsaade ettiklerini belirten Endemol Türkiye Genel Müdürü Gökhan Tatarer sözlerini şöyle sürdürdü: "Ancak, klasik olmuş eserlerin çoğunun hak sahibi bugün hayatta değil ve onların tüm hakları varislerine geçmiş durumda. Kiminin çocuğu kiminin yeğeni ya da yasal varişçisi kim ise, yanlarında avukatlarla, son derece astronomik rakamlarla karşımıza çıkıyor.

Hele de haftalık yayın yapmanın getirdiği telaş içinde kendilerine ulaşılamayan bir varisçi varsa, yasalarla kendilerine tanınan ‘Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açabilmek’ hakkını fırsat olarak değerlendirmekte tereddüt etmiyor.

Haberin Devamı

Haliyle, bir tek şarkıya sadece yarışmacılarımız tarafından programda seslendirildiği için söz yazarına 20 bin lira, bestecisine 20 bin lira telif ödeyeceksek, her hafta yarışmacılar tarafından belirlenen bir sivil toplum kuruluşuna 10 bin lira bağışta bulunmamızın bir anlamı kalmıyor…

Bu fırsatçılığa izin veren sisteme daha fazla imkan sağlamamak adına ‘Benzemez Kimse Sana’yı sonlandırıyoruz. Emeği geçen ve bizi izleyen herkese çok teşekkür ederiz”.