Gündem Berat Kandili ne zaman? Berat Kandili'nde hangi ibadetler yapılmalı?

Berat Kandili ne zaman? Berat Kandili'nde hangi ibadetler yapılmalı?

Paylaş
Berat Kandili ne zaman? Berat Kandili'nde hangi ibadetler yapılmalı?

Recep ayında Regaib Kandili'ni Şaban ayında Miraç Kandili'ni idrak ettik. Şimdi önümüzdeki günlerde Berat Kandili var. Müslümanlar bu hayırlı gün için hazırlık yapıyor. İslam alemi Berat Kandili'nde ibadetlerini yerine getirip dua edecekler. Fakat tam tarihi bilmeyen vatandaşlar "Berat Kandili ne zaman?" diye sormaya başladı.

Müslümanlar sabırsızlıkla Berat Kandili'nin bir an önce gelmesini istiyor. İslam alemi bu hayırlı günde ibadetlerini yerine getirip dua edip sevap kazanmak için çaba sarf edecekler. Bu anlamlı günün tam tarihini merak eden vatandaşlarımız ise "Berat Kandili ne zaman?" sorusuna yanıt bulmaya çalışıyorlar.

BERAT KANDİLİ NE ZAMAN?

Recep ayının ikinci kandili olan Berat Kandili, 30 Nisan Pazartesi gününü 1 Mayıs Salı gününe bağlayan gece idrak edilecek. Bugün itibariyle Berat Kandili'ne 6 gün kaldı.

BERAT KANDİLİ'NDE NELER YAPILMALI

Berat Arapçada temize çıkma anlamına gelir. Şaban ayına denk gelen Berat Kandili, bu ayın 15. gecesinde (14. günü 15. güne bağlayan gece) hatırlanmaktadır. İslamiyete göre kulların bilmesi mümkün olmayan şeyleri Allah’ın bilmesi ve bunu kayıtlara geçmesi Berat gecesinde olmaktadır. O günü ibadetle geçiren kişilerin dualarının kabul olacağı ve günahlarının af olacağı pek çok ayet ve hadiste açıkça belirtilmiştir.

BERAT KANDİLİ'NDE YAPILACAK İBADETLER

– Kur’an-ı Kerim okunmalı, okuyanlar dinlenmeli, uygun mekânlarda Kur’an ziyafetleri verilmeli, Kelamullah’a olan sevgi, saygı ve bağlılık duyguları yenilenmeli, kuvvetlendirilmeli.

– Peygamber Efendimize (s.a.s.) salât ve selâmlar getirilmeli, O’nun şefaatini ümit edip, ümmetinden olma şuuru tazelenmeli.

– Tefekkürde bulunulmalı, “Ben kimim, nereden geldim, nereye gidiyorum, Allah’ın benden istekleri nelerdir” gibi konular başta olmak üzere hayatî meselelerde derin düşüncelere girmeli.

4 Sahabe, ulema ve evliya türbeleri ziyaret edilmeli, manevî iklimlerinde vesilelikleriyle Hakk’a niyazda bulunulmalı

– Küs ve dargın olanlar barıştırılmalı, gönüller alınmalı, kederli yüzler güldürülmeli.

– Günahlara samimi olarak tövbe ve istiğfar edilmeli, idrak edilen geceyi son fırsat bilerek nedamette bulunulmalı.

– Üzerimizde hakları olanlar aranıp sorulmalı, vefa ve kadirşinaslık ahlâkı yerine getirilmeli.

– Yoksul, kimsesiz, öksüz, yetim, hasta, sakat, yaşlı olanlar ziyaret edilip, sevgi, şefkat, hürmet, hediye ve sadakalarla mutlu edilmeli.

-Vefat etmiş yakınlarımızın, dostlarımızın ve büyüklerimizin kabirleri ziyaret edilmeli, iman kardeşliğine ait sadakati yerine getirilmeli.

– Hayattaki manevî büyüklerimizin, hocalarımızın, anne ve babamızın, dostlarımızın ve diğer yakınlarımızın kandilleri bizzat giderek veya telefon ya da mesaj ile tebrik edilmeli, duaları istenmeli.

-Başta bütün insanlık olmak üzere kendimize ve sevdiklerimize mümkün mertebe ismen dualar etmeli.