Dünya Berlusconi için kader günü!

Berlusconi için kader günü!

Paylaş
Berlusconi için kader günü!

İtalya Senatosu bugün, ülke siyasetinin son 20 yılına damga vurmuş eski başbakanlardan Silvio Berlusconi'nin senatörlüğünün düşürülmesini oylayacak. Berlusconi'nin siyasi kariyerini riske atacak olan bu oylama, renkli politikacının vergi kaçakçılığı mahkumiyetinden dolayı yapılıyor

Berlusconi dün akşam yaptığı ani bir hamleyle, artık hükümeti oluşturan geniş koalisyonu desteklemeyeceğini ve muhalefette yer alacağını duyurdu. İki yıl önce başbakanlık görevinden istifa etmek zorunda kalan Silvio Berlusconi, yargı kanadından peş peşe cezalar almaya başlamıştı.

Bunlardan biri de, sahibi olduğu Mediaset Grubu’nun, Amerikan filmlerinin alım satımı sırasında vergi usulsüzlüğünden sorumlu tutularak, 2012’de 4 yıllık hapse mahkum edilmesiydi. Af Yasası’na göre cezası 1 yıla indirilen Berlusconi’nin bunu, sosyal hizmetlerde geçirerek tamamlaması bekleniyor. Ancak İtalyan yasaları 77 yaşındaki siyasetçinin peşini bırakmıyor.

2 YILIN ÜZERİNDE CEZA ALDIĞI İÇİN


Cezası onanmış olan Berlusconi, yasalara göre 2 yılın üzerinde hapis cezası aldığı için senatörlükten ihracına yönelik oylamaya da tabi tutulacak. Oylama, Senato Komitesi’nin tavsiyesiyle parlamentonun üst kanadı olan Senato’nun genel kurulunda bu akşam saatlerinde yapılacak.

Merkez sağda yer alan Forza Italia (FI-Haydi İtalya) Partisi lideri Berlusconi, bu durumdan tek çıkış yolu olan Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano’nun kendisini affetmesi girişiminde de bulundu. Napolitano ise bu çağrıya sert tepki vererek, affın herhangi bir talep olmadan gelmesi gerektiğini savunan Berlusconi’yi kurumların işleyişine, düzenlemelere ve yasal zorunluluklara uymaya davet ederek, af için gerekli koşulların oluşmadığını belirtti.

"ARTIK MUHALEFETTEYİZ"

Berlusconi’nin partisi FI’den 5 isim, merkez soldaki Demokrat Parti’den (PD) gelen Enrico Letta başbakanlığındaki geniş koalisyonda yer alıyordu. Ancak geçtiğimiz günlerde, bu bakanlar başta olmak üzere birçok isim FI’ye büyük bir darbe indirerek, Berlusconi’nin en güvendiği isimlerden Angelino Alfano’nun liderliğinde kurulan Yeni Merkez Sağ (NCD) oluşumuna katıldı. Arkasından vurulan Berlusconi cephesinden ise, dün akşam parlamentoda oylanan İstikrar Yasası’nın kabul edilemez olduğu, geniş koalisyonu artık desteklemeyecekleri ve artık muhalefet kanadında yer alacakları açıklaması geldi. Berlusconi’nin bu hamlesinin, senatörlükten azline ilişkin oylamadan bir gün önce gelmesi dikkat çekti.

Esma ÇAKIR/ROMA, (DHA)

Haberin Devamı