Siyaset Berivan koalisyonu
Paylaş
Berivan koalisyonu

Polise taş attığı gerekçesiyle 7 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırılan 15 yaşındaki Berivan ve diğer yaşıtlarını hapisten kurtaracak yasa değişikliği için iktidar ve muhalefet el ele verdi

7 YIL 9 AY HAPİS

Batman’da geçen yıl terör örgütü PKK’lıların düzenlediği gösteride bir grup çocuk polise taş atmıştı. Gözaltına alınan çocuklar arasında 15 yaşındaki Berivan S. de yer almıştı. “Polise taş atmadım. Teyzeme giderken olayların arasında kaldım” diyen Berivan S. tek celsede 7 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Batmanlı kız cezasını çektiği Diyarbakır Cezaevi’nden yazdığı mektupta, “İlk defa cezaevine girdim. Hep ağlıyorum, buraya hiç alışamadım. Ailemin yanında olmak istiyorum. Canım çok acıyor. Okula gitmek istiyorum.” demişti.

ERDOĞAN’DAN TALİMAT

Yürek burkan bu sözler üzerine devreye Başbakan Tayyip Erdoğan girmişti. Erdoğan’ın talimatıyla harekete geçen Adalet Bakanı Sadullah Ergin dün Terörle Mücadele Yasası (TMY) mağduru çocuklar için muhalefet partilerinin kapısını çaldı.

Bakan Ergin, beraberindeki AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ ile birlikte ilk olarak CHP’yi ziyaret etti. CHP Grup Başkanvekileri Hakkı Süha Okay ve Kemal Kılıçdaroğlu, TMY’deki değişiklik paketinde teröristbaşı Abdullah Öcalan’a af getirildiğini söyledi.

ÖCALAN ENDİŞESİ

Hükümetin, taş atan çocuklarla ilgili düzenlemeyle birlikte TBMM’ye sevk ettiği Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarının yeniden yargılama nedeni sayılması konusundaki istisnai düzenleme, teröristbaşı Abdullah Öcalan’ın yeniden yargılanıp yargılanamayacağı tartışmasını başlatmıştı. CHP’li Okay, “Öcalan çocukların arkasına saklanamaz. Onun yüzünden çocukların mağdur edilmesini istemeyiz” dedi.

Hakkı Suha Okay, “Terörle mücadeleyi zaafa uğratacak herhangi bir projeye destek vermeyiz. Öcalan’ın yeniden yargılanabilmesini sağlayan maddenin tasarıdan çıkarılması gerektiğini belirttik” dedi. CHP’li Okay, ilgili maddenin çıkarılmasından sonra çocuklara yönelik düzenleme üzerinde birlikte bir çalışma yapılabileceğini bildirdi.

BDP’DEN İTİRAZ

Adalet Bakanı Ergin ve Bekir Bozdağ daha sonra BDP Grubu’na konuk oldu. BDP tasarının sadece çocuklara yönelik olmasına itiraz etti. BDP Grup Başkanvekili Ayla Akat Ata “Anayasa gereğince, iç hukukumuzdaki her düzenlemenin, altına imza koyduğumuz uluslararası sözleşmelere uygunluğunun sağlanması gereğini hatırlattık” dedi.

‘KATKI VERMELİYİZ’

AK Parti heyeti son olarak MHP’ye giderek Grup Başkanvekili Mehmet Şandır ile görüştü. Mehmet Şandır, toplantı sonrası “Bu bir toplumsal soruna dönüşmeden gereken tedbirleri almak iktidarın sorumluluğu. Yasama olarak her parti katkı vermek durumunda” dedi. MHP’li Şandır “Ülkemiz ve toplumumuz yeniden yeni bir gerginliğin içine düşmemelidir. Bu çocuklar topluma yeniden kazandırılmalı” diye konuştu.

BAKAN: HAVA OLUMLU TBMM

Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, komisyonun gelecek hafta toplanarak, tasarıyı gündeme alacağını bildirdi. Adalet Bakanı Sadullah Ergin de görüşmeler sonrası “Muhalefete sunduğumuz dosyada Ceza Muhakemeleri Kanunu’nun 311. maddesindeki değişikliğin Abdulah Öcalan’ın mevcut durumunu etkilemediğine ilişkin hukukçu görüşlerine yer verdik. Olumlu bir hava oluştu” diye konuştu.

2

Haberin Devamı