Gündem Berat Kandili ne zaman? Berat nedir? Yapılacak ibadetler...

Berat Kandili ne zaman? Berat nedir? Yapılacak ibadetler...

Paylaş
Berat Kandili ne zaman? Berat nedir? Yapılacak ibadetler...

"Berat Kandili ne zaman?" sorusu şu an internette en çok aratılan konu durumunda... Bu hayırlı güne kısa bir süre kala Müslüman vatandaşlar, tam tarihi merak ediyor.

3 ayların başlamasıyla birlikte kandil günleri de art arda geliyor. Recep ayında Regaip Kandili ve Miraç Kandili idrak ederken Şaban ayında ise Berat Kandili'ni kutlayacağız. Ramazan ayında ise Kadir Gecesi idrak edilecek. Bu mübarek aylarda Müslümanlar birbirlerinin kandili kutlarken hangi ibadetlerin yapılacağını da merak ediyorlar.

BERAT KANDİLİ NE ZAMAN?

Ramazan ayından önceki son kandil olan Berat Kandili 30 Nisan Pazartesi gününü 1 Mayıs Salı gününe bağlayan gece idrak edilecek.

BERAT NEDİR?

Berat Arapçada temize çıkma anlamına gelir. Şaban ayına denk gelen Berat Kandili, bu ayın 15. gecesinde (14. günü 15. güne bağlayan gece) hatırlanmaktadır. İslamiyete göre kulların bilmesi mümkün olmayan şeyleri Allah’ın bilmesi ve bunu kayıtlara geçmesi Berat gecesinde olmaktadır. O günü ibadetle geçiren kişilerin dualarının kabul olacağı ve günahlarının af olacağı pek çok ayet ve hadiste açıkça belirtilmiştir.

BERAT KANDİLİ'NDE YAPILACAK İBADETLER

– Kur’an-ı Kerim okunmalı, okuyanlar dinlenmeli, uygun mekânlarda Kur’an ziyafetleri verilmeli, Kelamullah’a olan sevgi, saygı ve bağlılık duyguları yenilenmeli, kuvvetlendirilmeli.

– Peygamber Efendimize (s.a.s.) salât ve selâmlar getirilmeli, O’nun şefaatini ümit edip, ümmetinden olma şuuru tazelenmeli.

– Tefekkürde bulunulmalı, “Ben kimim, nereden geldim, nereye gidiyorum, Allah’ın benden istekleri nelerdir” gibi konular başta olmak üzere hayatî meselelerde derin düşüncelere girmeli.

4 Sahabe, ulema ve evliya türbeleri ziyaret edilmeli, manevî iklimlerinde vesilelikleriyle Hakk’a niyazda bulunulmalı

– Küs ve dargın olanlar barıştırılmalı, gönüller alınmalı, kederli yüzler güldürülmeli.

– Günahlara samimi olarak tövbe ve istiğfar edilmeli, idrak edilen geceyi son fırsat bilerek nedamette bulunulmalı.

– Üzerimizde hakları olanlar aranıp sorulmalı, vefa ve kadirşinaslık ahlâkı yerine getirilmeli.

– Yoksul, kimsesiz, öksüz, yetim, hasta, sakat, yaşlı olanlar ziyaret edilip, sevgi, şefkat, hürmet, hediye ve sadakalarla mutlu edilmeli.

-Vefat etmiş yakınlarımızın, dostlarımızın ve büyüklerimizin kabirleri ziyaret edilmeli, iman kardeşliğine ait sadakati yerine getirilmeli.

– Hayattaki manevî büyüklerimizin, hocalarımızın, anne ve babamızın, dostlarımızın ve diğer yakınlarımızın kandilleri bizzat giderek veya telefon ya da mesaj ile tebrik edilmeli, duaları istenmeli.

-Başta bütün insanlık olmak üzere kendimize ve sevdiklerimize mümkün mertebe ismen dualar etmeli.